Τοποθετούμε ένα τσέρκι διαστάσεων 22×34 εκ. πάνω σε ένα ταψί. Αλείφουμε με βούτυρο και ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί τη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα.
Για το παντεσπάνι
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι και τα κοσκινίζουμε όλα μαζί να πάρουν αέρα.
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και την κουβερτούρα. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν.
Αποσύρουμε το μείγμα από την εστία και το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του.
Χτυπάμε σε ένα μπολ με το μίξερ χειρός σε δυνατή ταχύτητα τα αβγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια για 3-4 λεπτά. Ρυθμίζουμε την ταχύτητα της συσκευής στην πιο χαμηλή ένταση και ενσωματώνουμε στο μείγμα των αβγών το λάδι, το γάλα και το μείγμα της λιωμένης σοκολάτας.
Προσθέτουμε τα κοσκινισμένα στερεά υλικά αναδιπλώνοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να απορροφηθούν τελείως από το μείγμα.
Αδειάζουμε τη ζύμη στο τσέρκι, τοποθετούμε το ταψί στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
Πριν βγάλουμε το παντεσπάνι από το φούρνο, ελέγχουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας στο κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού, πρέπει να βγαίνει καθαρή.
Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε από το τσέρκι και το κόβουμε οριζόντια στη μέση, αποκτώντας έτσι δύο παντεσπάνια.
Για το σιρόπι
Ανακατεύουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά για 1 λεπτό από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
Το αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε το κονιάκ. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Για τη κρέμα
Χτυπάμε στο μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη και την κανέλα μέχρι να αποκτήσουμε μια σχετικά σταθερή σαντιγί.
Ζεσταίνουμε ελαφρά την πραλίνα σε μπεν μαρί να μαλακώσει.
Την αποσύρουμε από τη φωτιά και την ενσωματώνουμε στην κρέμα χτυπώντας να ομογενοποιηθεί.
Τέλος, ρίχνουμε το ξύσμα σοκολάτας αναδιπλώνοντας απαλά με σπάτουλα. Διατηρούμε την κρέμα παγωμένη στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Για την επικάλυψη
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε.
Διατηρούμε ζεστή την επικάλυψη μέχρι να γαρνίρουμε τα παστάκια.
Για τη συναρμολόγηση
Βάζουμε το ένα παντεσπάνι ξανά στο τσέρκι και το βρέχουμε με το σιρόπι.
Απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα την κρέμα ισιώνοντας την επιφάνειά της με κουτάλι και κλείνουμε με το άλλο παντεσπάνι τοποθετώντας το με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
Βρέχουμε την επιφάνειά του με το σιρόπι.
Παγώνουμε το γλυκό στην κατάψυξη για μία ώρα να σταθεροποιηθεί.
Αφαιρούμε με προσοχή το τσέρκι.
Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε στη μέση κατά μήκος και ανά 3 εκ. οριζόντια, ώστε να αποκτήσουμε 20 παστάκια.
Τα βάζουμε πάνω σε σχάρα και τα περιχύνουμε με την επικάλυψη ώστε να ντυθούν ολόγυρα.
Όταν σταθεροποιηθεί η επικάλυψη, γαρνίρουμε με λίγη λιωμένη κουβερτούρα σχηματίζοντας γραμμές από ρευστή σοκολάτα.