Λαχταριστή, πεντανόστιμη πατατοσαλάτα για να την απολαύσετε εσείς και οι καλεσμένοι σας στο γιορτινό τραπέζι σας. Μια απλή και εύκολη για μια ξεχωριστή πατατοσαλάτα με πλούσια γεύση και εξαιρετική εμφάνιση, ιδανική για τα επίσημα τραπέζια σας. Φτιάξτε τη από τη προηγούμενη ημέρα αφήστε τη στο ψυγείο και τη ξεφορμάρετε και στολίζετε λίγο πριν τη σερβίρετε. Απολαύστε τη!
Υλικά συνταγής
- Για τη πατατοσαλάτα
- 8 μέτριες πατάτες καθαρισμένες, βρασμένες και στραγγισμένες
- 10 φέτες ζαμπόν κομμένες σε τετράγωνα κομμάτια
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 4-5 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
- 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρά καρεδάκια
- 1/3 πίκλες αγγουράκι ψιλοκομμένες
- 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένο καρότο
- 2 μεγάλα αυγά, βρασμένα σφιχτά και κομμένα σε μικρά κυβάκια
- αλάτι, πιπέρι
- Για τη σος
- 300 γρ. μαλακό τυρί κρέμα
- 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. μουστάρδα απαλή
- 3-4 κ.σ. μαγιονέζα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη πατατοσαλάτα: Κόβετε τις πατάτες σε μέτρια κομματάκια, τις μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη πατατοσαλάτα. Αλατοπιπερώνετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις τη σαλάτα σας να αναμιχθούν πλήρως τα υλικά.
- Για τη σος: Σε ένα μέτριο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τη σος και ανακατεύετε πολύ καλά με αυγοδάρτη μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Ρίχνετε την έτοιμη σος στο μπολ με τη πατατοσαλάτα και ανακατεύετε πολύ καλά να ενσωματωθεί πλήρως και ισομερώς.
- Για τη τοποθέτηση σε φόρμα: Καλύπτετε με διαφανή μεμβράνη το εσωτερικό μας στρογγυλής φόρμας με τρύπα στη μέση, και μέσα τοποθετείτε γύρω γύρω, κουταλιά κουταλιά τη πατατοσαλάτα. Τη σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και στην επιφάνειά της και τη βάζετε στο ψυγείο για ένα ολόκληρο βράδυ.
- Την επομένη αφαιρείτε τη μεμβράνη επιφανείας και μετά αναποδογυρίζετε προσεκτικά τη φόρμα σε πιατέλα. Ξεφορμάρετε με προσοχή τη σαλάτα σας και αφαιρείτε το υπόλοιπο κομμάτι μεμβράνης. Τη διακοσμείτε με ραπανάκια ή ντοματίνια κομμένα σε σχήμα λουλουδιού, φυλλαράκια δεντρολίβανου ή με λεπτές φέτες καρότου ή με άλλα υλικά επιλογής σας.
Tips: Αν οι πίκλες δεν είναι στις προτιμήσεις σας μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με 1/2 φλ. ελιές, πράσινες ή μαύρες, ξεπλυμένες, χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε κομμάτια. Επίσης για περισσότερη γεύση μπορείτε να προσθέσετε και 2-3 κ.σ. κάπαρη, ξεπλυμένη και ψιλοκομμένη. Τέλος μπορείτε να βάλετε 1/2 φλ. τσαγιού λιγότερο γιαούρτι και να το αντικαταστήσετε με 1/2 φλ. μαγιονέζα επιπλέον των 3-4 κ.σ. που αναφέρεται στη συνταγή.
Βασική ιδέα συνταγής προσαρμοσμένη από εδώ και εδώ
και 2η φωτογραφία της πατατοσαλάτας από τη φίλη του “sintayes.gr” Κας Ελένης Καρβουνιάρη
04/10/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Πατατοσαλάτα γιορτινή σε φόρμα