Πιλάφι με μανιτάρια σε κρασάτη σάλτσα. Μια απλή, εύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα νοστιμότατο, υγιεινό πιάτο για να το σερβίρετε ως ένα λαχταριστό κυρίως γεύμα “με τα όλα του” ή ως συνοδευτικό με ψητά κρέατα και ψάρια. Απλά δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- Για τη σάλτσα μανιταριών
- 300 γρ. άσπρα μανιτάρια ή πορτομπέλο, κομμένα σε μέτριες φέτες
- 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 κοφτό κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι ή βασιλικό
- 1 φλ. τσαγιού μοτσαρέλα τριμμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1¼ φλ. τσαγιού ζωμό βοδινού
- 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
- 1-1¼ φλ. τσαγιού κρασί Madeira (ή μαυροδάφνη)
- Για το ρύζι
- 1 φλ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι όπως καρολίνα, barboiled, μακρύκοκκο κλπ
- 2,5 φλ. τσαγιού ζεστό νερό
- 1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο
- αλάτι
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη σάλτσα μανιταριών: Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο με το βούτυρο και σοτάρετε τα μανιτάρια σας για 5-6 λ ή μέχρι να μαλακώσουν και βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, σοτάρετε για ακόμα 2 λ και μετά τα αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε και το θυμάρι ή τον βασιλικό και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ επιπλέον.
- Στη συνέχεια αυξάνετε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή “σβήνετε με το κρασί” και μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ, ρίχνετε το ζωμό βοδινού και τα αφήνετε για βράσουν για 3 λ ή μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά. Μετά χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και τα 2/3 φλ. από την τριμμένη μοτσαρέλα και ανακατεύετε.
- Αν η σάλτσα σας είναι σχετικά αραιή προσθέτετε σταδιακά την υπόλοιπη τριμμένη μοτσαρέλα προκειμένου να πετύχετε την επιθυμητή υφή της σάλτσα σας. Δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και διορθώνετε αναλόγως και αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά.
- Για το ρύζι: Παράλληλα με τη σάλτσα φτιάχνετε το ρύζι. Αν έχετε πάρει ρύζι σε συσκευασία που αναγράφονται οδηγίες βρασίματος ακολουθείτε τις οδηγίες. Αν έχετε χύμα ρύζι όπως η καρολίνα, τότε σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε 2,5 φλ. νερό και αλάτι και το ζεσταίνετε σε υψηλή φωτιά.
- Μόλις πάρει βράση ρίχνετε το ρύζι, ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και αφήνετε το ρύζι, με ξεσκέπαστη τη κατσαρολίτσα να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λ ανάλογα πόσο βρασμένο το θέλετε. Αν απαιτηθεί προσθέστε ελάχιστο καυτό νερό.
- Το ρύζι θα είναι έτοιμο μόλις απορροφήσει όλο το υγρό και δείτε στην επιφάνεια του ότι εμφανίζονται μικρές τρυπούλες που δεν βγάζουν υγρές φουσκαλίτσες. Ανακατεύετε μόνο μια φορά και μετά δεν χρειάζεται να το ξαναανακατέψετε μέχρι να βράσει. Το αποσύρετε από τη φωτιά ρίχνετε το βούτυρο και ανακατεύετε απαλά να λιώσει.
- Μετά το σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και από πάνω βάζετε το καπάκι της κατσαρόλας. Το αφήνετε έτσι στην άκρη για 10-15 λ να απορροφηθούν οι υδρατμοί από τη πετσέτα και έτσι να γίνει σπυρωτό το ρύζι. Το σερβίρετε ζεστό με τη σάλτσα μανιταριών!
Σημείωση: Σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το κρασί Μαδέρα το οποίο δίνει μια εξαιρετική γεύση στα φαγητό. Αν όμως δεν είναι εφικτό τότε μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μαυροδάφνη (προσθέτοντας και 1 σφηνάκι κονιάκ Μεταξά στη μαυροδάφνη για να πετύχετε στο περίπου τη γεύση του Μαδέρα). Αν και αυτό δεν είναι εφικτό χρησιμοποιήστε ένα οποιοδήποτε άλλο κόκκινο γλυκό κρασί.
Πηγή
17/01/2023
Sintayes.gr,
Συνταγή: Πιλάφι με μανιτάρια σε κρασάτη σάλτσα