Ένα πεντανόστιμο, λαχταριστό παστίτσιο με κομματάκια κοτόπουλου, πιπεριές και μανιτάρια, μανιτάρια, καλυμμένο με μια λαχταριστή, πλούσια σε γεύση, μπεσαμέλ. Μια συνταγή για ένα εξαιρετικό πιάτο που θα γίνει το αγαπημένο πιάτο μικρών και μεγάλων στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι σας και όχι μόνο. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- 1/2 κιλό πέννες
- 4 μπούτια κοτόπουλου, ολόκληρα, ξεκοκαλισμένα και κομμένα σε μικρά μακρόστενα κομμάτια
- 3 Πιπεριές Φλωρίνης ψημένες
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 150 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο
- 80 γρ. τριμμένη γραβιέρα
- Για τη μπεσαμέλ
- 1 λίτρο γάλα πλήρες ζεστό
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. βούτυρο (κατά προτίμηση Μαργαρίνη με Βούτυρο)
- 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 1 αυγό χτυπημένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ½-1 κοφτό κ.γ. μοσχοκάρυδο (ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
- φρυγανιά τριμμένη για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Βάζετε τις πέννες να βράσουν σε μπόλικο, κοχλαστό, αλατισμένο με 1 κ.σ. χοντρό αλάτι, νερό. Τις αφήνετε να βράσουν 1,5-2 λ λιγότερο από το χρόνο που προτείνεται στη συσκευασία τους, ανάλογα πόσο αλ τέντε τις θέλετε λαμβάνοντας υπ” όψη ότι θα ψηθούν. Τις στραγγίζετε, τις λαδώνετε με λίγο ελαιόλαδο και τις αφήνετε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστείτε.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε καλά σε μέτρια φωτιά λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτετε το κοτόπουλο ανακατεύετε, το αφήνετε λίγο να τσιγαριστεί και μετά ρίχνετε τα μανιτάρια και συνεχίζετε το τσιγάρισμα για 1 λ περίπου.
- Στη συνέχεια ρίχνετε ζεστό νερό, τόσο όσο να σκεπάζει το φαγητό, αλάτι και πιπέρι και το αφήνετε να βράσουν για 30 περίπου λ. Ενδιάμεσα προσθέτετε και τις πιπεριές να πάρει όλη η γέμιση τη γεύση τους. Μόλις στεγνώσει και μείνει με λίγα υγρά, το αποσύρετε από τη φωτιά.
- Για τη μπεσαμέλ: Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν τα 2 υλικά. Ρίχνετε και το ζεστό γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα διαρκώς μέχρι να πήξει το μείγμα και να γίνει κρεμώδες.
- Προσθέτετε στη μπεσαμέλ τη τριμμένη γραβιέρα, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε καλά. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα το αυγό και ανακατεύετε με ζωηρές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
- Αδειάζετε τις πέννες σε ένα βουτυρωμένο ταψί, τις πασπαλίζετε με τα 80 γρ. τριμμένη γραβιέρα και προσθέτετε τη γέμιση με το κοτόπουλο. Ανακατεύετε απαλά να αναμιχθούν ομοιόμορφα τα υλικά και ισιώνετε την επιφάνεια τους.
- Τελειώνετε απλώνοντας ισομερώς επάνω τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε πάνω στη μπεσαμέλ τριμμένη φρυγανιά και ψήνετε το παστίτσιο σας σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα. Αν πάρει γρήγορα χρώμα η μπεσαμέλ τη καλύπτετε με αλουμινόχαρτο φροντίζοντας να μην ακουμπά πάνω στη μπεσαμέλ.
Βασική ιδέα προσαρμοσμένη από Πηγή
01/02/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Παστίτσιο με κοτόπουλο πεντανόστιμο