Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας βασίζεται στα «σκληρά δεδομένα», είτε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία είτε τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Ωστόσο, τόνισε πως ο δείκτης των 10 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού παραμένει σταθερός.
Μεγάλη διασπορά, επίσης, παρατηρείται στη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού. Το στέλεχος αυτό μεταδίδεται κυρίως εκεί όπου παρατηρούνται μεγάλες συρροές και είναι πολύ πιθανό να επικρατήσει.
Τα λιγότερα τεστ είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί λίγο η θετικότητα. Σταθερός είναι, όμως, ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων (10.500). «Παρατηρείται σταθεροποίηση στην πορεία της πανδημίας στην Αττική, την Αχαΐα και τη Θεσσαλονίκη. Τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν.»
Σχετικά με τα εμβόλια, η κα Παπαευαγγέλου, επεσήμανε πως προστατεύουν και από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
Επίσης, το Rt μειώθηκε κάτω από 1 και παρατηρείται σταθεροποίηση.
Για τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, είπε ότι «υπάρχει ανησυχητική αύξηση της αφρικανικής μετάλλαξης και ως εκ τούτου συστήνουμε την επιβολή σκληρού lockdown και αυξημένη διενέργεια τεστ.»
Το μόνο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε ενάντια στον ιό είναι η καθολική και ορθή χρήση της μάσκας, τόνισε η κα Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα.
Πηγή: skai.gr