Για αυτή την συνταγή ιδανικά χρησιμοποιούμε άνυδρα ντοματάκια Σαντορίνης, εναλλακτικά 600 γρ. ψιλοκομμένες η τριμμένες ντομάτες.
Πλένουμε και αλέθουμε τα ντοματάκια στο μπλέντερ.
Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν για 10′ σε μέτρια φωτιά.
Πρέπει σχεδόν να στεγνώσουν και να βγάλουν όλο το άρωμά τους.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ψήνουμε την ντομάτα για 5’.
Προσθέτουμε 1 λίτρο ζεστό νερό και μόλις πάρει βράση βράζουμε για 10’ ρίχνουμε τα σπασμένα μακαρόνια.
Βράζουμε για 3’-4’ ανακατεύοντας μια δυο φορές.
Χαμηλώνουμε την εστία να κοπεί ο βρασμός, ίσα που να κοχλάζει και ρίχνουμε με προσοχή 1 -1 τα αυγά στη μανέστρα, χωρίς να τα ανακατέψουμε.
Θέλουμε να μείνουν ολόκληρα και να βράσουν χωρίς διαλυθούν, τα βράζουμε για 3’.
Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και λίγο πιπέρι. Ελέγχουμε αν χρειάζεται αλάτι.
Σβήνουμε την φωτιά κι αφήνουμε να σταθεί το φαγητό για 5’
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα τη ζουμερή κοκκινιστή μανέστρα και βάζουμε από 1 ή 2 αυγά σε κάθε μερίδα.
Η μανέστρα-αυγόσουπα είναι το ταπεινό καλοκαιρινό φαγητό των Σαντορινιών.
Η χειμωνιάτικη εκδοχή της μανέστρας, περιλαμβάνει κρεμμύδι τσιγαρισμένο και χόρτα σέφουκλα (σέσκουλα )
Ευχαριστούμε την Μαρία Πελεκάνου από το Μεγαλοχώρι Σαντορίνης,η οποία μοιράστηκε την παραδοσιακή συνταγή Μανέστρα – Αυγόσουπα μαζί μας.