Έφτασε η εποχή του χρόνου για το καθαρισμό των χαλιών και των μοκετών. Για όλους εσάς που θα επιλέξετε να τα καθαρίσετε στο σπίτι, δείτε όσα πρέπει να γνωρίζετε για το καθαρισμό και τη φύλαξη των χαλιών σας.
Καθαρισμός χαλιού στο σπίτι
Οποιοδήποτε χαλί ή μοκέτα μπορεί να καθαριστεί σχετικά εύκολα στο σπίτι. Ιδιαίτερα αν αυτό είναι «αντίκα», κάποιας αξίας ή πολύ ευαίσθητο, είναι ασφαλέστερο να το καθαρίσετε μόνοι σας, με την ηλεκτρική σκούπα ή με ειδικό μηχάνημα για καθαρισμό χαλιών με ατμό.
Αν το χαλί σας δεν έχει έντονους, δύσκολους λεκέδες και χρειάζεται απλά ένα καλό καθάρισμα πριν το αποθηκεύσετε, δείτε πώς θα το κάνετε σωστά:
– Σκουπίστε καλά το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα.
– Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ 3 μέρη χλιαρού νερού και 1 μέρος λευκού ξυδιού. Βουτήξτε ένα μαλακό βουρτσάκι στο διάλυμα, τινάξτε το για να φύγουν τα πολλά νερά και βουρτσίστε με αυτό το χαλί σας, μόνο προς μία κατεύθυνση (ιδανικά την φυσική κατεύθυνση του πέλους). Το ξύδι, πέρα από αντιμικροβιακές ιδιότητες, βοηθά στο να διατηρούνται τα χρώματα του χαλιού ζωντανά.
– Για να στεγνώσει το χαλί, τοποθετήστε το σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος και όχι κάτω από τον ήλιο, γιατί θα αλλοιωθούν τα χρώματα.
Κρόσσια: Το πλύσιμο στα κρόσσια πρέπει να γίνεται προσεκτικά μόνο στην περιοχή τους, χωρίς να βραχεί το πέλος του χαλιού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρή ποσότητα απορρυπαντικού και ένα μαλακό βουρτσάκι, όπως αυτό που προορίζεται για το τρίψιμο στους γιακάδες των πουκαμίσων ή οδοντόβουρτσα.
Ατμοκαθαριστής: Αν έχετε ατμοκαθαριστή και τον χρησιμοποιείτε για τα χαλιά σας οφείλετε να γνωρίζετε αφενός ότι η συσκευή δεν καθαρίζει αλλά φρεσκάρει τα χαλιά και αφετέρου ότι δεν επιτρέπεται να προσθέσετε άλλο συστατικό μέσα στο δοχείο του νερού. Ωστόσο, χρήστες τέτοιων συσκευών σε forums αναφέρουν πως ενίοτε ρίχνουν μερικές σταγόνες ξύδι ή μαλακτικό στο δοχείο του νερού, για απολύμανση και άρωμα.
Πριν το αποθηκεύσετε θυμηθείτε να σκουπίσετε και την ανάποδη πλευρά του χαλιού σας.
Για ακόμα πιο εντατικό καθάρισμα ή για μεμονωμένους δύσκολους λεκέδες δοκιμάστε τα παρακάτω:
- Σόδα: Η σόδα καθαρίζει και απολυμαίνει τα χαλιά. Ρίξτε ένα ελαφρύ στρώμα μαγειρικής σόδας πάνω στο χαλί, αφήστε την επί μισή ώρα και μετά «τραβήξτε» την με την ηλεκτρική σκούπα.
- Λεκές από λάδι: Απορροφήστε τον λεκέ με χαρτί κουζίνας. Απλώστε λίγο υγρό πιάτων στο σημείο του λεκέ και αφαιρέστε με υγρό πανί. Για ακόμα πιο δύσκολο λεκέ λαδιού, απορροφήστε με ένα πανί τον λεκέ, τρίψτε τον έπειτα με καλαμποκάλευρο και έπειτα συνεχίστε με απορρυπαντικό.
- Λεκές από κόκκινο κρασί ή καφέ: Στρώστε μερικά χαρτιά κουζίνας για να απορροφηθεί το υγρό και έπειτα ταμπονάρετε τον λεκέ με οξυζενέ και σόδα (1/4 φλιτζανιού οξυζενέ προς 1 κουταλάκι σόδα). Τέλος στεγνώστε με πιστολάκι μαλλιών.
- Λεκές από τσίχλα: Χρησιμοποιήστε μερικά παγάκια πάνω στην τσίχλα για να παγώσει. Έπειτα με ένα κουτάλι προσπαθήστε να αφαιρέσετε την τσίχλα. Αν έχουν μείνει υπολείμματα τρίψτε τα με ένα καθαρό πανάκι, ποτισμένο με καθαρή βενζίνη ή διαλυτικό για χρώματα.
