Μια υπέροχη, παραδοσιακή νηστίσιμη χορτόπιτα με σπιτικό φύλλο. Μια συνταγή για μια ακόμη πίτα, ένα αγαπημένο πιάτο στην ελληνική κουζίνα, μια παραδοσιακή Ηπειρώτικη χορτόπιτα με λίγα και ταπεινά υλικά που παρ όλη την απλότητα των υλικών και των γεύσεων η γεύση της είναι ακαταμάχητη. Δοκιμάστε τη!
Υλικά συνταγής
- Για το σπιτικό φύλλο
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή σταρένιο, σκληρό, για πίτες και ψωμί
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι τσίπουρο ή ούζο
- 2 κ.γ. αλάτι
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό περίπου, όσο πάρει
- ελαιόλαδο για άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
- Για τη γέμιση
- 1 κιλό σπανάκι (καθαρό βάρος), πλυμένο, καλά στραγγισμένο και ψιλοκομμένο
- ½ κιλό λάπαθα ή σέσκουλα (καθαρό βάρος), πλυμένα, στραγγισμένα και ψιλοκομμένα
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- ¼ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- ½ ποτηράκι του κρασιού τραχανά γλυκό
- ¾ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Για το σπιτικό φύλλο: Κοσκινίζετε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, κάνετε μια λακουβίτσα στο κέντρο του και μέσα ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ποτό και το αλάτι. Αρχίζετε να προσθέτετε το χλιαρό νερό, σταδιακά, λίγο τη φορά (ίσως να μη χρειαστεί όλο) ανακατεύοντας με τα χέρια σας μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και έχετε ένα εύπλαστο ζυμάρι.
- Το ζυμώνετε μέσα στη λεκάνη με τις γροθιές σας για 10-12 λ ή μέχρι να έχετε μια ελαστική και μαλακή ζύμη. Χωρίζετε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη, πλάθετε το κάθε μέρος σε μπάλα και τυλίγετε τη κάθε μπάλα με διάφανη μεμβράνη. Τις μεταφέρετε σε δίσκο και τις βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Για τη γέμιση: Πλένετε, στραγγίζετε καλά και ψιλοκόβετε όλα τα χόρτα, το πράσο, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια. Τα μεταφέρετε όλα σε μεγάλη λεκάνη ή σε ταψί και τα τρίβετε με τα χέρια σας για 2-3 λ μέχρι να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στραγγίζετε, προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν και τα αφήνετε στη άκρη.
- Για τη πίτα: Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με πλάστη-βέργα κάθε μπάλα ζύμης σε λεπτό φύλλο διαμέτρου 36–40 εκ (ανάλογα με το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε), πασπαλίζοντας τακτικά την επιφάνεια και το φύλλο με αλεύρι για να μην κολλήσουν. Κάθε φύλλο που ανοίγετε το απλώνετε σε μια επίπεδη επιφάνεια και το σκεπάζω με μια πετσέτα για να μην στεγνώσει.
- Λαδώνετε το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε και απλώνετε στη βάση του το πρώτο φύλλο. Το λαδώνετε και σκορπίζετε από πάνω λίγη από τη γέμιση. Συνεχίζετε με το δεύτερο λαδωμένο φύλλο και γέμιση και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, φροντίζοντας να τελειώσετε με φύλλο λαδωμένο.
- Φέρνετε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα και τις στριμώχνετε στα τοιχώματα του ταψιού ή τις στρίβετε γύρω γύρω περιμετρικά στην επιφάνεια της πίτας να δημιουργηθεί ένα λεπτό “στεφάνι”.
- Χαράζετε τη πίτα σε κομμάτια, τη ραντίζετε με λίγο νερό, για να γίνει τραγανό το φύλλο και τη ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 1-1:15 ώρα ή μέχρι ψηθούν καλά και ροδίσουν τα επάνω και κάτω φύλλα. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο σας. Την ξεφουρνίζετε, την αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς και μετά τη σερβίρετε.
Βασική ιδέα συνταγής προσαρμοσμένη από εδώ
08/04/2022
Sintayes.gr,
Συνταγή: Παραδοσιακή χορτόπιτα νηστίσιμη