Χωρίς να έχει γίνει επισήμως γνωστό κάτι σχετικό, οι πληροφορίες θέλουν τις ευρωπαϊκές αρχές να βλέπουν με καλό μάτι μια δυνατότητα μεταφοράς των ουκρανικών σιτηρών στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα, χωρίς αυτό να επηρεάσει δραματικά το ισοζύγιο σιτηρών στις χώρες που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται, οι επίμαχες χώρες στο θέμα αυτό χώρες, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία να διευκολύνουν κατά κάποιο τρόπο τη διέλευση φορτίων με ουκρανικά σιτηρά, τα οποία όμως δεν θα μείνουν στις αγορές αλλά θα οδηγηθούν εκεί όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες, αποτρέποντας πιθανές ελλείψεις και έκρηξη των τιμών.
Η φειδωλή επί του θέματος ανακοίνωση που εκδύθηκε από την Ισπανική Προεδρία σε συνδυασμό με τις προσεκτικές δηλώσεις Αυγενάκη την προηγούμενη ημέρα, δείχνουν το κλίμα που επικρατεί και τις δυσκολίες του Συμβουλίου να ισορροπήσει ανάμεσα στις αντίρροπες δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στους κόλπους του.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ισπανικής Προεδρίας έχει ως ακολούθως:
Τα βασικά αποτελέσματα της συζήτησης από την σύνοδο υπουργών γεωργίας της 25ης Ιουλίου
Γεωργία
Η κατάσταση της αγοράς ειδικότερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Οι υπουργοί γεωργίας της ΕΕ συζήτησαν την κατάσταση των γεωργικών αγορών και σημείωσαν τις πληροφορίες που παρείχε η Επιτροπή. Ως προς αυτό, η Επιτροπή ενημέρωσε ότι η πλατφόρμα συντονισμού με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τα πέντε κράτη μέλη της πρώτης γραμμής, συνεχίζει να εργάζεται για λύσεις για τη διευκόλυνση των εξαγωγών της Ουκρανίας, έχοντας θετικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα.
Το Συμβούλιο σημείωσε περαιτέρω την αξιολόγηση των κρατών μελών για την κατάσταση της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις τους για τη συγκομιδή του 2023, το τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο και τις απόψεις τους σχετικά με τις περαιτέρω προκλήσεις που θα πρέπει να αναμένονται βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Οι συνέπειες της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε ορισμένες περιοχές εξακολουθούν να αποτελούν στοιχεία αβεβαιότητας για τις ευρωπαϊκές γεωργικές αγορές. Οι υπουργοί σημείωσαν επίσης ότι άλλοι παράγοντες, όπως οι κτηνιατρικές ασθένειες και η μειωμένη κατανάλωση λόγω του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων, εξακολουθούν να ασκούν πίεση στον κλάδο.
Το Συμβούλιο συζήτησε περαιτέρω τη λήξη της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και τον πρόσθετο αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στις λωρίδες αλληλεγγύης και στις αποθηκευτικές δυνατότητες των κρατών μελών, ειδικά για τα κράτη μέλη που γειτονεύουν με την Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί χαιρέτησαν τη βοήθεια της Επιτροπής προς τους αγρότες της ΕΕ μέσω του γεωργικού αποθεματικού. Οι Υπουργοί σημείωσαν περαιτέρω τις πληροφορίες που παρείχαν τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής σχετικά με το αίτημά τους για παράταση των προληπτικών μέτρων της ΕΕ για ορισμένα προϊόντα από την Ουκρανία πέραν της 15ης Σεπτεμβρίου, καθώς και αιτήματα για συγκεκριμένες παρεκκλίσεις στο πλαίσιο των εθνικών στρατηγικών σχεδίων.
Οι υπουργοί ζήτησαν περαιτέρω ενίσχυση των λωρίδων αλληλεγγύης, διερευνώντας νέες επιλογές δρομολογίων, διατηρώντας παράλληλα την προστασία της εσωτερικής αγοράς, και καταδίκασαν τον αποκλεισμό της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία. Υπό το πρίσμα της κατάστασης και ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του κανονισμού της Επιτροπής για τον μετριασμό της αστάθειας και τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης για την κατάσταση των αποθεμάτων σε επίπεδο ΕΕ, οι υπουργοί τόνισαν την ανάγκη παρακολούθησης της ικανότητας αποθήκευσης στα κράτη μέλη της γειτονικής Ουκρανίας, για ενίσχυση της διαφάνειας σχετικά με τα αποθέματα και συνεχίζουν να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε οποιεσδήποτε εξελίξεις στις γεωργικές αγορές.
