Η καθιέρωση πιο φιλικών προς το περιβάλλον συνηθειών στο σπίτι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ζήσουμε πιο οικολογικά, όμως το ιδανικό θα ήταν να επεκτείνεις την «πράσινη» εμβέλεια των πράξεών σου στη γη και στους ανθρώπους γύρω σου.
Ποιος είναι ο αμέσως επόμενος μικρόκοσμος μετά το σπιτικό σου; Η γειτονιά σου και οι γείτονές σου. Δες λοιπόν μερικούς τρόπους να την κάνεις περισσότερο βιώσιμη.
Φτιάξε το μποστάνι σου και μοιράσου τα αγαθά
Ένας κήπος/μποστάνι στο σπίτι σου δεν είναι μόνο μια καλή μορφή… ψυχοθεραπείας, αλλά και ένας ωραίος τρόπος να κάνεις τη γειτονιά σου πιο όμορφη. Εκτός από αυτό όμως, μπορείς να φτάσεις να παράγεις τα δικά σου λαχανικά και βότανα και να εξοικονομήσεις χρήματα για ψώνια από το σούπερ μάρκετ, όπου οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα.
Μπορείς φυσικά να ψήσεις τους γείτονές σου να κάνουν το ίδιο. Μοιράσου σπόρους μαζί τους και δείξε τους πώς να φυτεύουν. Και ποιος ξέρει; Ίσως σε μερικό καιρό, κάθε σπίτι στο τετράγωνό σου αν έχει το δικό του μποστάνι στο μπαλκόνι ή στην πίσω αυλή.
Ξεκίνα ένα πρόγραμμα κομποστοποίησης
Ένα πρόγραμμα κομποστοποίησης στη γειτονιά μπορεί να βοηθήσει να αποτραπεί η κατάληξη δεκάδων κιλών οργανικών απορριμμάτων στις χωματερές. Επιπλέον, θα παρέχει δωρεάν λίπασμα σε όσους το έχουν ανάγκη.
Αν η αυλή σου είναι αρκετά μεγάλη, φτιάξτε ένα μεγάλο χώρο για κομπόστ που θα μπορεί να φιλοξενήσει το υλικό κομποστοποίησης κάθε συμμετέχοντα. Μπορείς να ζητήσεις και από τους γείτονες να φέρουν τα δικά τους υλικά. Αφού αποσυντεθεί το οργανικό υλικό στο κομπόστ, θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν λίπασμα. Εναλλακτικά, μπορείς να το δώσεις σε μικρούς παραγωγούς για να το χρησιμοποιήσουν στις καλλιέργειές τους.
Δες εδώ πώς θα φτιάξεις κομπόστ στο σπίτι.
Βοήθα στο να γίνει η γειτονιά σου ιδανική για περπάτημα
Επικοινώνησε με τους δημοτικούς συμβούλους και δώσε προτάσεις για περισσότερο φωτισμό, επισκευή πεζοδρομίων, φύτεμα δέντρων και οτιδήποτε μπορεί να κάνει τη γειτονιά σου πιο φιλική στο περπάτημα. Και το κυριότερο, γίνε εσύ το καλό παράδειγμα περπατώντας στη γειτονιά σου όσο περισσότερο μπορείς, μειώνοντας στο ελάχιστο τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο.
Φύτεψε ένα δέντρο
Ή και περισσότερα. Βρες μια περιοχή που προσφέρεται και μαζέψου με μερικούς γείτονες ή φίλους για να φυτέψετε μαζί. Και κοινωνικοποίηση θα κάνεις και θα βοηθήσεις στο να προστεθεί ένας έστω και μικρός πνεύμονας πρασίνου στην περιοχή. Όταν τα δενδρύλλια μεγαλώσουν, η γειτονιά θα είναι πιο δροσερή, θα έχει περισσότερο χρώμα και λίγο πιο καθαρό αέρα.
Βοήθα το πάρκο σου
Το τοπικό πάρκο ή παιδική χαρά είναι ένας φυσικός χώρος συγκέντρωσης. Αυτοί οι χώροι πρασίνου προσελκύουν παιδιά, κατοικίδια και οικογένειες και είναι το ιδανικό μέρος για να πας μια βόλτα με φίλους ή να αράξεις. Βοήθα λοιπόν στο να γίνει το πλησιέστερο πάρκο ένα χαλαρωτικό και όμορφο μέρος, μαζεύοντας σκουπίδια και λοιπά απορρίμματα, ακόμα και αν δεν είναι δικά σου. Ακόμα καλύτερα, προσφέρσου εθελοντικά να βοηθήσεις στη συντήρηση ή τη δημιουργία ενός κήπου στο πάρκο.
Μάζεψε τα σκουπίδια
Ψάξε για σκουπίδια και πέρα από το πάρκο. Ενώ πας για βόλτα ή για τρέξιμο στην γειτονιά, έχε μαζί σου μια μικρή σακούλα σκουπιδιών για να μαζεύεις τα σκουπίδια. Τα σκουπίδια που δεν ανακυκλώνονται συχνά καταλήγουν σε ρέματα, γεγονός που μπορεί να βλάψει την υδρόβια ζωή. Μπορείς επίσης να συμμετέχεις ή να οργανώσεις μια ομαδική μάζωξη απορριμμάτων με τους γείτονες.
Το carpooling σου λέει κάτι;
Στα ελληνικά «συνεπιβιβασμός», το carpooling δεν είναι τίποτα περισσότερο από το να μοιράζεσαι τη διαδρομή και τα έξοδα της βενζίνης του αυτοκινήτου σου με άλλους επιβάτες – γνωστούς ή αγνώστους. Κάτι τέτοιο όχι μόνο διευκολύνει τη μεταφορά για όλους, αλλά θα βοηθήσει να γλιτώσετε και χρήματα από την πανάκριβη βενζίνη.
Στήριξε την ανακύκλωση
Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να βοηθήσεις το περιβάλλον (και) στη γειτονιά σου είναι η ανακύκλωση. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από μία κοινότητα που παράγει λιγότερα σκουπίδια χρησιμοποιώντας υπάρχοντα αντικείμενα για τη δημιουργία νέων προϊόντων. Την επόμενη φορά που θα πας τα απορρίμματά σου στον μπλε κάδο, ενθάρρυνε γείτονές σου για να κάνουν το ίδιο. Αν δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι/καταρτισμένοι, μπορείς να τους μοιράσεις σακούλες ανακύκλωσης ή να τους ενημερώσεις για το τι ανακυκλώνεται και τι όχι. Δες εδώ.