Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με αντικείμενο τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Και ενώ η Τουρκία συνεχίζει τη διφορούμενη ρητορική, η Κομισιόν διαμηνύει ότι οι κυρώσεις βρίσκονται πάντα στο τραπέζι και ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση της Άγκυρας.
Όπως δήλωσε ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Κομισιόν: «Εάν δεν είναι δυνατή (η επίλυση μέσω διαλόγου), εναπόκειται στους ηγέτες που θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συζητήσουν προς ποια κατεύθυνση πρέπει να πάνε οι σχέσεις μας με την Τουρκία».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο, σε μία κίνηση με προφανείς συμβολισμούς και μηνύματα απέναντι στην Άγκυρα, στην Αθήνα φθάνουν τρεις υψηλοί προσκεκλημένοι: ο Καγκελάριος της Αυστρίας, ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας και η Πρωθυπουργός της Δανίας.
Μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα συμμετάσχουν σε ειδική εκδήλωση και αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη στήριξη στη χώρα μας σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.
Η Άγκυρα πάντως συνεχίζει παζάρια και προκλήσεις, προς τέρψιν πρωτίστως του εσωτερικού της ακροατηρίου.
Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, δήλωσε πως: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν από την Τουρκία να κάνει τα πάντα, ενώ η Ε.Ε. κάνει μόνο το ένα δέκατο απ’ ό,τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνει. «Το ταγκό θέλει δύο».
«Aσκούνται πιέσεις στην κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου. Η σχέση μας με την Τουρκία αντιμετωπίζει δυσκολίες (…) Πρότεινα τη διοργάνωση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα συζητηθούν οι θαλάσσιες οριοθετήσεις, η ενέργεια, η ασφάλεια, η μετανάστευση», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η επανέναρξη των διερευνητικών τοποθετείται μετά τη Σύνοδο, εφόσον βέβαια η Άγκυρα συνεχίσει στον δρόμο της αποκλιμάκωσης, επαναλαμβάνει η Αθήνα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι: «Το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας. Άρα ξαναπιάνουμε το νήμα από εκεί που ήταν τον Μάρτιο του 2016».
Την επόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα, αναμένονται επίσης τόσο ο Γενικός Γραμματέας του Νάτο, Γενς Στόλτενμπεργκ όσο και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Το δείγμα γραφής του Ερντογάν
Το στίγμα της προσέλευσης της Άγκυρας στο τραπέζι των διερευνητικών έδωσε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας με δηλώσεις του.
Από την Τουρκία η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αριάνα Φερεντίνου αναφέρει πως: «Εμμένει στις θέσεις του ο Ερντογάν αλλά κάνει έκκληση για διάλογο και ειρήνη στη ανατολική Μεσόγειο,
“Εμείς δεν είμαστε επισκέπτες, είμαστε οικοδεσπότες” στην ανατολική Μεσόγειο, είπε μιλώντας νωρίτερα στο διεθνές Συμπόσιο για το Δίκαιο της Θάλασσας .
Τους τελευταίους μήνες η παγκόσμια πολιτική αναπτύσσεται γύρω από τον άξονα της Μεσογείου. Η ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει μέρος της γεωπολιτικής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος ό οποίος όμως ισχυρίστηκε ότι το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την περιοχή δεν αφορά μόνο τις πηγές ενέργειας.
Θέλουμε να αποκατασταθεί το κλίμα της ειρήνης σε αυτήν τη γεωγραφία, υπέρ της συνεργασίας, της ειρήνης και των δικαίων. Αλλά και εναντίον μονόπλευρων τετελεσμένων. Η Μεσόγειος είναι η θάλασσα που μας φέρνει πιο κοντά ενισχύει τη συνεργασία μας. Από την Αλγερία, την Αίγυπτο, από την Παλαιστίνη στο Ισραήλ, από την Τουρκία στην Ελλάδα, η Μεσόγειος είναι η στέγη της δικής μας μεγάλης οικογένειας της Μεσογείου, είναι το σπίτι μας.
«Μπορούμε να λύσουμε προβλήματα στη Μεσόγειο όχι αποκλείοντας ο ένας τον άλλον, αλλά φέρνοντας όλους τους παίκτες μαζί στο ίδιο τραπέζι,» είπε. Αποκάλεσε γελοίο τον χάρτη της Σεβίλλης. «Η ειρήνη δεν μπορεί να έρθει με τεχνητούς χάρτες. Το όλο θέμα είναι ότι εκείνοι, αναφερόμενος στην ελληνική πλευρά, πρέπει να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.
Κατηγόρησε ευθέως την ελληνική πλευρά. Στη βάση του ζητήματος είναι οι άδικες και μαξιμαλιστικές αξιώσεις των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων. Όλες οι προσπάθειες να πολιορκήσουν τη χώρα μας, από τη θάλασσα, απέτυχαν, είπε.
“Η πολιτική μας είπε στην ανατολική Μεσόγειο βασίζεται σε δύο αρχές. Στην δίκαιη και ισότιμη οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων και στην προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τ/Κ Είμαστε έτοιμοι για έναν άνευ όρων διάλογο με την Ελλάδα.
Στο τέλος της ομιλίας του ο Ερντογάν έκανε έκκληση για ειρήνη.
Ας μετατρέψουμε ξανά τη Μεσόγειο σε μια λίμνη ειρήνης. Ας μην μολύνουμε τα λευκά νερά της Μεσογείου. Στηρίξαμε και στηρίζουμε την διπλωματία της κ. Μέρκελ, πιστεύοντας ότι θα βρεθεί φόρμουλα που θα είναι επωφελής για όλους».
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Αριάνα Φερεντίνου
Πηγή: EΡΤ