Το Συμβούλιο έκανε περαιτέρω προτάσεις σχετικά με τα κατάλληλα εργαλεία για την καλύτερη κατανόηση της αγοράς, ιδίως όσον αφορά την πρόβλεψη πιθανών καταστάσεων κρίσης.
Κανονισμός για την αειφόρο χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων
Οι Υπουργοί συζήτησαν τη μελέτη της Επιτροπής που συμπληρώνει την εκτίμηση επιπτώσεων για την αειφόρο χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, η οποία δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουλίου 2023. Αυτή η μελέτη ακολουθεί απόφαση του Συμβουλίου της 19ης Δεκεμβρίου 2022, η οποία ζητούσε πρόσθετα δεδομένα για τη συμπλήρωση της υπάρχουσας εκτίμησης επιπτώσεων. Ορισμένοι υπουργοί δήλωσαν ότι ορισμένα σημαντικά στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο της μείωσης των φυτοϋγειονομικών προϊόντων εξακολουθούν να λείπουν από τη μελέτη, ιδίως όσον αφορά την ποσοτική αξιολόγηση της πρότασης για κάθε κράτος μέλος. Οι υπουργοί επανέλαβαν επίσης την αντίθεσή τους στους υποχρεωτικούς στόχους μείωσης σε εθνικό επίπεδο και ζήτησαν ευελιξία που θα επιτρέπει σε κάθε κράτος μέλος να λαμβάνει υπόψη τις προηγούμενες επιδόσεις του και τις ειδικές του συνθήκες προκειμένου να θέσει τους δικούς του στόχους μείωσης. Πολλοί υπουργοί τόνισαν περαιτέρω τις ανησυχίες τους σχετικά με τον ορισμό των «ευαίσθητων περιοχών», τη χαμηλή διαθεσιμότητα μη χημικών εναλλακτικών στα φυτοφάρμακα, τον αντίκτυπο στις τιμές των τροφίμων και την επισιτιστική ασφάλεια, καθώς και την πιθανή αύξηση του διοικητικού φόρτου στις μικρές εκμεταλλεύσεις.
Παρά τις αμφιβολίες τους για την πληρότητα της μελέτης, η πλειοψηφία των υπουργών ζήτησε να συζητηθεί διεξοδικά η μελέτη σε τεχνικό επίπεδο και εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν να εργάζονται εποικοδομητικά για την πρόταση προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για αυτόν τον σημαντικό φάκελο πριν από το τέλος του νομοθετικού κύκλου.
Νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGTs)
Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη νομοθετική πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τον κανονισμό για τα φυτά που λαμβάνονται με ορισμένες νέες γονιδιωματικές τεχνικές στο πλαίσιο της «δέσμης τροφίμων και βιοποικιλότητας». Οι Υπουργοί χαιρέτησαν την πρόταση, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην αξιολόγηση της πρότασης από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της ανάγκης διασφάλισης ενός βιώσιμου και ανθεκτικού αγροδιατροφικού συστήματος. Οι Υπουργοί τόνισαν περαιτέρω τις πτυχές της πρότασης που θεωρούν ως πιο σημαντικές. Η συζήτηση του Συμβουλίου θα χρησιμεύσει ως καθοδήγηση για την έναρξη των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο, οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν αργότερα τον Ιούλιο.
Μία από τις προτεραιότητες της ισπανικής Προεδρίας είναι ακριβώς η πρόοδος σε οτιδήποτε σχετίζεται με τις νέες τεχνολογίες και τις νέες τεχνικές γονιδιωματικής, και ακόμη περισσότερο τώρα, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Οι νέες γονιδιωματικές τεχνικές θα επιτρέψουν, μέσω της επιστήμης, να επιταχύνουν την εξέλιξη που κανονικά θα συνέβαινε στη φύση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτές οι τεχνικές ανοίγουν πολλές δυνατότητες για την παραγωγή τροφίμων με πιο βιώσιμο τρόπο, έχοντας τη δυνατότητα να έχουμε καλλιέργειες που απαιτούν λιγότερο νερό, λιπάσματα ή φυτοϋγειονομικά προϊόντα.
