Όσο ξεχώριζα στους αγώνες τόσο μεγαλύτερο πόλεμο είχα. Όλοι οι αθλητές που διακριθήκαμε είχαμε πρόβλημα με την ομοσπονδία.
Η Σοφία Μπεκατώρου το πρόσωπο των τελευταίων ημερών, βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο πλατό του «Ενώπιως Ενωπίω» και μίλησε για όλα στο Νίκο Χατζηνικολάου στην τελεόραση του ΑΝΤ1.
Η Ολυμπιονίκης, που το τελευταίο διάστημα έχει συζητηθεί έντονα για τις αποκαλύψεις που έκανε, μίλησε από καρδιάς για την στήριξη που είχε από την αδελφή της ακόμη και τις τελευταίες μέρες του βίου της.
Πιο συγκεκριμένα, η Σοφία Μπεκατώρου σημείωσε χαρακτηριστικά στο βραδινό talk show πως «η αδελφή μου ήταν και αυτή αθλήτρια, γνώριζε πολύ καλά πόσο αγαπούσα την ιστιοπλοΐα και το ότι βρέθηκα όλη τη διάρκεια της αρρώστιας της κοντά της την έκανε και ένιωθε μεγάλη ασφάλεια.
Είχε τρέξει πέντε μαραθωνίους και ήταν η πρώτη γυναίκα που είχε τρέξει ironman. Ήταν και εκείνη μεγάλη αγωνίστρια, ήξερε πολύ καλά ότι εκφράζομαι και ζω μέσα από την ιστιοπλοΐα και καταλάβαινε ότι βρισκόμουν μαζί της γιατί την αγαπούσα».
«Με προέτρεψε να κυνηγήσω την πρόκριση. Για αυτό, λίγο πριν φύγει, μου είπε «πήγαινε και αγωνίσου». Όταν πήραμε την πρόκριση, γυρνώντας μου είπε «τα κατάφερες» και μετά από δυο μέρες έφυγε» πρόσθεσε εμφανώς συγκινημένη.
Το ξεκίνημά της στην ιστιοπλοΐα: Ξεκίνησα σε ηλικία 7 ετών. Έκανα τον πρώτο ναυτικό κόμπο και από τότε ξεκίνησα. Είναι μια απέραντη ελευθερία να βρίσκομαι μέσα στη θάλασσα. Σαν να είναι ένα κινητό σκάκι. Είναι ψυχοθεραπεία.
Η πιο σημαντική στιγμή στην πορεία της στον αθλητισμό: Όταν μπήκα ως σημαιοφόρος στο Μαρακανά ήταν η κορυφαία μου στιγμή και βέβαια όταν αγωνίσθηκα στο όνομα της αδελφής μου.
Ο “πόλεμος”: Όσο ξεχώριζα στους αγώνες τόσο μεγαλύτερο πόλεμο είχα. Όλοι οι αθλητές που διακριθήκαμε είχαμε πρόβλημα με την ομοσπονδία. Υπάρχουν αποδείξεις και στοιχεία για αυτό. Αγανακτήσαμε συσπειρωθήκαμε και είπαμε τα προβλήματα που έχουμε αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια
Η απόφαση να μιλήσει για τον βιασμό της: Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση. Το τραύμα ήταν βαθύ. Το είχα κρύψει βαθιά μέσα μου ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια. Συνειδητοποίησα ότι αφού δεν έδρασα άμεσα φοβόμουν ότι αν μιλούσα μετά δεν θα μπορούσα να το αποδείξω και υπήρχε φόβος. Μετά όμως κατάλαβα ότι έλεγα ψέματα στον εαυτό μου. Όταν κατάλαβα ότι αυτός ο άνθρωπος συνέχιζε να φέρεται έτσι, αποφάσισα ότι πρέπει να μιλήσω. Όταν άκουσα από κάποιον πατέρα ότι αυτός συνεχίζει να αποπλανεί
Για όσους λένε ότι το έκανα για να πολιτευτώ. Δηλώνω ξεκάθαρα ότι δεν έχω σκοπό να πολιτευτώ. Δεν πάω για ευρωβουλευτής! Και δεν έχω στόχο να βοηθήσω να φύγει κάποια διοίκηση στην ομοσπονδία.
Γιατί δεν το είπε τότε που συνέβη η κακοποίηση: Έχω μιλήσει διεξοδικά γιατί δεν το είπα τότε. Δεν θα ήθελα να μιλήσω σε ανώνυμους. Το τραύμα είναι πολύ μεγάλο και δεν είναι εύκολο να μιλήσεις. Όσο σκεφτόμουν τι έχει ειπωθεί δεν μπορούσα να μιλήσω. Τις περισσότερες φορές αυτά τα περιστατικά, η καταγγέλλονται αργά η καθόλου.
