Σε ένα βιβλίο του 2009, ο γεωστρατηγικός αναλυτής George Friedman έκανε τις ακόλουθες προβλέψεις: Στα τέλη της δεκαετίας του 2020, οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας θα γίνουν «όλο και πιο άβολες». Η Τουρκία θα επιδιώξει την επιθετική περιφερειακή επέκταση, θα αποφύγει τον κοσμικό χαρακτήρα και θα απεικονιστεί ως ισλαμική δύναμη.
Μέχρι το 2040, η τουρκική επιθετικότητα και επέκταση θα τρομάξει το Ισραήλ. Φαίνεται τώρα ότι οι προβλέψεις του Friedman ήταν ουσιαστικά σωστές, αλλά το χρονοδιάγραμμά του ήταν πολύ γενναιόδωρο. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι ήδη τεταμένες, η Τουρκία έχει ήδη γίνει λιγότερο κοσμική και πιο επιθετική και το Ισραήλ ανησυχεί ήδη. Το 2020, η ετήσια αξιολόγηση του IDF για πρώτη φορά προσδιόρισε την Τουρκία ως «πρόκληση» για το Ισραήλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της Μοσάντ Γιόσι Κοέν είπε στους Άραβες ηγέτες ότι η Τουρκία είναι η «πραγματική απειλή» που αντιμετωπίζει το Ισραήλ παρά το Ιράν, του οποίου η δύναμη είναι εύθραυστη. Οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας είναι τεταμένες εδώ και μερικά χρόνια, με την Άγκυρα να υιοθετεί μια σκληρή αντι-Ισραηλινή γραμμή. Μέχρι τώρα, η Τουρκία είναι σύμμαχος της Χαμάς και υποστηρίζει τις δραστηριότητές της. Οι Τούρκοι συνεργάζονται επίσης με ριζοσπαστικά στοιχεία στην Ιερουσαλήμ καθώς επεκτείνουν την εχθρική επιρροή τους στην πόλη.
Ωστόσο, η ισραηλινή-τουρκική αντιπαλότητα πρόκειται να πάρει πιο στρατηγικές διαστάσεις. Η ουσία είναι η εξής : Ένας πόλεμος Ισραήλ-Τουρκίας ή μια περιορισμένη σύγκρουση, που θεωρείτο απίθανη πριν από πολύ καιρό, θα έχει γίνει όλο και πιο πιθανή έως το 2030.
Τουρκική πυρηνική απειλή
Η Τουρκία φιλοξενεί ανοιχτά πυρηνικές φιλοδοξίες. Έχει ήδη υπογράψει συμφωνία 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία για τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα κατασκευαστούν έως το 2025. Αλλά η Άγκυρα έχει το βλέμμα της σε κάτι περισσότερο από μία πολιτική χρήση πυρηνικής ενέργειας. Πέρυσι, η Τουρκία καταδίκασε το μονοπώλιο που την εμποδίζει να αποκτήσει ατομικά όπλα.
Η κριτική της Τουρκίας ξεχώρισε το Ισραήλ, κατηγορώντας ότι τρομάζει άλλα έθνη με το φερόμενο πυρηνικό οπλοστάσιό του. Το δόγμα ασφάλειας του Ισραήλ ορίζει ότι οι εχθρικοί παράγοντες στην περιοχή δεν πρέπει να αποκτήσουν πυρηνικά, τόνισε πρόσφατα ένας πρώην αξιωματούχος της άμυνας. Αυτό απαιτεί τη χρήση όλων των μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δύναμης, για να σταματήσουν οι αναδυόμενες πυρηνικές δυνάμεις, έγραψε ο Chuck Freilich, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας. Μια εχθρική πυρηνική Τουρκία θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για το Ισραήλ και θα κλιμακώσει ευρέως την τεταμένη δυναμική τους.
Ωστόσο, ο βομβαρδισμός της Τουρκίας δεν αποτελεί επιλογή, καθώς η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον εξακολουθούν να είναι σύμμαχοι, δήλωσε ο Φρίλιχ. Αλλά τι θα συμβεί αν οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας χειροτερεύσουν; Η τριβή και η αντιπαράθεση που σχετίζονται με τα πυρηνικά θα ξεκινήσει να παίρνει πολύ πιο ρεαλιστικές διαστάσεις.