Λοιπά θέματα
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπό άλλα θέματα, οι υπουργοί έλαβαν πληροφορίες από την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία σχετικά με την ανάγκη παράτασης της απαγόρευσης ορισμένων εισαγωγών από την Ουκρανία έως τις 15 Σεπτεμβρίου, ως αποτέλεσμα του αντίκτυπου που έχει αυτό στις γεωργικές αγορές τους. Οι υπουργοί άκουσαν περαιτέρω από τη Ρουμανία για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τις υψηλές τιμές των εισροών στους Ρουμάνους αγρότες. Τέλος, οι υπουργοί συζήτησαν τα αποτελέσματα της πέμπτης υπουργικής διάσκεψης της Αφρικανικής Ένωσης και την πρόταση της Επιτροπής για κανονισμό σχετικά με την παραγωγή και την εμπορία φυτικού και δασικού αναπαραγωγικού υλικού.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε
Προσεκτικά και τοίχο τοίχο ο Αυγενάκης στο πρώτο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες
Επιφυλακτικά και τοίχο τοίχο κινήθηκε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την πρώτη επίσημη παρουσία του σε Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον με βάση τα όσα ο υπουργός αναφέρει σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε ένα καυτό συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου κυριάρχησαν τα αιτήματα για έκτακτες ενισχύσεις από μια δέσμη χωρών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, η Ελλάδα υπήρξε ιδιαίτερα επιφυλακτική, επιλέγοντας έναν μάλλον κατευναστικό, σ” αυτή τη φάση ρόλο.
Πιο συγκεκριμένα, κάνοντας γενικά λόγο για αναγκαία λήψη μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανολογούμενη επισιτιστική κρίση, ο κ. Αυγενάκης ζήτησε από την ευρωπαϊκή οικογένεια να επιδείξει γρηγορότερα αντανακλαστικά, χωρίς ωστόσο να ονοματίσει κάποια από τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν. Μίλησε μάλιστα για ικανοποιητικές αποδόσεις σιτηρών στην Ελλάδα αλλά για πρόβλημα υποβάθμισης της ποιότητας εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμα και στοιχείο για παρεξηγήσεις.
Γρηγορότερα αντανακλαστικά εκ μέρους της Ε.Ε. και στήριξη αγροτών για να αποφευχθεί επισιτιστική κρίση ζητά ο Αυγενάκης
Tην ανάγκη λήψης μέτρων προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος μιας επισιτιστικής κρίσης στον ευρωπαϊκό χώρο, εξαιτίας της ρωσοουκρανικής διένεξης έθεσε από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκη, ζητώντας από την ευρωπαϊκή οικογένεια να αναπτύξει γρηγορότερα αντανακλαστικά. Με σχετική του ανάρτηση στο μέσα κοινωνικής δίκτυωσης αναφέρει: Στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας:
- Το πρώτο θέμα που συζήτησα με τους ομολόγους μου, είναι η κατάσταση των γεωργικών αγορών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
- Ανέδειξα την αναγκαία λήψη μέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
- Ανέφερα τις δυσκολίες, οι οποίες απορρέουν από τον πόλεμο που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία, που επηρεάζει την γεωργία και μας αναγκάζει να λάβουμε μέτρα ώστε εξασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλεια στην Ένωση και κυρίως στην Ελλάδα.
- Ανέφερα την Κοινή Πλατφόρμα Συντονισμού για τη σύνδεση της Ουκρανίας με τους Ευρωπαίους εμπόρους.
- Τόνισα το γεγονός ότι αν και η παραγωγή σιτηρών της Ελλάδας είναι ικανοποιητική, αντιμετωπίζουμε ως πρόβλημα την υποβάθμιση της ποιότητας των σιτηρών μας, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων.
- Αξίζει να σημειωθεί, πως στο Συμβούλιο, δόθηκε έμφαση στη σπουδαιότητα της δημιουργίας Παρατηρητήριου Λιπασμάτων. Πράγματι, όπως τόνισα και στην παρέμβασή μου, μια τέτοια δράση αποτελεί εξέχουσα πρωτοβουλία για την Ένωση, αλλά κυρίως για την χώρα μας.
- Ανέφερα τις δυσμενείς συνέπειες στις ευάλωτες ομάδες του Ελληνικού πληθυσμού εξαιτίας του πληθωρισμού.
- Έθεσα το θέμα της διαφάνειας και της παρακολούθησης των αποθεμάτων της Ένωσης καθώς και το πρόβλημα των τιμών των γεωργικών προϊόντων που ταλανίζει τους Έλληνες αγρότες.