Δεν το περίμενα απ΄ αυτόν: Σε αυτές τις περιπτώσεις το θύμα έχει οικειότητα με το θύτη. Και το λέω δεν το περίμενα ποτέ από αυτόν. Ήμασταν ενθουσιασμένες με αυτόν τον άνθρωπο γιατί φαινόταν ότι μας βοηθάει.
Τώρα που γνωρίζω και το νομικό κομμάτι της υπόθεσης, βλέπω δυστυχώς ότι η νομοθεσία δεν βοηθάει. Πρέπει λοιπόν το θύμα να δράσει άμεσα. Πρέπει να δοθεί περισσότερο χρονικό διάστημα για να γίνουν οι παραγραφές. Γιατί τα θύματα δεν μπορούν να μιλήσουν άμεσα. Θέλουν χρόνο.
Όταν τότε είχε μιλήσει μαζί του λίγο μετά το βιασμό: Προσπάθησε να αρνηθεί ότι ήταν βιασμός. Δεν μου είπε ποτέ συγγνώμη. Εμένα με ενδιαφέρει να μην κάνει ποτέ ξανά κακό σε κανένα.
Πως είπε στα παιδιά της ότι θα το δημοσιοποιήσει: Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα πάρει τόση δημοσιότητα το θέμα. Φρόντισα να συζητήσω με τα παιδιά πριν. Να τους πω για τη σεξουαλική βία. Αν και είναι μικρά. Ο γιος μου είναι 12 και η κόρη μου 8 ετών. Τους εξήγησα. Ο γιος μου στην αρχή μου είπε ότι θα γίνουμε ρεζίλι και δεν θα μπορεί να πηγαίνει στο σχολείο. Στην αρχή στεναχωρήθηκα αλλά μετά του είπα ότι πρέπει να μιλήσω για να σωθούν κι άλλα παιδιά. Και τότε ηρέμησε. Η κόρη μου μου είπε :”Τώρα νιώθω ότι όταν μεγαλώσω δεν θα φοβάμαι πια”
Πώς ενημέρωσε τα παιδιά της και γιατί δεν μίλησε τότε για τον βιασμό;
Μέσα σε όλα, η Σοφία Μπεκατώρου εξομολογήθηκε «μετά από κάποια χρόνια συνάντησα αυτό τον άνθρωπο. Προσπάθησε να μου πει ότι δεν έγινε κάτι, ότι δεν ήταν κάτι και φυσικά προσπάθησε να αρνηθεί ότι ήταν βιασμός. Δεν ακούστηκε καμία συγνώμη ποτέ».
«Εμένα με ενδιαφέρει να μην κάνει ποτέ ξανά κακό σε κανένα παιδί. Και αντίστοιχα οποιασδήποτε έχει κάτι τέτοιο στο μυαλό του να το σκεφτεί πάρα πολύ σοβαρά και να αποτρέψει τέτοιου είδους συμπεριφορές με κάθε τρόπο» πρόσθεσε η Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας.
«Πίστευα ότι θα πάρει δημοσιότητα το θέμα αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ τόση πολλή. Από την άλλη, από τη στιγμή που μίλησα στην πρώτη μου κατάθεση στον Εισαγγελέα, προσπαθούσα να βρω ένα τρόπο όπου θα κάνω πραγματικά καλό και θα βοηθήσω».
Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο η Σοφία Μπεκατώρου προετοίμασε τα παιδιά της για την δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου θέματος, απάντησε: «Φρόντισα να συζητήσω πριν με τα παιδιά μου και να τους εξηγήσω όσο μπορούσα το θέμα της βίας και της σεξουαλικής βίας. Έπρεπε να τους εξηγήσω πως πρέπει να προσέχουμε και πως έχουμε δικαίωμα να λέμε όχι.
Στην αρχή την αντίδραση του δεν την περίμενα. Με στεναχώρησε γιατί μου είπε «μαμά θα γίνουμε ρεζίλι, όλοι θα μιλάνε για αυτό και δεν θα μπορώ να πηγαίνω στο σχολείο». Σκέφτηκα ότι πρέπει να του μιλήσω όπως και πρέπει όλοι οι άνθρωποι να μιλήσουν στα παιδιά τους και να τα ενημερώσου. Γιατί δεν έχουμε επαρκή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία. Του εξήγα πως ενώ εγώ έχω υποστεί αυτή τη βία, δεν μπορώ να φοβάμαι να μιλήσω. Τόσο χρόνια φοβόμουν, ήρθε η ώρα να μιλήσω για να σώσω άλλα παιδιά».