Παστίτσιο.. ένα αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων, ιδανικό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Μια ακόμα συνταγή για να απολαύσετε το τέλειο, μυρωδάτο παστίτσιο που θα σας εντυπωσιάσει με την υπέροχη γεύση του. Απλά δοκιμάστε το!!!
Υλικά συνταγής
- Για τα μακαρόνια
- 400 γρ. μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο
- 2 κ.σ. αλάτι χοντρό
- 30 γρ. βούτυρο φρέσκο
- Για το κιμά
- 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1200 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα
- 100 ml κόκκινο κρασί
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ, ψιλο-πολτοποιημένα στο multi
- 2½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 5-6 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού
- Για τη μπεσαμέλ
- 2-2½ δόσεις μπεσαμέλ, συνταγή εδώ (αν σας αρέσει η μπόλικη μπεσαμέλ στο παστίστιο φτιάξτε σε 2½ δόσεις)
- 100-120 γρ. ανάμικτα τυριά τριμμένα στο ψιλό του τρίφτη (πικάντικη γραβιέρα ή πεκορίνο ή παρμεζάνα ή άλλο επιλογής σας)
Εκτέλεση συνταγής
- Για το κιμά: Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι με καπάκι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, και μόλις κάψει ρίχνετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε για 2-3 λ ή μέχρι να γυαλίσει και μαλακώσει ελαφρώς. Μετά αυξάνετε τη θερμοκρασία σε δυνατή, προσθέτετε αμέσως το κιμά και τον σοτάρετε, ανακατεύοντας και “πιέζοντας” με πιρούνι το κιμά μέχρι να χωριστεί σε “κόμπους” και πάρει χρώμα.
- Σβήνετε με το κρασί το αφήνει για 2-3 λ να “αναπνεύσει” και μετά ρίχνετε τις δάφνες, τη κανέλα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι ανακατεύετε για ½ λ και μετά προσθέτετε τα ντοματάκια, το πελτέ, τη ζάχαρη και το μαϊντανό.
- Ανακατεύετε, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζετε το τηγάνι με το καπάκι του και σιγομαγευρεύετε για 7-8 λ περίπου ή μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά του. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, αφαιρείτε τα φύλλα δάφνης από το κιμά και τον αφήνετε στην άκρη σκεπασμένο.
- Για τα μακαρόνια: Εν τω μεταξύ, παράλληλα με το κιμά έχετε βάλει, σε μεγάλη κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, να βράσουν 4,5 λίτρα νερό. Μόλις κοχλάσει ρίχνετε το αλάτι και τα μακαρόνια και ανακατεύετε μέχρι να καλυφθούν τα χοντρά μακαρόνια με το νερό. Τα βράζετε περίπου 2 λ λιγότερο από το χρόνο βρασμού που προτείνεται στη συσκευασία ανάλογα πόσο αλ τέντε τα θέλετε, λαμβάνοντας υπ” όψη ότι θα ψηθούν και στο φούρνο.
- Τα σουρώνετε καλά, τα αφήνετε μέσα στο σουρωτήρι και όσο ακόμα είναι καυτά ρίχνετε και το βούτυρο και ανακινείτε κυκλικά το σουρωτήρι πάνω από το νεροχύτη, ή ανακατεύετε απαλά με κουτάλι μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Ρίχνετε τα μισά μακαρόνια στη βάση ενός ταψιού 36 εκ. και τα υπόλοιπα τα αφήνετε στο σουρωτήρι μέχρι να τα χρειαστείτε.
- Για τη μπεσαμέλ: Παράλληλα φτιάχνετε τη μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Όταν είναι έτοιμη, παίρνετε 2 κ.σ. μπεσαμέλ τα ρίχνετε πάνω στα μακαρόνια που βάλατε στο ταψί, ανακατεύετε να πάει παντού η μπεσαμέλ και μετά απλώνετε τα μακαρόνια στη βάση του ταψιού. Από πάνω πασπαλίζετε τα μακαρόνια με το μισό ψιλο-τριμένο τυρί.
- Για τη σύνθεση: Πάνω από τα μακαρόνια στο ταψί ρίχνετε το κιμά, τον απλώνετε, με ένα μεγάλο κουτάλι, ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια και μετά τον πιέζετε προς τα κάτω με την ανάποδη του κουταλιού ώστε να “σφίξει” και να “εισχωρήσει” ελαφρώς μέσα στα μακαρόνια βάσης.
- Πάνω από το κιμά στρώνετε ομοιόμορφα τα υπόλοιπα μακαρόνια και τέλος πάνω από τα μακαρόνια ρίχνετε τη μπεσαμέλ και την απλώνετε ισομερώς με μια σπάτουλα. Στην επιφάνειά της πασπαλίζετε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και λίγο μοσχοκάρυδο.
- Για το ψήσιμο: Ψήνετε το παστίτσιο σας σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, πάνω κάτω, για 55-60 λ περίπου. Όταν είναι έτοιμο το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε για τουλάχιστον 20-30 λ πριν το κόψετε για να “δέσει” η μπεσαμέλ και τα υπόλοιπα υλικά, αλλιώς θα διαλυθούν τα κομμάτια που θα κόψετε και θα σερβίρετε. Καλή σας όρεξη!
28/03/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Παστίτσιο πεντανόστιμο