Σε έκτακτη παρέμβαση κατά την διάρκεια της ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας, προχώρησε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας έπειτα το ρεκόρ 1259 κρουσμάτων κορωνοιού στην Ελλάδα.
Όπως τόνισε ο λοιμωξιολόγος, η επιτροπή λοιμωξολόγων, παρά το γεγονός πως πανευρωπαικά δυναμώνουν οι φωνές που μιλούν για ενδεχόμενο ολικό κλείσιμο, επεξεργάζεται τα δεδομένα και προτείνει μέτρα προσπαθώντας να αποφευχθεί ένα γενικό απαγορευτικό που, όπως είπε χαρακτηριστικά θα έχει τεράστιες συνέπειες σε πολλά επίπεδα.
” Με μια ψυχή και με μια φωνή, εμείς η επιτροπή λοιμωξιολόγων ψάχνουμε για όσο το δυνατόν πιο ανεκτά μέτρα για να αποφύγουμε το lockdown.” είπε συγκεκριμένα προσθέτοντας πως “τονίζουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε αλλα δεν είναι δυνατόν να μπούμε στην καρδιά, την συνείδηση και την προσωπική επιλογή καθενός”.
Ο λοιμωξιολόγος ξεκαθάρισε πως η χρήση μάσκας γίνεται η μόνη επιλογή που έχουμε και η προσωπική επιλογή του καθενός θα κρίνει την πορεία της πανδημίας.
“Πάνω από την γλώσσα των αριθμών είναι η γλώσσα της καρδιάς. Πέρα από την γλώσσα των μέτρων η φωνή της συνείδησης” είπε ο κος Τσιόδρας υπογραμμίζοντας πως η διασπορά του ιού είναι αδύνατο να ελεγχθεί ωστόσο δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας.
“Είναι σαφώς χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα, το ξέραμε, το περιμέναμε”, δήλωσε.
Όλοι μαζί “με μια ψυχή” μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία τηρώντας τα μέτρα προστασίας και να αποφύγουμε το lockdown. Δεν μπορούμε να σταθούμε αδιάφορα στη διασπορά του ιού» είπε δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα προστασίας.
Εξακολουθούμε να παλεύουμε σαν άνθρωποι, σαν πολίτες με τα μέτρα τα οποία, αν και κατανοώ πως είναι δύσκολα, είναι οριζόντιου τύπου ώστε να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε την ζωή μας, είπε ο κος Τσιόδρας παραδεχόμενος πως κατανοεί το ότι να φοράμε μάσκα ενήλικες και παιδιά δεν είναι ευχάριστο.
Βλέπουμε με στενοχώρια να αυξάνεται η διασπορά του ιού, να πιέζεται το σύστημα υγείας και αναρωτιόμαστε που θα φτάσει αυτό, ανέφερε και υπογράμμισε πως πρέπει να μιλήσει η φωνή της συνείδησης.
Η ανέμελη συμπεριφορώ των νεων δεν θα πρέπει να ταυτιστεί με την μετάδοση της νόσου σε ευπαθείς ομάδες.
Ο καθηγητής, τόνισε πως έχουμε μπροστά μας δύσκολους μήνες, αφού ξέρουμε πως οδεύοντας στην καρδιά του χειμώνα τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα γιατί θα έχουμε και άλλες αναπνευστικές νόσους.
Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, υπάρχει μια ελπίδα τον Ιανουάριο να έχουμε το εμβόλιο και έκανε λόγο για αισιόδοξες ειδήσεις στο κομμάτι των ερευνών για ανάπτυξη εμβολίου.
Πηγή: skai.gr