Η Κομισιόν θέλει να επιδείξει πυγμή και να πείσει πως έχει πάρει το μάθημά της μετά τα φαινόμενα ελλείψεων που έπληξαν την ευρωπαϊκή οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Το «Μέσο Έκτακτης Ανάγκης Ενιαίας Αγοράς» (SMEI), το οποίο θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Margrethe Vestager, θα παρακολουθεί τα προϊόντα σε υψηλή ζήτηση, θα απαιτεί τη συγκέντρωση ορισμένων αγαθών και θα απαιτεί από τις εταιρείες να δίνουν προτεραιότητα σε ορισμένες παραγγελίες. Επίσης θα διέθετε την δυνατότητα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης να απαγορεύσει τις εξαγωγές μεταξύ χωρών της ΕΕ.
«Φοβόμαστε ότι το νέο εργαλείο θα είναι πολύ παρεμβατικό, δίνοντας στην Επιτροπή την εξουσία να κατευθύνει τις βιομηχανίες σε περιόδους μη κρίσης», δήλωσε στο POLITICO ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΕΕ.
Μια ομάδα εννέα χωρών, συμπεριλαμβανομένων του Βελγίου, της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σλοβενίας, έχει ήδη προειδοποιήσει την Επιτροπή να μην προχωρήσει σε λαθεμένα μέτρα. Ο διπλωμάτης που συνομίλησε το POLITICO σημείωσε ότι ορισμένες από αυτές τις χώρες εξακολουθούν να είναι δυσαρεστημένες με το κείμενο, καθώς δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες τους, και επεσήμανε τα μέτρα αποθήκευσης αποθεμάτων και τις πρόσθετες απαιτήσεις για τις εταιρείες ως βασικά ζητήματα.
Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν έχει πιέσει για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, λέγοντας μέχρι τώρα «διαχειριζόμαστε τις κρίσεις με ad hoc, για να μην πω αυτοσχέδιες, ενέργειες».
«Τώρα, εάν συμβεί μια νέα κρίση, θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι», είπε στους δημοσιογράφους.
Το προσχέδιο προβλέπει επίσης κυρώσεις για τις εταιρείες που δεν συμμορφώνονται. Σε εταιρείες που δεν εκπληρώνουν εντολές προτεραιότητας ενδέχεται να επιβληθεί πρόστιμο έως και 1,5 τοις εκατό του μέσου ημερήσιου κύκλου εργασιών τους. Οι εταιρείες που δεν παρέχουν τις σωστές πληροφορίες στην Επιτροπή αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 300.000 ευρώ.
Οι βιομηχανικοί όμιλοι, ακόμη και τα συνδικάτα διαβλέπουν κινδύνους με τον τρόπο που συντάχθηκε η πρόταση.
Ο Martynas Barysas της BusinessEurope, του μεγαλύτερου εργοδοτικού ομίλου της περιοχής, λέει ότι η Ευρώπη «κινδυνεύει να βλάψει την πραγματική ικανότητα των επιχειρήσεων να ανταποκρίνονται σε κρίσεις» εάν οι εταιρείες αναγκαστούν να αποκαλύψουν εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τα αποθέματα και την παραγωγική ικανότητα ή αν τους πει ποια παραγωγή πρέπει να δώσει προτεραιότητα. Οι διατάξεις που υπερισχύουν του δικαίου των συμβάσεων θα ήταν επίσης προβληματικές, είπε.
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης