Πέννες με κιμά, μανιτάρια και μπέικον, καλυμμένες με τυρί στο φούρνο. Μια εύκολη συνταγή (βασική ιδέα, προσαρμοσμένο από εδώ) για ένα υπέροχο, πεντανόστιμο και χορταστικό φαγητό για όλη την οικογένεια για το καθημερινό, οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Απολαύστε το!
Υλικά συνταγής
- 1/2 κιλό πέννες σκέτες ή με ρίγα
- 2 κοφτές κ.σ. βούτυρο
- Για το κιμά:
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 φλ. τσαγιού κομμένα σε φέτες φρέσκα μανιτάρια
- 2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1/2 ποτηράκι άσπρο ξηρό κρασί
- 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ αλεσμένα στο μούλτι
- 1/2 κ.γ. κανέλα και γαρίφαλο σε σκόνη
- 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
- αλάτι πιπέρι
- 1½ φλ. τσαγιού τυρί τσένταρ τριμμένο, στο χοντρό του τρίφτη
- 2/3-1 φλ. τσαγιού μοτσαρέλα τριμμένη, στο χοντρό του τρίφτη
Εκτέλεση συνταγής
- Βράζετε τις πέννες σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό, αλ τεντε σύμφωνα με τις τις οδηγίες της συσκευασίας. Τις στραγγίζετε, τις ξαναβάζετε στη κατσαρόλα, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε να καλυφθούν καλά οι πέννες με το βούτυρο.
- Για το κιμά: Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι με βαρύ πάτο, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις φέτες μανιταριών ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το μπέικον το κρεμμύδι και το σκόρδο συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 2 λ.
- Προσθέτετε το κιμά και τον σοτάρετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνετε με το κρασί και μόλις “αναπνεύσει” ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, το κανελογαρύφαλο, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και 1/3 φλ. τσαγιού νερό. Σκεπάζετε το τηγάνι με το καπάκι του και το βράζετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 12-15 λ μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
- Ρίχνετε τη σάλτσα κιμά μέσα στη κατσαρόλα με τις βρασμένες πέννες και ανακατεύετε να καλυφθούν καλά οι πέννες από τη σάλτσα κιμά. Ρίχνετε το μείγμα σε ένα μακρόστενο πυρέξ διαστάσεων 22×33 εκ. περίπου και τα στρώνετε ισομερώς. Αναμιγνύετε τα τυριά και πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια του φαγητού.
- Το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λ περίπου μέχρι να λιώσει καλά και ροδίσει ελαφρώς το τυρί. Το σερβίρετε ζεστό με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα.
11/10/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Πέννες με κιμά, μανιτάρια και τυρί στο φούρνο