Τι καλύτερο από μια ελαφριά και δροσερή μακαρονοσαλάτα μετά την κραιπάλη της Τσικνοπέμπτης; Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και προσθέστε τα υλικά που σας αρέσουν για να απογειώσετε το πιάτο σας.
Υλικά:
500 γρ. Φιογκάκι
230 γρ. φρέσκα μανιτάρια σε φέτες
1 κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια
1 κίτρινη πιπεριά σε κυβάκια
10 μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσια
3 κ.σ. φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το dressing
2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
2 κ.σ. ξύδι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κ.σ. μουστάρδα
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη μακαρονοσαλάτα. Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό και την βάζουμε σε υψηλή φωτιά.
Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε 35 γρ. αλάτι και ρίχνουμε το Φιογκάκι. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και αφήνουμε να βράσουν για όσο χρόνο αναφέρει η συσκευασία.
Εντωμεταξύ ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 6-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά. Όσο τα σοτάρουμε, προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σουρώνουμε το Φιογκάκι και ξεπλένουμε με κρύο νερό. Αφήνουμε να στραγγίξει και μεταφέρουμε σε μπολ.
Ετοιμάζουμε το dressing. Χτυπάμε στο μουλτι τη σάλτσα σόγιας, το ξύδι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τη μουστάρδα μέχρι να γίνουν λείο μείγμα.
Ανακατεύουμε απαλά τα ζυμαρικά με τα σοταρισμένα μανιτάρια, τις πιπεριές, τις ελιές, το βασιλικό και το μαϊντανό.
Περιχύνουμε το περιεχόμενο του μπολ με το dressing, ανακατεύοντας να πάει παντού. Καλύπτουμε την μακαρονοσαλάτα με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά να κρυώσει και να δέσουν τα υλικά.