Των Asli Aydintasbas και Cinzia Bianco
Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εμπλέκονται σε μια διαμάχη δεκαετίας η οποία αναδιαμορφώνει τη γεωπολιτική τάξη στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.
Βλέπουν ο ένας τον άλλον ως υπαρξιακούς αντιπάλους και διεξάγουν μια σειρά “πολέμων” δια αντιπροσώπων, από το Κέρας της Αφρικής μέχρι και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η αντιπαλότητα τους επίσης διεξάγεται στους διαδρόμους της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, στον παγκόσμιο διάλογο των ΜΜΕ, στον κλάδο της ενέργειας και τελευταία, στα λιμάνια και στην ανοιχτή θάλασσα.
Η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει να απορροφηθεί σε αυτή τη διαμάχη εξουσίας για τον επαναπροσδιορισμό της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Αντί να χρησιμοποιήσει τα ΗΑΕ εναντίον της Τουρκίας ή το αντίστροφο, η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξει τη δική της στρατηγική αναφορικά με την αντιπαλότητα τους.
Η Ευρώπη θα πρέπει να καθιερώσει έναν μηχανισμό αποσυμφόρησης του ΝΑΤΟ, να πιέσει για την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη και να σχεδιάσει ένα εποικοδομητικό νέο πλαίσιο για την απομόνωση των σχέσεων Ευρώπης-Τουρκίας από την αντιπαλότητά αυτή.
Η αντιπαλότητα Τουρκίας-Εμιράτων, είναι ένα μη διαχειρίσιμο πρόβλημα που τώρα επηρεάζει την εσωτερική δυναμική της Ευρώπης. Η σύγκρουση, που αφορά περισσότερο στη γεωπολιτική παρά στην ιδεολογία, βοηθάει και τα δύο καθεστώτα να επεκτείνουν την εμβέλεια τους στην περιοχή και να εδραιώσουν την εγχώρια στήριξη τους.
Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν προσπαθήσει να διασπείρουν το δικό τους αφήγημα για την διαμάχη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Ουάσιγκτον, επισημαίνοντας τα υποτιθέμενα δυνατά τους χαρτιά και πιέζοντας εναντίον της άλλης πλευράς.
Στην πραγματικότητα, και οι δύο έχουν στόχο να επεκτείνουν την επιρροή τους στην γειτονιά της Ευρώπης με έναν τρόπο που είναι βαθιά προβληματικός για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Αντί να χρησιμοποιούν τη μία πλευρά εναντίον της άλλης -ως εκ τούτου, συνδέοντας την ευρωπαϊκή πολιτική με τις περιφερειακές συγκρούσεις και την αντιπαλότητα μηδενικού αθροίσματος- οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναπτύξουν τη δική τους ανεξάρτητη στρατηγική, και θα πρέπει να προσπαθήσουν να διαχειριστούν τις αποσταθεροποιητικές επιδράσεις αυτής της αντιπαλότητας στη Μεσόγειο.
Εάν η EE θέλει να αναπτύξει τη στρατηγική της αυτονομία στη Νότια γειτονιά της, θα πρέπει να δημιουργήσει έναν δικό της μηχανισμό αποσυμφόρησης στη Μεσόγειο, να προχωρήσει με τις διαδικασίες στη Λιβύη και να σχεδιάσει ένα εποικοδομητικό νέο πλαίσιο για τη σχέση της με την Τουρκία.
Μπορείτε να δείτε το κείμενο ΕΔΩ
capital.gr