«Η ευρωπαϊκή οικογένεια πρέπει να αναπτύξει ακόμη γρηγορότερα αντανακλαστικά. Είμαι υπέρμαχος της πρότασης της Ισπανικής προεδρίας για τη σταδιακή επίτευξη Στρατηγικής Αυτονομίας της Ένωσης.», καταλήγει ο κ. Αυγενάκης.
Η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ για τη συμμετοχή Αυγενάκη στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ
O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, όπου τέθηκαν οι κύριες προτεραιότητες του επόμενου εξαμήνου για τη γεωργία και την αλιεία. Με την έναρξη του Συμβουλίου, ο κ. Αυγενάκης εξέφρασε τη θλίψη του για τον ηρωικό θάνατο των δυο πιλότων του πυροσβεστικού αεροσκάφους Canadair που κατέπεσε, ενώ επιχειρούσε κατάσβεση στην περιοχή της Καρύστου και ευχήθηκε δύναμη και κουράγιο στις οικογένειές τους. Όπως τόνισε ο Υπουργός, η αυτοθυσία που υπέδειξαν τους κατατάσσει στους ήρωες εν καιρώ ειρήνης και μας υπενθυμίζει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, τον κίνδυνο και τις προκλήσεις της καθημερινότητας των μαχητών της πρώτης γραμμής.
Επίσης κ. Αυγενάκης την αμέριστη συμπαράσταση του στους συμπολίτες μας στην Ελλάδα, οι οποίοι δοκιμάζονται αυτή την ώρα από τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορα σημεία της χώρας μας και στη συνέχεια δέχτηκε το καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου κ. Λούις Πλάνας και από όλους τους συναδέλφους του, οι οποίοι του ευχήθηκαν καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.
Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε έντονα στις παρεμβάσεις προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του, για την Παγκόσμια Επισιτιστική κρίση που έχει προκληθεί ύστερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, και όπως τόνισε η αντιμετώπιση της οφείλει να είναι άμεση προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σημείωσε πώς με πρόβλεψη, κατάλληλη προετοιμασία και αποτελεσματικά μέτρα από την ΕΕ, οι συνέπειές της θα ήταν μειωμένες προς τους πολίτες.
Από τα κυριότερα θέματα που συζητηθήκαν στο Συμβούλιο ήταν η ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων, η κατάσταση της αγοράς γεωργικών προϊόντων υπό το πρίσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη νομοθετική πρόταση της Επιτροπής, σχετικά με τον κανονισμό για τα φυτά που παράγονται με ορισμένες νέες γονιδιωματικές τεχνικές και για τα συναφή τρόφιμα και ζωοτροφές.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έθεσε την ανάγκη για γρηγορότερα αντανακλαστικά της Ε.Ε σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή άλλα και σε νέους επιθετικούς κίνδυνους που παρουσιάζονται με αρνητικές συνέπειες σε αγρότες και σε παραγωγούς. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη όλων στόχων και δράσεων της ΕΕ και ειδικά στην ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση» όπως επεσήμανε ο Υπουργός, «για να συνεχίσει να αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα αυτές τις προκλήσεις, θα πρέπει να διασφαλίζονται, τόσο οι κατάλληλες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες για τη συνέχιση της γεωργικής παραγωγής, όσο και η ικανότητα των κρατών μελών να αντιμετωπίζουν με ταχύ, έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο τους φυτοϋγειονομικούς κινδύνους».
Όσο για τη συμπληρωματική εκτενή μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων ο ΥπΑΑΤ υπογράμμισε: «Θεωρούμε ότι ορισμένα σημεία χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις, κάτι το οποίο αναμένουμε να γίνει σε τεχνικό επίπεδο. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι κρίσιμα ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί επαρκώς, δεν υπάρχουν σαφείς εξηγήσεις αναφορικά με τις ποσοτικοποιημένες εκτιμήσεις του αντίκτυπου στα κράτη μέλη και τα τελικά συμπεράσματα είναι γενικά και μη στοιχειοθετημένα. Επίσης, ορισμένες καλλιέργειες για τις οποίες προκύπτει ότι θα επηρεαστούν αρνητικά, αφορούν ορισμένα πολύ σημαντικά ελληνικά γεωργικά προϊόντα, τόσο για την εγχώρια κατανάλωση όσο και για τις εξαγωγές της χώρας».
Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην συζήτηση για την κατάσταση των γεωργικών αγορών, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, υπογράμμισε.
