Όποτε νιώθουμε ότι η ψυχή μας «πονάει» επειδή μία κατάσταση ή ένας άνθρωπος μας πλήγωσε, μία από τις πρώτες μας σκέψεις είναι «Πότε θα το ξεπεράσω και θα πάω παρακάτω;». Δε γνωρίζουμε πότε θα το ξεπεράσεις, αλλά μπορούμε να σου δώσουμε μερικές συμβουλές σχετικά με το πώς μπορείς να διαχειριστείς τις σκέψεις σου ώστε σιγά-σιγά να αρχίσεις να αφήνεις πίσω αυτά που σε πλήγωσαν.
Κατεύθυνε τις αρνητικές σκέψεις
Οι λέξεις που χρησιμοποιείς όταν μιλάς στον εαυτό σου παίζουν τεράστιο ρόλο στην ψυχολογία σου. Λειτουργούν σαν αυθυποβολή, κι όποτε εσύ λες «δεν μπορώ να πιστέψω ότι συνέβη αυτό σε εμένα» προσφέρεις εύφορο έδαφος στις αρνητικές σου σκέψεις και, βασικό, βάζεις το μυαλό σου στη διαδικασία να πιστέψει ότι είσαι κακότυχος. Γι’ αυτό προτίμησε πιο θετικές φράσεις όπως «μπορεί και να συνέβη για καλό».
Κράτα αποστάσεις
Τι σε κρατάει δεμένο με το παρελθόν και δεν σε αφήνει να προχωρήσεις; Είναι κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο; Είναι κάποια κατάσταση; Ό,τι κι αν είναι καλό είναι να μείνεις για κάμποσο καιρό μακριά∙ μέχρι τουλάχιστον να νιώσεις ότι πράγματι πια δε σε επηρεάζει.
Πάλεψέ το
Είναι πολύ σημαντικό να εστιάσεις σε εσένα. Όποτε σκέφτεσαι το άτομο ή την κατάσταση που σε πλήγωσε, προσπάθησε να επιστρέψεις στο παρόν. Και μετά αποπροσανατόλισε το μυαλό σου με θετικές σκέψεις ή αναμνήσεις.
Εξάσκησε την ενσυνειδητότητά σου
Τι σημαίνει αυτό; Προσπάθησε να εστιάζεις συχνά-πυκνά στο παρόν, ακόμη κι αν δεν έχεις αρνητικές σκέψεις. Όσο πιο ευέλικτος γίνεσαι στο να επιστρέφεις στο παρόν, τόσο πιο απίθανο είναι να αφήνεις μικρολεπτομέρειες να επηρεάζουν πολύ την ψυχολογία σου.
Να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου
Αν η πρώτη σου αντίδραση σε ένα γεγονός που σε έχει αναστατώσει είναι να κατηγορήσεις ή να κρίνεις τον εαυτό σου, ήρθε η ώρα να δείξεις λίγη ευγένεια και συμπόνοια στο άτομό σου.
Επεξεργάσου τα αρνητικά συναισθήματα
Αν ο φόβος σου ότι θα πέσει η ψυχολογία σου, σε «αποθαρρύνει» από το να νιώσεις τα αρνητικά συναισθήματα, δεν είσαι ο μόνος. Οι άνθρωποι φοβούνται τα συναισθήματα του πένθους, της απογοήτευσης, της οργής ή της θλίψης.
Αντί να προσπαθείς να τα διώξεις, άφησέ τα κυλήσουν. Αν νιώθεις ότι κυλάς και εσύ μαζί τους, μίλα σε κάποιον. Με το να τα σπρώχνεις μακριά όμως, δεν πετυχαίνεις τίποτα.
Αποδέξου
Μπορεί να περιμένεις ότι το άτομο που σε πλήγωσε, θα ζητήσει συγγνώμη και θα απολογηθεί για τις πράξεις του. Καλό είναι να μην έχεις προσδοκίες από ένα άτομο που σε πλήγωσε. Εστίασε και φρόντισε τον εαυτό σου, αντί να περιμένεις το θαύμα.
Το σελφ κερ το έχεις ακουστά;
Είναι πολύ της μοδός τα τελευταία χρόνια το σελφ κερ. Τι σημαίνει; Φρόντισε τον εαυτό σου. Κι όταν λέμε φρόντισε, δεν εννοούμε κάνε μάσκες ομορφιάς. Εννοούμε να κάνεις αυτό που θέλεις, να λες «όχι» όποτε δε θέλεις να κάνεις κάτι, να κακομαθαίνεις δηλαδή πού και πού τον εαυτό σου.
Συναναστρέψου με ανθρώπους που σε γεμίζουν
Μη σκέφτεσαι διαρκώς «δε θέλω να φορτώσω κανέναν με τα προβλήματά μου». Οι δικοί σου άνθρωποι χαίρονται με τις χαρές σου, αλλά λυπούνται και με τις λύπες σου και θα είναι εκεί για να ακούσουν και τα καλά και τα κακά. Μίλησέ τους, ακόμη κι αν τους έχεις πρήξει, συνέχισε να μιλάς. Θα γίνεις φορτικός, αλλά, πες μας με το χέρι στην καρδιά, δεν το έχει κάνει κανένας άλλος από την παρέα σου αυτό;
Συγχώρησε
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αφήσεις κάτι πίσω στο παρελθόν είναι να συγχωρήσεις. Μόνο αν συγχωρήσεις κάποιον πραγματικά τα αρνητικά συναισθήματα θα εξαφανιστούν. Γιατί τότε μόνο θα πάψει να σε ενδιαφέρει.