Μια λαχταριστή πεντανόστιμη πίτα με κοτόπουλο, πράσα, πιπεριές και γραβιέρα. Μια απλή και εύκολη στη παρασκευή πίτα, με χωριάτικο φύλλο και πλούσια σε γεύση γέμιση, που θα απολαύσετε μικροί και μεγάλοι στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Δοκιμάστε τη!
Υλικά συνταγής
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
- 500 γρ. φιλέτο κοτόπουλο ψητό ή βραστό, ξεψαχνισμένο
- 250 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης 35% λιπαρά
- 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 200 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
- 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε ροδέλες
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 πράσινη πιπεριά, κομμένης σε ροδέλες
- ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Τοποθετείτε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε μέσα το βούτυρο, το κρεμμύδι και το πράσο και τα σοτάρετε για 4 λ περίπου ή μέχρι να καραμελώσουν. Μετά προσθέτετε τις πιπεριές και τα μανιτάρια, ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και σοτάρετε για 3 λ ακόμα.
- Στη συνέχεια ρίχνετε το κοτόπουλο, τη κρέμα γάλακτος και αλατοπίπερο ανακατεύετε και τα αφήνετε για περίπου 2 λ να πάρουν βράση. Έπειτα, προσθέτετε τη γραβιέρα, ανακατεύετε ξανά και αποσύρετε τη γέμιση από τη φωτιά.
- Λαδώνετε με ένα πινέλο ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 35×25 εκ. και απλώνετε στην επιφάνειά του 2 φύλλα σταυρωτά. Λαδώνετε τα 2 φύλλα, ρίχνετε από πάνω τη μισή γέμιση και την απλώνετε ομοιόμορφα. Κατόπιν, τοποθετείτε 2 φύλλα ακριβώς από πάνω, τα λαδώνετε κι αυτά και από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα την υπόλοιπη γέμιση.
- Μετά στρώνετε 2 φύλλα ακόμα από πάνω, τα λαδώνετε κι αυτά και κλείνετε καλά τις άκρες της πίτας. Τέλος, λαδώνετε ξανά την πίτα, την χαράσσετε στα 8 και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα. Μόλις είναι έτοιμη, την κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
27/02/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Πίτα με κοτόπουλο και πράσο