Η φυσική απόσταση είναι προϋπόθεση περιορισμού της COVID-19, καθώς οι μάσκες προσώπου απλά μειώνουν, αλλά δεν εξαλείφουν τον αριθμό των σταγονιδίων από την μύτη και το στόμα, λέει ο δρ. Anand Kumar, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα στο Γουίνιπεγκ.
Μπορεί μια μάσκα προσώπου να μειώνει την εξάπλωση σταγονιδίων κατά περίπου 80%, αλλά “αφήνει ένα 20% σταγονιδίων να περάσει. Πόσο μακριά; Κανείς δεν ξέρει πραγματικά”, είπε στο CBC News.
Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία, είτε φοράτε μάσκα είτε όχι. Ο διπλασιασμός της απόστασης μεταξύ εσάς και ενός άλλου ατόμου μειώνει τα ιικά σωματίδια που ανταλλάσσετε κατά περίπου οκτώ φορές, είπε ο Kumar. Η μάσκα εμποδίζει τα μεγαλύτερα, πιο μολυσματικά σταγονίδια να φτάσουν στο άλλο άτομο.
Πόσο κοντά μπορείτε να είστε αν και οι δύο φοράτε μάσκα;
Δεν υπάρχει σαφής απάντηση, λέει ο Martin Fischer, αναπληρωτής καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο Duke, ο οποίος έχει μελετήσει την αποτελεσματικότητα διαφορετικών μασκών.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι κίνδυνοι εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως το πόσο καλά εφαρμόζει η μάσκα στο πρόσωπο καθενός, πόσο αποτελεσματικά εμποδίζει τα σταγονίδια, αλλά και για πόσο χρόνο θα στέκονται κοντά τα δύο άτομα που φορούν μάσκες.
Ο δρ. Kumar και άλλοι ειδικοί σημειώνουν ότι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τα ατομικά μέτρα προστασίας σαν να είναι φέτες ελβετικού τυριού η μία μετά την άλλη. Μπορεί η κάθε μία φέτα από μόνη της να μην είναι επαρκής για να εμποδίσει την μεταφορά του ιού, αλλά όταν μπουν σε σειρά, τότε στο τέλος φιλτράρουν όλο το ιικό φορτίο.

Η “μέθοδος του ελβετικού τυριού” για τα μέτρα προστασίας απέναντι στην μετάδοση του κορονοϊού
Πηγή: https://www.cbc.ca
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσοι δεν πολυφοράνε μάσκα είναι πιο πιθανό να είναι κοινωνιοπαθείς! Τι έδειξε μεγάλη έρευνα
Προκαλεί δηλητηρίαση CO2 η παρατεταμένη χρήση μάσκας; Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