Πεντανόστιμο παστίτσιο λαχανικών καλυμμένο με “μπεσαμέλ” γιαουρτιού. Μια συνταγή για ένα ιδιαίτερα πληθωρικό παστίτσιο με «κιμά» λαχανικών και μια εξίσου ιδιαίτερη, ελαφριά «μπεσαμέλ» γιαουρτιού που θα σας εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους με την υπέροχη γεύση του. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- Για τον «κιμά» λαχανικών
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεσαίo ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 μεγάλη μελιτζάνα κομμένη σε μικρά καρέ
- 2 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε μικρά καρέ
- 250 γρ. μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 120 ml κόκκινο κρασί
- 400 γρ. Ντομάτα κονκασέ
- 240 ml ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών ή νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 3 φύλλα δάφνης
- 10 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 1 αυγό + 2 ασπράδια, χτυπημένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τη «μπεσαμέλ» γιαουρτιού
- 600 γρ. γιαούρτι πλήρες
- 150 γρ. τριμμένη γραβιέρα
- 2 αυγά, χτυπημένα
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- Για τα μακαρόνια και τη σύνθεση
- 500 γρ. χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο
- 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. κασέρι ή γραβιέρα για τη γέμιση + 50 γρ. επιπλέον για πασπάλισμα
- τριμμένη φρυγανιά για το ταψί και το πασπάλισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Για τον «κιμά» λαχανικών: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε τη μελιτζάνα, τα κολοκυθάκια και τα μανιτάρια και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 7-8 λ.
- Στη συνέχεια, ρίχνετε τον πελτέ, ανακατεύετε, σβήνετε με το κόκκινο κρασί και περιμένετε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε την ντομάτα κονκασέ, τον ζωμό, την κανέλα, αλατοπίπερο και τη δάφνη, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε τα λαχανικά για περίπου 30 λ ή μέχρι η σάλτα να είναι ούτε πολύ στεγνή αλλά ούτε και πολύ υγρή.
- Όταν είναι έτοιμα τα λαχανικά, αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ελέγχετε και διορθώνετε τη γεύση με αλατοπίπερο και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν. Μετά προσθέτετε το θυμάρι και τα αυγά και ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν καλά.
- Για την «μπεσαμέλ» γιαουρτιού: Σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τη «μπεσαμέλ» γιαουρτιού και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να έχετε ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Το αφήνετε στην άκρη.
- Για τα μακαρόνια: Παράλληλα με τα λαχανικά, βράζετε σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά 2 λ λιγότερο από αυτό που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία τους. Τα σουρώνετε χωρίς να τα πλύνετε και τα στραγγίζετε πολύ καλά. Τα μεταφέρετε στην κατσαρόλα στην οποία έβρασαν, προσθέτετε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τα 100 γρ. κασέρι και 1 κουτάλα από την «μπεσαμέλ». Διορθώνετε τη γεύση με αλατοπίπερο και ανακατεύετε καλά.
- Για τη σύνθεση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα. Βουτυρώνετε ένα ταψί 30×40εκ. και πασπαλίζετε με τη φρυγανιά. Αδειάζετε στο ταψί τα μακαρόνια και τα στρώνετε καλά σε όλη την επιφάνειά του. Συνεχίζετε προσθέτοντας τον «κιμά» λαχανικών και, αφού τον απλώσετε καλά, από πάνω περιχύνετε με μια κουτάλα τη «μπεσαμέλ» γιαουρτιού σε όλη την επιφάνεια.
- Πασπαλίζετε τη «μπεσαμέλ» με το υπόλοιπο κασέρι και 4-5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη και το ψήνετε για 40 λ ή μέχρι το παστίτσιο να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Το αφήνετε να για 20-30 λ να χλιαρίνει και σερβίρετε. Καλή σας όρεξη!
Πηγή
10/02/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Παστίτσιο λαχανικών με μπεσαμέλ γιαουρτιού