Παπαρδέλες με φιλέτο μπούτι κοτόπουλο ψιλοκομμένο σε υπέροχη σάλτσα ντομάτας. Μια απλή και εύκολη συνταγή (αρχική ιδέα προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα πεντανόστιμο, γρήγορο και χορταστικό φαγητό ιδανικό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.
Υλικά συνταγής
- 700 γρ. φιλέτο κοτόπουλου από μπούτι, κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια ή μικρές μπουκίτσες
- 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 1-2 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
- 80 ml ελαιόλαδο + 1 κ.σ. βούτυρο
- 100 ml κρασί λευκό ξηρό
- 1 κ.γ. δεντρολίβανο αποξηραμένο, κοπανισμένο
- 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο ή 1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
- 400 γρ. ντοματάκια ολόκληρα από κονσέρβα, με το χυμό τους, χοντροκομμένα
- 1/2 φλ. τσαγιού λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένα κομμένες στη μέση
- 1-2 πρέζες νιφάδες καυτερής πιπεριάς (προαιρετικά)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 γεμάτο φλ. τσαγιού ζεστό ζωμό κότας
- 400 γρ. παπαρδέλες
- 2 κ.σ. βούτυρο για τις παπαρδέλες
- ψιλοκομμένος μαϊντανός και τριμμένο τυρί για το σερβίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε τα 80 ml ελαιόλαδο μαζί με τη 1 κ.σ. βούτυρο, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρετε τα κομματάκια κοτόπουλο, ανακατεύοντας συχνά για 2-3 λ ή μέχρι να ροδίσουν απ” όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ περίπου και τέλος ρίχνετε και τα σκόρδα και ανακατεύετε για ½ λ επιπλέον.
- Σβήνετε με κρασί, το αφήνετε για 2 λ περίπου να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτετε τα ντοματάκια με το χυμό τους, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, τις λιαστές ντομάτες, προαιρετικά τις νιφάδες καυτερής πιπεριάς, αλάτι και πιπέρι (προσοχή στο πιπέρι αν βάλατε τις νιφάδες πιπεριάς).
- Ρίχνετε το ζωμό κότας, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και μαγειρεύετε το φαγητό σας για 15-20 λ ή μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και μελώσει τη σάλτσα. Ο ακριβής χρόνος μαγειρέματος από το μέγεθος που κόψατε σε στικ ή μπουκιές το κοτόπουλό σας.
- Παράλληλα με το κοτόπουλο μαγειρεύετε και τις παπαρδέλες. Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό, βράζετε τις παπαρδέλες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Τις στραγγίζετε σε σουρωτήρι τις ξαναβάζετε στη κατσαρόλα που τις βράσατε και ρίχνετε τις 2 κ.σ. βούτυρο και 2-3 κ.σ. από τη σάλτσα του κοτόπουλο και ανακατεύετε. Τις αδειάζετε σε πιατέλα και από πάνω ρίχνετε την υπόλοιπη σάλτσα με το κοτόπουλο. Πασπαλίζετε το φαγητό σας με ψιλοκομμένο μαϊντανό και τριμμένο τυρί και σερβίρετε αμέσως.
Σημείωση: Αν οι παπαρδέλες δεν είναι στις προτιμήσεις σας αντικαταστήστε τες με μακριές χυλοπίτες ή λιγκουίνι ή φετουτσίνι.
09/03/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Παπαρδέλες με ψιλοκομμένο φιλέτο κοτόπουλου