Η αντιπαλότητα Ισραήλ-Τουρκίας στο θαλάσσιο πεδίο
Η επιθετική στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στο Ισραήλ. Οι τουρκικές κινήσεις υπονομεύουν τα σχέδια της Ιερουσαλήμ για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του σχεδίου αγωγών EastMed και απειλούν τους ενεργειακούς συμμάχους του Ισραήλ στην περιοχή. Ειδικότερα, ο Friedman έγραψε ότι ο έλεγχος της ανατολικής Μεσογείου είναι ιστορικά πρωταρχικός στόχος για οποιαδήποτε περιφερειακή δύναμη.
Η σημασία της στρατηγικής ζώνης είναι ακόμη μεγαλύτερη τώρα που έχει γίνει ενεργειακός κόμβος. Η Τουρκία λαμβάνει σαφώς μέτρα για την επίτευξη ναυτικής κυριαρχίας στην περιοχή. Αυτό περιλαμβάνει μια αμφιλεγόμενη θαλάσσια συμφωνία με τη Λιβύη και σπαθί ακυρώνοντας την ύπαρξη της Ελλάδας. Σε μια περίπτωση, τα τουρκικά πολεμικά πλοία έδιωξαν επίσης ένα ισραηλινό πλοίο που διεξάγει έρευνα στα κυπριακά ύδατα. Ωστόσο, η μυϊκή κάμψη της Άγκυρας υπερβαίνει τα ενεργειακά ενδιαφέροντα.
Η θαλάσσια επίθεσή της αποτελεί μέρος ευρύτερων φιλοδοξιών, σημείωσε πρόσφατο άρθρο του Bloomberg. Η Τουρκία θέλει να διεκδικήσει τη θέση της ως μουσουλμανική περιφερειακή δύναμη και ενισχύει τη ναυτική της δύναμη για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, ανέφερε το άρθρο. Η Τουρκία αναβαθμίζει τον τρομερό στόλο της με νέα όπλα και υποβρύχια, προειδοποίησε μια ισραηλινή έκθεση φέτος. Ένα εχθρικό τουρκικό ναυτικό θα μπορούσε να απειλήσει ζωτικά ισραηλινά συμφέροντα εκτός από τα έργα φυσικού αερίου, καθώς το Ισραήλ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις θαλάσσιες εισαγωγές. Και σε αυτό το μέτωπο, το δυναμικό για στρατιωτική σύγκρουση θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας.
Η αντι-Ισραηλινή στάση της Τουρκίας
Οι εχθρικές προοπτικές της Τουρκίας πιθανότατα δεν θα αλλάξουν τα επόμενα χρόνια. Το φιλόδοξο όραμα της Άγκυρας κτυπά με μακροπρόθεσμες τάσεις στην τουρκική κοινωνία, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ. Η τριβή Ισραήλ-Τουρκίας είναι επίσης μέρος μιας ευρύτερης Τουρκικής στροφής από τη Δύση. Επιπλέον, η αντι-Ισραηλινή στάση της Τουρκίας αποτελεί βασικό κομμάτι στην προσπάθειά της για ηγεσία του μουσουλμανικού κόσμου, λέει η JISS.
Για να το επιτύχουν αυτό, οι Τούρκοι κρίνουν την υποστήριξη των αραβικών μαζών που είναι εχθρικές προς το Ισραήλ λαμβάνοντας μια σκληρή γραμμή. Παράλληλα, η Τουρκία επεκτείνει τις αμυντικές βιομηχανίες της και στοχεύει να καλύψει το 75% των στρατιωτικών αναγκών της έως το 2023. Αυτό δεν αποτελεί καλό σημάδι για το μέλλον. Οι συγγραφείς της μελέτης προτρέπουν μια προσεκτική στάση ώστε να μην μετατραπεί η Τουρκία σε «ενεργό εχθρό» του Ισραήλ. Ωστόσο, λένε ότι το Ισραήλ πρέπει να καταστήσει σαφές ότι θα χρησιμοποιήσει βία για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές απειλές για ζωτικά ισραηλινά συμφέροντα. Εν κατακλείδι, λαμβανομένων υπόψη των διακυβευόμενων ζητημάτων και των ολοένα και πιο στρατηγικών διαστάσεων της ισραηλινής-τουρκικής τριβής, το δυναμικό για έναν πόλεμο Ισραήλ-Τουρκίας πιθανότατα θα αυξηθεί σημαντικά αυτή τη δεκαετία.
Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος
πηγή: israelradar