«Οι προβλέψεις στην Ελλάδα για την παραγωγή των σιτηρών είναι ικανοποιητικές με τα προβλήματα να εστιάζονται στην υποβάθμιση της ποιότητάς τους, λόγω των έντονων ανοιξιάτικων βροχοπτώσεων. Από την άλλη πλευρά, ο κτηνοτροφικός τομέας, τα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά και οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες δεν μπορούν να ανακάμψουν λόγω του κόστους της ενέργειας και των πρώτων υλών. Σε κάθε περίπτωση, καταγράφονται εντατικά οι απώλειες και εξελίξεις ανά τομέα, με στόχο την προτεραιοποίηση των αναγκών και την αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων του τρίτου πακέτου στήριξης από το γεωργικό αποθεματικό.
Η διαφάνεια στις γεωργικές αγορές οφείλει να είναι προτεραιότητα. Η παρακολούθηση των αποθεμάτων σιτηρών είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και αποτελεί τη βάση για την επέκταση και σε άλλα προϊόντα ζωτικής σημασίας για το λόγο αυτό το παρατηρητήριο των λιπασμάτων είναι, επίσης, μια πολύ καλή πρωτοβουλία της Επιτροπής.
Τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, επιτείνουν την ήδη επιβαρυμένη θέση αγροτών και καταναλωτών και απειλούν ευθέως τις προσπάθειές μας για τη στρατηγική μας αυτονομία. Στηρίζω απόλυτα την προτεραιότητα που έχει θέσει η Ισπανική Προεδρία για τη σταδιακή επίτευξη της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης στο πλαίσιο μια ανοικτής οικονομίας. Είμαι βέβαιος ότι η συνεισφορά από την πλευρά της γεωργίας θα είναι ουσιαστική».
Για τον κανονισμό για τα φυτά που παράγονται με ορισμένες νέες γονιδιωματικές τεχνικές και για τα συναφή τρόφιμα και ζωοτροφές ο ΥπΑΑΤ σημείωσε πώς στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων κρίσεων που αντιμετωπίζει ο αγροδιατροφικός τομέας, αλλά και στο πλαίσιο του στόχου της επίτευξης της επισιτιστικής αυτονομίας της Ένωσης, χρειάζονται νέες καινοτόμες λύσεις για την παραγωγή περισσότερων τροφίμων. Ταυτόχρονα μετέφερε στους Ευρωπαίους ομόλογούς του, την ανησυχία των Ελλήνων αγροτών για τον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλιακών ή ολιγοπωλιακών καταστάσεων στην αγορά, καθώς οι νέοι χαρακτήρες που δημιουργούνται με τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές θα προστατεύονται με διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης: «Οι φυτικές ποικιλίες δεν προστατεύονται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και αυτό πρέπει να διασφαλιστεί και σε αυτή την περίπτωση. Είναι αναγκαία η αξιοποίηση της τεχνολογικής προόδου και της καινοτομίας, ώστε να εξασφαλιστεί η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, παράλληλα με την πράσινη μετάβαση της οικονομίας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τα παλιά εργαλεία. Για να επιτευχθούν οι στόχοι της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των φυτοφαρμάκων, οι αγρότες χρειάζονται νέα εργαλεία».
Η νομοθετική ρύθμιση των νέων γονιδιωματικών τεχνικών είναι απαραίτητη, καθώς μέσω ενός σαφούς νομοθετικού πλαισίου διευκολύνεται η έρευνα και η καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο ΥπΑΑΤ κορωνίδα μιας υπεύθυνης προσέγγισης αποτελεί η αρχή της προφύλαξης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τον πιθανό κίνδυνο για τους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά και το περιβάλλον.
Για τους Κανονισμούς σχετικά με την παραγωγή και την εμπορία φυτικού και δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού στην παρέμβασή του ο κ. Αυγενάκης σημείωσε, πως «η Ευρώπη είναι η κορυφαία παραγωγός και εξαγωγέας πολλαπλασιαστικού υλικού παγκοσμίως και, είναι θετικό ότι διατηρούνται οι πυλώνες της επιτυχημένης υφιστάμενης νομοθεσίας. Σε ότι αφορά τη νέα απαίτηση περί τήρησης των όρων βιωσιμότητας για την εγγραφή ποικιλιών στη νομοθετική πρόταση, θεωρούμε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί με τέτοιο πρακτικό τρόπο που να μην οδηγεί σε έναν μάλλον ανεπιθύμητο περιορισμό της διαθεσιμότητας των βελτιωμένων ποικιλιών».