- Λεκές από κερί: Βάλτε πάνω στο κερί μερικές στρώσεις χαρτιού κουζίνας. Με ζεστό αλλά όχι καυτό σίδερο σιδερώματος πιέστε πάνω από το χαρτί. Το κερί θα λιώσει και θα απορροφηθεί από το χαρτί. Αν μείνουν υπολείμματα αφαιρέστε τα με βενζίνη ή διαλυτικό χρωμάτων.
Δείτε επίσης πιο κάτω καθαρισμό χαλιού με βόρακα.
Σωστή αποθήκευση χαλιού
Κατ’αρχάς το χαλί πρέπει να τυλίγεται σε ρολό, όταν πρόκειται να φυλαχτεί για αποθήκευση, και όχι να διπλώνεται σε σχήμα πακέτου, γιατί έτσι υπάρχει κίνδυνος να μείνουν ίχνη από το δίπλωμα, ενώ είναι πιθανό να κοπεί και το στημόνι του (η βάση του χαλιού).
Ο μεγαλύτερος εχθρός του αποθηκευμένου χαλιού είναι ο σκόρος. Στην αγορά υπάρχουν πολλά αντισκοριακό σπρέϊ, για να ψεκάσετε με αυτά το χαλί πριν το αποθηκεύσετε, ή και ειδικές συσκευασίες με ναφθαλίνη ή αντισκοριακά σε χάρτινη μορφή.
Ωστόσο, είναι πάντα ασφαλέστερο να προτιμάτε πιο φυσικές λύσεις. Έτσι, για να προστατεύσετε το χαλί σας από σκορο, μπορείτε να βάλετε σε μικρά τούλινα πουγκάκια αποξηραμένα άνθη και μπαχαρικά (γαρύφαλλο, δεντρολίβανο, σανταλόξυλο, κόκκους από πιπέρι) και να τοποθετείτε τα πουγκάκια ενδιάμεσα στο χαλί, καθώς θα το τυλίγετε. Ο σκόρος δεν αντέχει τις μυρωδιές αυτές.
Αφού τυλίξετε σφιχτά το χαλί σας, χρησιμοποιήστε χαρτοταινία για να το σταθεροποιήσετε και τοποθετήστε το οριζόντια στο πάτωμα. Αν το τοποθετήσετε κάθετα υπάρχει κίνδυνος να τσακίσουν οι άκρες του.
Τέλος, «περάστε» το χαλί σε μία ειδική για χαλιά σακούλα ή, ακόμα καλύτερα, τυλίξτε το με ένα παλιό σεντόνι για να «αερίζεται», και δέστε τις άκρες.
Φρεσκάρετε και καθαρίστε τα χαλιά σας με τον θαυματουργό βόρακα
Έχουν χάσει τα χαλιά σας τη φρεσκάδα τους και μυρίζουν; Δείξτε προσοχή στη σωστή τους συντήρηση, καθώς έτσι διατηρείτε την καλή τους εμφάνιση για πολλά χρόνια. Γι’ αυτό πριν έρθει η εποχή να τα μαζέψετε για να τα πλύνετε, υπάρχει τρόπος να τα φρεσκάρετε χωρίς κόπο.
Τρία συστατικά για ένα θαυματουργό μείγμα
- μαγειρική σόδα
- βόρακας σε σκόνη (πωλείται στα φαρμακεία)
- αιθέριο έλαιο λεβάντας ή πορτοκαλιού
Σκουπίστε πολύ καλά το χαλί. Φτιάξτε μια μαγική σκόνη με μισή κούπα μαγειρική σόδα και μισή κούπα βόρακα. Προσθέστε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας ή πορτοκαλιού. Ανακατέψτε και σκορπίστε το μείγμα στο χαλί, κυρίως στα σημεία που έχουν ταλαιπωρηθεί περισσότερο. Αφήστε 20 λεπτά και σκουπίστε πάλι. Το χαλί θα δείτε ότι θα μοσχοβολήσει ξανά, θα ζωντανέψουν τα χρώματα και κυρίως θα έχει απολυμανθεί. Επαναλαμβάνετε σε τακτά διαστήματα.
Τι επιτυγχάνετε με το φρεσκάρισμα χαλιών
- Εύκολη και σίγουρη καθαριότητα του χαλιού σας με τη σόδα και το βόρακα.
- Απομάκρυνση δυσάρεστων οσμών, κυρίως όταν υπάρχουν κατοικίδια στο σπίτι, με την προσθήκη αιθέριου ελαίου.
- Εξοικονόμηση χρημάτων.
- Αύξηση της ποιότητας του αέρα του σπιτιού χωρίς τη χρήση χημικών συστατικών.
- Προστασία του περιβάλλοντος.
Αντιμετώπιση τοπικών λεκέδων
Αναμείξτε ένα μέρος λευκό ξύδι προς δύο μέρη νερό και προσθέστε σε μια αντλία ψεκασμού. Ψεκάστε στο λεκέ και τρίψτε με τη βούρτσα των χαλιών. Ο λεκές εξαφανίζεται και το χαλί αποκτά μια ξεχωριστή γυαλάδα.
03/05/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Πως να καθαρίσετε και αποθηκεύσετε σωστά τα χαλιά σας