Η «Ώρα της Γης», η μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία του WWF για το περιβάλλον, έρχεται το Σάββατο 26 Μαρτίου, για μια ακόμα χρονιά να μας θυμίσει όλα όσα μας ενώνουν. Με τη βιώσιμη διατροφή στο επίκεντρο των φετινών δράσεων, το WWFΕλλάς ξεκινά συνεργασία με τον σεφ Γιώργο Τσούλη, ο οποίος στο πλαίσιο της φετινής «Ώρα της Γης» υπογράφει τη “μυστική” συνταγή για έναν ζωντανό πλανήτη και μας καλεί να την ανακαλύψουμε μαζί του.
Η «Ώρα της Γης» εδώ και 15 χρόνια είναι μια μοναδική ευκαιρία, για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ώστε να ενώσουμε τη φωνή μας και να στείλουμε όλοι μαζί ένα ξεκάθαρο μήνυμα: θέλουμε ένα μέλλον βιώσιμο για όλους. Θέλουμε έναν κόσμο ασφαλή, όπου ο κάθε άνθρωπος θα έχει ίσες ευκαιρίες να εκπληρώσει τα όνειρά του.
Η «Ώρα της Γης» εστιάζει στο κρίσιμο θέμα της βιώσιμης διατροφής
Πιο συγκεκριμένα, φέτος η «Ώρα της Γης», η οποία θα οργανωθεί το Σάββατο 26 Μαρτίου (στις 20.30), εστιάζει στο κρίσιμο θέμα της βιώσιμης διατροφής, δεδομένου ότι η τροφή (προετοιμασία, προσφορά) αποτελούσε πάντα μια πράξη αγάπης και μια χειρονομία αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα όμως, η τροφή μας αποτελεί τον ισχυρότερο δεσμό μας με τη φύση, καθώς οι διατροφικές μας συνήθειες και επιλογές έχουν άμεση επιρροή στο περιβάλλον συνολικά.
Η Γη είναι αυτή που μας προσφέρει όλα όσα έχουμε ανάγκη για να επιβιώσουμε, καθώς για την παραγωγή της τροφής μας απαιτούνται πολύτιμοι φυσικοί πόροι, όπως είναι η γη και το νερό. Πόσο, όμως, σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις που έχουν οι διατροφικές μας επιλογές στο περιβάλλον; Το σύγχρονο διατροφικό μοντέλο εξαντλεί τον πλανήτη. Ο τρόπος, με τον οποίο παράγονται τα τρόφιμα σήμερα είναι η πρωταρχική αιτία για την απώλεια βιοποικιλότητας, ενώ ευθύνεται και για το 25% περίπου των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Καταστρέφουμε τη φύση με τέτοιο τρόπο και με τέτοιο ρυθμό, που δεν της αφήνουμε χώρο και χρόνο για να ανακάμψει. Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που η επισιτιστική ασφάλεια – υπό το πρίσμα και όλων των πρόσφατων γεγονότων – αποτελεί μια από τις βασικότερες προκλήσεις της ανθρωπότητας.
Όμως, δεν είναι αργά για να κατανοήσουμε πως η προστασία του περιβάλλοντος περνάει και μέσα από το πιάτο μας. Με «σύμμαχο» τη μεσογειακή μας παράδοση και ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται κυρίως σε φυτικά προϊόντα και τροφές που παρήχθησαν με σεβασμό προς το περιβάλλον, θωρακίζουμε τόσο την υγεία μας, όσο και την υγεία του πλανήτη. Με άλλα λόγια, η φετινή «Ώρα της Γης» έρχεται να μας θυμίσει πως η δύναμή μας, αλλά και το μέλλον του πλανήτη, κρύβεται και μέσα στο φαγητό μας.
https://www.youtube.com/watch?v=9K_mJMj97tg
Γιώργος Τσούλης: Η “μυστική” συνταγή για έναν ζωντανό πλανήτη
Με τη βιώσιμη διατροφή στο επίκεντρο των φετινών δράσεων, το WWFΕλλάς ξεκινά συνεργασία με τον σεφ Γιώργο Τσούλη, ο οποίος στο πλαίσιο της φετινής «Ώρα της Γης» υπογράφει τη “μυστική” συνταγή για έναν ζωντανό πλανήτη και μας καλεί να την ανακαλύψουμε μαζί του. Μια εύκολη και πρωτότυπη συνταγή, με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που αναδύει μεσογειακά αρώματα και η οποία αποδεικνύει πως το φαγητό ενώνει, αλλά και πως η προστασία του περιβάλλοντος δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, αλλά αντιθέτως, κρύβεται σε απλές αλλαγές που όλοι μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τα κανάλια του WWF, το κοινό θα έχει την ευκαιρία έως τέλη Μαρτίου, να ανακαλύψει σταδιακά τη “μυστική” αυτή συνταγή, να ενημερωθεί για το πώς μπορεί να υιοθετήσει μια διατροφή φιλική προς το περιβάλλον, καθώς και να συμμετέχει σε live συζητήσεις γύρω από το θέμα αυτό.
Μέχρι στιγμής, έχει αποκαλύψει τα εξής υλικά: σελινόριζα, τα λεμόνια και το μαρούλι, τα κρεμμύδια και μυρώνι. Παράλληλα, όσοι δηλώσουν συμμετοχή στη φετινή «Ώρα της Γης», θα έχουν την ευκαιρία να «ξεκλειδώσουν» τα μυστικά συστατικά της συνταγής αυτής και να μπουν σε κλήρωση για να συμμετάσχουν σε ένα masterclass μαγειρικής με τον σεφ Γιώργο Τσούλη (θα κληρωθούν 3 νικητές).
Τέλος, το Σάββατο 26 Μαρτίου, στις 19.30, ο σεφ Γιώργος Τσούλης θα ετοιμάσει ένα πρωτότυπο cooking event που θα μεταδοθεί ζωντανά, τόσο από τη σελίδα FB του WWF, όσο και από τη σελίδα FB του σεφ, μαγειρεύοντας τη “μυστική” συνταγή της «Ώρας της Γης», παρέα με το κοινό, αλλά και με δύο καλεσμένους-έκπληξη.
Διαβάστε επίσης
Μαρία Κορινθίου: Έτσι, έχασε αρκετά κιλά και είναι πιο εντυπωσιακή από ποτέ – “Είχα πίστη και στόχο”
Γιώργος Χριστοδούλου: 5 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τον Σταύρο από τον Σασμό
Τριήμερο 25ης Μαρτίου: 5 προορισμοί με άρωμα… Ελληνικής Επανάστασης!