Ο αρχικός προγραμματισμός, ήθελε τα φιξαρίσματα να γίνονται το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, ωστόσο οι χαμηλές πτήσεις στη διεθνή αγορά βάμβακος που ξεκίνησαν από τις αρχές του φθινοπώρου, σε συνδυασμό με τη διαρκή ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου τις προηγούμενες εβδομάδες, έριξαν την τιμή του σύσπορου ακόμα και κάτω από τα 70 λεπτά το κιλό.
Η παράταση αυτή, δίνεται ώστε σε περίπτωση που υπάρξει κάποια ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο βάμβακος, να μπορούν οι παραγωγοί να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, εξασφαλίζοντας μερικά λεπτά πάνω από τις σημερινές τιμές.
Αρκετοί παραγωγοί θα έκλειναν με ικανοποίηση τα ανοιχτά βαμβάκια τους πέριξ των 75 λεπτών το κιλό, ωστόσο η απόσταση από τα σημερινά 68 λεπτά (παραδοτέα στο εκκοκκιστήριο) είναι μεγάλη προκειμένου να καλυφθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Πάντως υπάρχουν πιέσεις για μια πιθανή παράταση των φιξαρισμάτων και για τις πρώτες εβδομάδες του 2023, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ήδη ένα μεγάλο εκκοκκιστήριο της Στερεάς Ελλάδας, να έχει εξασφαλίσει τη δυνατότητα αυτή σε συνεργαζόμενους βαμβακοπαραγωγούς.
Σε κάθε περίπτωση, για να έχει μια τέτοια κίνηση αξία, θα χρειαστεί να σημειωθεί ένα ράλι ανόδου στη διεθνή αγορά, με τα περιθώρια να είναι περιορισμένα προς το παρόν, εξαιτίας των εκτιμήσεων για την κατανάλωση. Βέβαια, δεν αποκλείεται το προ εορταστικό ράλι που παρατηρείται παραδοσιακά στα χρηματιστήρια τίτλων, να παρασύρει σε μια άνοδο και τους δείκτες στα συμβόλαια βάμβακος. Θα χρειαστούν γρήγορα αντανακλαστικά και μια ορθολογική προσέγγιση από πλευράς παραγωγών, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις επόμενες ημέρες κάθε ευκαιρία που μπορεί να δώσει η χρηματιστηριακή αγορά.
Αν και κατά γενική ομολογία αναλυτών, η τιμή βάμβακος είναι «υπερπουλημένη», δηλαδή πολύ χαμηλή τη δεδομένη στιγμή, η πληθωριστική φωτιά έκαψε το 10 με 15% της ζήτησης για ίνα, κάτι το οποίο δύσκολα θα μπορούσε να παραβλέψει σήμερα η αγορά
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης