Πεντανόστιμες πατάτες “ογκρατέν” με κοτόπουλο, πιπεριές και μανιτάρια, καλυμμένα με ανάλαφρη, βελούδινη μπεσαμέλ. Μια απλή στη παρασκευή της συνταγή για ένα πιάτο που ο απόλυτος συνδυασμός των υλικών που περιέχονται του δίνει μια εξαιρετική γεύση που σίγουρα θα αγαπήσουν όσοι το δοκιμάσουν.
Δείτε πιο κάτω σε βίντεο την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα
Υλικά συνταγής
- 8 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
- 1 κ.γ. ρίγανη (αυξομειώστε τη ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
- 1 κ.γ. θυμάρι (αυξομειώστε τη ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
- 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα (αυξομειώστε τη ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
- ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κιλό φιλέτο κοτόπουλο, κομμένο σε μέτριες μπουκιές
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
- 100 ml “Ντομάτα στο τρίφτη”
- 3 πιπεριές πολύχρωμες, 1 κόκκινη, 1 κίτρινη ή πορτοκαλί και 1 πράσινη, κομμένες σε ροδέλες
- 200 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τη μπεσαμέλ
- 1 λίτρο γάλα πλήρες, κρύο
- 7 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. βούτυρο κρύο
- 2 αυγά
- 150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
Εκτέλεση συνταγής
- Παίρνετε ένα πυρίμαχο σκεύος με διάσταση βάσης 38×30 εκ. Ρίχνετε μέσα τις πατάτες σε ροδέλες, τις πασπαλίζετε με τη ρίγανη και το θυμάρι, τις αλατοπιπερώνετε, τις περιχύνετε με το μισό ελαιόλαδο και τις ανακατεύετε με τα χέρια σας. Τις στρώνετε στο ταψί και τις ψήνετε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 20 λ. Τις ξεφουρνίζετε αλλά αφήνετε το φούρνο σας αναμμένο στους 200 βαθμούς.
- Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε καλά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτετε το κοτόπουλο σε μπουκιές και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λ ανακατεύοντας συχνά.
- Όταν ροδίσει ελαφρώς το κοτόπουλο προσθέτετε το χυμό τριμμένης ντομάτας, τις πολύχρωμες πιπεριές, τη καπνιστή πάπρικα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς οι πιπεριές και μείνει το φαγητό με το λαδάκι του.
- Στη συνέχεια προσθέτετε τα μανιτάρια και τη κρέμα γάλακτος, συνεχίζετε το μαγείρεμα σε 5 λ. και μετά αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Μέχρι να γίνει το μείγμα κοτόπουλου εσείς φτιάχνετε τη μπεσαμέλ ως εξής:
- Για τη μπεσαμέλ: Σε ένα μπολ ρίχνετε το μισό γάλα και το αλεύρι και τα ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να διαλυθεί και ενσωματωθεί πλήρως το αλεύρι. Σε ένα μεγάλο κατσαρόλι σουρώνετε το μείγμα γάλακτος αλευριού για τη περίπτωση να μην έχει διαλυθεί πλήρως το αλεύρι.
- Προσθέτετε στο κατσαρόλι και το υπόλοιπο γάλα και τα ανακατεύετε διαρκώς με σύρμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξουν και γίνουν κρέμα. Αποσύρετε το κατσαρόλι από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο, ανακατεύετε να διαλυθεί πλήρως και αφήνετε τη μπεσαμέλ στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
- Παίρνετε το έτοιμο μείγμα κοτόπουλου και το απλώνετε ισομερώς πάνω από τις ψημένες πατάτες. Ρίχνετε τα 2 αυγά τη χλιαρή μπεσαμέλ ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν και τη στρώνετε πάνω από το μείγμα κοτόπουλου. Πασπαλίζετε από πάνω το τριμμένο κεφαλοτύρι και ψήνετε το φαγητό σας στους 200 βαθμούς για 20-30 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει.
Δείτε στο video την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα
Πηγή
01/03/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Πατάτες ογκρατέν με κοτόπουλο και μπεσαμέλ (Video)