Παστουρμαδόπιτα ή αλλιώς Πίτα Καισαρείας.. Μια συνταγή για μια πεντανόστιμη, παραδοσιακή, αγαπημένη πίτα με βασικά υλικά τον παστουρμά, το κασέρι και την ντομάτα με τραγανό φύλλο κρούστας, που λόγω της νοστιμιάς της θα την λατρέψετε ακόμα και εσείς που δεν είστε φίλοι του παστουρμά και θα την σερβίρετε στο οικογενειακό αλλά και επίσημο τραπέζι σας. Δοκιμάστε τη!
Υλικά συνταγής
- 7 φύλλα κρούστας
- 300 γρ. κασέρι
- 300 γρ. παστουρμάς, λεπτοκομμένος
- 200 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
- 100 γρ. λιαστή τομάτα
- 100 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για άλειμμα ταψιού
- 15 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 αυγό χτυπημένο με 2 κ.σ. γάλα
- παπαρουνόσπορος και σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Καθαρίζετε το περισσότερο τσιμένι από τον παστουρμά, τον λεπτοκόβετε και τον τοποθετείτε σε ένα πιάτο για να τον χρησιμοποιήσετε αργότερα. Το τσιμένι είναι η πάστα μπαχαρικών που βρίσκεται τριγύρω από το κρέας.
- Στη συνέχεια, παίρνετε ένα ξύλο κοπής και με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού κόβετε τα ντοματάκια στη μέση. Μετά κόβετε σε λωρίδες τις λιαστές ντομάτες ενώ τέλος κόβετε το κασέρι σε χοντρές φέτες πάχους μισού εκατοστού περίπου.
- Παίρνετε ένα ταψί διαστάσεων 40×25 εκ. και το λαδώνετε με τη βοήθεια ενός πινέλου. Στην συνέχεια απλώνετε στις τέσσερις πλευρές του ταψιού τέσσερα φύλλα κρούστας, λαδωμένα ένα ένα, τα οποία φροντίζετε να εξέχουν προς τα έξω 10εκ για να σκεπάσετε μετά την γέμιση.
- Γεμίζετε την πίτα στρώνοντας πρώτα τον παστουρμά, έπειτα το κασέρι και τέλος τα ντοματίνια με τις λιαστές ντομάτες. Στη συνέχεια προσθέτετε το γιαούρτι κουταλιά κουταλιά φροντίζοντας να πάει σχεδόν παντού.
- Έπειτα μαζεύετε τα περισσεύματα φύλλων προς τα μέσα και τα λαδώνετε πολύ καλά. Απλώνετε από πάνω τα υπόλοιπα 3 φύλλα κρούστας τσαλακώνοντάς και λαδώνοντάς τα, ξεκινώντας από τη μακριά πλευρά του ταψιού, έτσι ώστε το καθένα να καλύπτει το ⅓ της επιφάνειας.
- Με την βοήθεια ενός πινέλου αλείφετε τα φύλλα επιφάνειας με το μείγμα του αυγού και τα πασπαλίζετε με παπαρουνόσπορο και σουσάμι. Χαράζετε την πίτα σχηματίζοντας 9-12 κομμάτια και ψήνετε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά τα φύλλα. Βγάζετε την πίτα σας από το φούρνο και την σερβίρετε. Καλή σας όρεξη!
Πηγή
12/05/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Παστουρμαδόπιτα πεντανόστιμη