Στην πρόταση της Ρουμανίας με την υποστήριξη Ουγγαρίας, Πολωνίας για παρεκκλίσεις από τα πρότυπα της αιρεσιμότητας, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε πώς χωρίς αμφιβολία, το τρέχον διάστημα οι γεωργοί της Ένωσης και ιδίως της χώρας μας, βάλλονται από πολλές και διαφορετικές αντιξοότητες, δηλώνοντας :
«Συμφωνούμε, με τις ανησυχίες του κοινού εγγράφου με πρωτοβουλία της Ρουμανίας. Η παροχή ευελιξίας στους γεωργούς αυτή την περίοδο είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωσή τους. Η πρόταση για παρέκκλιση από την εφαρμογή των Προτύπων 7 και 8 και για το έτος 2024 θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει, ενώ παράλληλα δεν επηρεάζεται σημαντικά η περιβαλλοντική στόχευση της αιρεσιμότητας».
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Καυτή ατζέντα με αιτήματα για ουκρανικά και καύσωνα στη σύνοδο γεωργίας
Σε εκρηκτικό timing συνέρχεται το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες την Τρίτη 25 Ιουλίου, καθώς, οι επιπτώσεις του καύσωνα που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο εδώ και δύο εβδομάδες, σε συνδυασμό με την αναστάτωση που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, υποχρεώνουν πολλές χώρες να θέσουν μετ’ επιτάσεως αιτήματα για οικονομική στήριξη των αγροτών.
Οι πληροφορίες θέλουν μεγάλο μέρος των συζητήσεων του Συμβουλίου να κινούνται εκτός επίσημης ατζέντας, κι αυτό γιατί, είναι από τις λίγες φορές που μια γενικευμένη αναστάτωση της διεθνούς αγοράς αγροτικών εμπορευμάτων βάζει σε κίνδυνο όχι μόνο το εισόδημα των αγροτών αλλά και την επάρκεια των τροφίμων, κάτι που αποτυπώνεται ήδη στους τιμοκαταλόγους των αλυσίδων λιανικής, παρατείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και την αβεβαιότητα για τα επιτόκια. Όπως άλλωστε αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με αφορμή την παρουσία Αυγενάκη στο Συμβούλιο, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί θα συζητήσουν την κατάσταση της αγοράς, υπό το πρίσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προκειμένου να προβούν σε απολογισμό των διαφόρων εξελίξεων που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των αντίστοιχων προϊόντων και τη διατροφική επάρκεια.
Δεν αποκλείεται πάντως η συζήτηση να δυσκολέψει, καθώς αρκετές χώρες έχουν ήδη ετοιμάσει υπομνήματα με τα οποία θέτουν ζητήματα εξασφάλισης κοινοτικών κονδυλίων τα οποία θα βοηθήσουν τους αγρότες να ανταπεξέλθουν στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που δημιουργούν οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως και τα υψηλά κόστη σε εισροές και ενέργεια.
Η μέχρι στιγμής ενημέρωση θέλει την Πολωνία να αναλαμβάνει πρωτοβουλία εκ μέρους μιας ομάδας χωρών μεταξύ των οποίων η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία και να ζητά ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας (μετά τα 100 εκατ. ευρώ του περασμένου Ιουνίου) για την άμβλυνση των πιέσεων που ασκούν οι ουκρανικές εξαγωγές δημητριακών αλλά και το κλείσιμο της αγοράς της Ουκρανίας στα δικά τους αγροτικά προϊόντα.
Φαίνεται πάντως ότι οι Βρυξέλλες ανησυχούν περισσότερο για τις επιπτώσεις του καύσωνα και το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα ένα ευρύτερο μέτωπο χωρών που θα θέσουν από κοινού αίτημα αποζημιώσεων για την ξηρασία και τον καύσωνα, την ώρα που οι θερμοκρασίες δεν φαίνεται να υποχωρούν, ενώ κάποιες χώρες -μεταξύ των οποίων βέβαια και η Ελλάδα- βρίσκονται αντιμέτωπες και με μεγάλες, καταστροφικές πυρκαγιές.
Η Ισπανική Προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκουν σ’ αυτή τη φάση να υπολογίσουν το μέγεθος των επιπτώσεων του καιρού στην αγροτική παραγωγή και να μετρήσουν παράλληλα σε ποιες περιπτώσεις και σε ποιο βαθμό η αγορά έχει κατά κάποιο τρόπο αντισταθμίσει ένα μέρος αυτών των απωλειών.
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης