Δύο τρόποι υπάρχουν να συνειδητοποιήσεις πόσο πολύτιμο αγαθό είναι για τον δυτικό μας τρόπο ζωής το ρεύμα: Να ζήσεις μια φορά μεγάλο μπλακάουτ, από εκείνα που κρατάνε μισή μέρα, ή να ανοίξεις ένα λογαριασμό της ΔΕΗ. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση, το «πολύτιμο» με την έννοια του ακριβού. Γίνεται, όμως, να ξοδεύεις λιγότερο ρεύμα, προστατεύοντας ταυτόχρονα το μηνιαίο μπάτζετ σου και τον ταλαιπωρημένο μας πλανήτη; Γίνεται. Και να πώς.
Μην φορτίζεις κινητά και λοιπές συσκευές όσο κοιμάσαι. Το κινητό σου χρειάζεται πάνω-κάτω μια ώρα για να φορτίσει. Τις υπόλοιπες επτά, απλώς τραβάει ρεύμα από την πρίζα άσκοπα.
Εκμεταλλεύσου το φυσικό φως. Αν δουλεύεις τηλεργασία σε ένα ανήλιαγο δωμάτιο, όσο ακόμα ο καιρός είναι καλός, πάρε το λάπτοπ σου και βγες στο μπαλκόνι. Μετακίνησε την πολυθρόνα που διαβάζεις τα απογεύματα κοντά σε ένα παράθυρο που κοιτάζει δυτικά.
Επένδυσε σε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Ναι, κοστίζει, αλλά κάνει απόσβεση πολύ γρήγορα –σκέψου ότι ξεχνάς τον θερμοσίφωνα τουλάχιστον για επτά-οκτώ μήνες τον χρόνο.
Βγάλε τις συσκευές από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιείς. Η κατανάλωση του standby φτάνει μέχρι και το 50% του ρεύματος που καταναλώνει π.χ. μια τηλεόραση όταν λειτουργεί κανονικά. Ακόμα πιο πρακτικά είναι τα πολύμπριζα με διακόπτη, για να μην τραβολογάς καλώδια κάθε φορά που κλείνεις την τηλεόραση.
Περιόρισε τις πηγές θερμότητας στο σπίτι τις ζεστές μέρες. Μην χρησιμοποιείς, ας πούμε, τον φούρνο όταν έχεις ήδη 30 βαθμούς θερμοκρασία μέσα στο σπίτι, γιατί μετά μοιραία θα χρειαστείς air condition.
Χαμήλωσε την θερμοκρασία του πλυντηρίου. Τα περισσότερα απορρυπαντικά που κυκλοφορούν τώρα καθαρίζουν μια χαρά και στους 30 βαθμούς, δεν χρειάζεται να πλένεις στους 50 ξοδεύοντας περισσότερο ρεύμα.
Βάζε πάντα, μα πάντα, γεμάτο πλυντήριο –και πιάτων και ρούχων.
Αν το πλυντήριο πιάτων σου έχει επιλογή για στέγνωμα, απενεργοποίησέ την. Απλά, όταν τελειώσει το πλύσιμο, άνοιξε την πόρτα και άφησέ τα να στεγνώσουν φυσικά.
Για τα φαγητά που φτιάχνονται και σε παραδοσιακό φούρνο και σε μικροκυμάτων, προτίμησε τη δεύτερη επιλογή: 15 λεπτά στα μικροκύματα αρκούν για να κάνουν την ίδια δουλειά που θα έκανε σε μία ώρα ο παραδοσιακός φούρνος. Για το ζέσταμα φαγητού δεν το συζητάμε, εγκληματείς αν ανάβεις τον φούρνο για να ζεστάνεις το χτεσινό φαγητό.
Ειδικά αυτή την εποχή, προτίμησε τον ανεμιστήρα από το air condition. Καίει λιγότερο ρεύμα, και κάνει πιο φυσική δροσιά.
Αντικατέστησε όλες τις λάμπες του σπιτιού με λάμπες οικονομίας. Ακόμα καλύτερα, βάλε και dimmer στους διακόπτες σου για να μην έχεις δυνατό φως παρά μόνο όταν πραγματικά το χρειάζεσαι –και ατμόσφαιρα, και οικονομία.
Κλείσε τον φούρνο ή τις εστίες πέντε λεπτά πριν τελειώσεις το μαγείρεμα. Κρατούν ενέργεια η οποία απλώς πηγαίνει χαμένη αν τα κλείνεις την ώρα που βγάζεις την κατσαρόλα από την φωτιά.