Ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΑΕ Şeyh Tahnoun Bin Zayed el Nahyan στο Προεδρικό Μέγαρο
Το παρασκήνιο της προσέγγισης Τουρκίας – ΗΑΕ
Γράφει ο Barış Terkoğlu
«Αν αυτοί που έστησαν αυτήν την σκευωρία έχουν πατρίδα, τότε εγώ είμαι ο προδότης αυτής της χώρας! Πόσο χαίρομαι που δεν έχω μια τέτοια πατρίδα … Αν αυτοί που έστησαν αυτήν την σκευωρία έχουν θρησκεία, είμαι άπιστος αυτής της θρησκείας! Ευτυχώς, δεν έχουν καμία πίστη… Αν οι άνθρωποι που έστησαν αυτήν την σκευωρία έχουν κράτος, εγώ είμαι ο τρομοκράτης αυτού του κράτους! Πόσο τυχερός είμαι που αυτοί πιστεύουν ότι η συμμορία τους είναι κράτος… »
Θυμηθείτε, πέρυσι μια ομάδα δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, ήταν στη φυλακή. Η κατηγορία ήταν η δημοσιεύση άρθρου για την κηδεία στελέχους της MİT που σκοτώθηκε στη Λιβύη. Ξέραμε ότι η φυλάκισή μας ήταν μια σκευωρία. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης της εποχής είχε πει εδώ και πολύ καιρό ότι “θα μας συλλάβουν για κάποιο λόγο”. Η δικαιολογία που ήθελαν, βρέθηκε με εκείνη την είδηση. Ως αποτέλεσμα, αν και αθωώθηκα, άλλοι δημοσιογράφοι που δικάστηκαν καταδικάστηκαν, οι φάκελοί τους βρίσκονται σε έφεση.
Γιατί άνοιξα αυτό το θέμα;
Όταν είδα εκείνη τη φωτογραφία στο παλάτι, είπα “Πόσο γρήγορα”. Ο Πρόεδρος Ερντογάν φιλοξένησε τον Σεΐχη Ταχνούν Μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Προσοχή, όχι ο πρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου ή ο υπουργός μεταφορών, αλλά ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας!
Δεν είναι μια συνηθισμένη συνάντηση …
Είναι στην πραγματικότητα μια συμφωνία. Πέρυσι τον ίδιο καιρό, ο Ερντογάν είχε πει για τα ΗΑΕ: “Μπορεί να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, όπως η αναστολή των διπλωματικών σχέσεων ή ακόμα και η απόσυρση του πρέσβη από το Αμπού Ντάμπι”. Με τον άνεμο του Μπάιντεν, η στάση του Ερντογάν αντιστράφηκε σε ένα χρόνο. Η Τουρκία, επαναπροσδιορίζοντας τον άξονά της, εκεί που έλεγε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει «με κανένα τρόπο», έκανε τα βήματα για τη συμφιλίωση με τα ΗΑΕ.
Για τη συνάντηση ο Ενβέρ Γκαργκάς, Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου των ΗΑΕ, είπε “Είναι μια ιστορική συνάντηση”, ενώ ο Ερντογάν έδωσε κι αυτός πληροφορίες για το τι συνέβη στη συνάντηση και τι θα ακολουθήσει:
«Για μερικούς μήνες, έχουμε φτάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο κάνοντας κάποιες συναντήσεις με τη κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι, ειδικά με την υπηρεσία πληροφοριών μας. Το επόμενο διάστημα, θα έχουμε κάποιες συναντήσεις με τον Μοχάμεντ Μπιν Ζάιντ».
Τα ΗΑΕ δεν σκότωσαν τα στελέχη της ΜΙΤ;
Ας το πούμε χωρίς υπεκφυγές: Τα ΗΑΕ και η Τουρκία ήταν σε πόλεμο για ένα διάστημα. Δεν υπερβάλλω, ειδικά στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ακόμη και εντός των συνόρων της ίδιας της Τουρκίας, οι δύο χώρες βρίσκονταν στην αντίθετη πλευρά των συγκρουόμενων δυνάμεων που πυροβολούσαν η μία την άλλη.
Ο κατάλογος μπορεί να επεκταθεί…
Αλλά δύο από αυτά μας ενδιαφέρουν πολύ.
Η πρώτη είναι η Λιβύη…
Ενώ η κυβέρνηση του ΑΚΡ υποστήριξε την κυβέρνηση στη Λιβύη, η κυβέρνηση των ΗΑΕ τάχθηκε στο πλευρό του Χάφταρ. Οι δύο χώρες ήταν σε δύο ξεχωριστά μέτωπα του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη.
Μόνος που η υποστήριξη των ΗΑΕ στον Χάφταρ δεν ήταν μόνο διπλωματία. Όχι, η πηγή μου δεν είναι τα ΜΜΕ της αντιπολίτευσης που η κυβέρνηση τα θεωρεί καταραμένα. Η πηγή μου είναι τα ίδια τα κομματικά ΜΜΕ.
Το πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε μια εκτενή είδηση στις 5 Μαΐου πέρυσι σχετικά με τον εξοπλισμό των δυνάμεων του Χάφταρ στη Λιβύη από τα ΗΑΕ και χρησιμοποίησε τις ακόλουθες φράσεις:
«Τα ΗΑΕ αναζητούν τρόπους να ανατρέψουν τη λιβυκή κυβέρνηση στέλνοντας στον Χαλίφα Χάφταρ βαριά και στρατηγικά όπλα που προμηθεύθηκε η ίδια από άλλες χώρες, σπάζοντας το εμπάργκο. (…) Από το 2014, η διοίκηση του Αμπού Ντάμπι χρησιμοποιεί τις περιφερειακές και διεθνείς σχέσεις της, καθώς και χρηματοδοτικούς πόρους για να αντικαταστήσει τη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη με τον πραξικοπηματία Χαλίφα Χάφταρ».
Το ΑΑ δημοσίευσε επίσης έναν κατάλογο με τα όπλα που έδωσαν τα ΗΑΕ στον Χαφτάρ, από αεροσκάφη μέχρι βαριά όπλα. Εν ολίγοις, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, η πηγή των όπλων που σκότωσαν το προσωπικό μας της ΜΙΤ που μαρτύρησαν στη Λιβύη, ήταν τα ΗΑΕ. Οι πολιτοφυλακές που πυροβόλησαν το προσωπικό ΜΙΤ ήταν επίσης μισθοφόροι των ΗΑΕ. Πράγματι, τα κυβερνητικά ΜΜΕ κάλυπταν την τρομοκρατική σχέση ΗΑΕ-Χάφτερ για μέρες.
Ο δράστης του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου δεν ήταν τα ΗΑΕ;
Όμως δεν είναι μόνο αυτό…
Το δεύτερο ζήτημα είναι η εμπλοκή των ΗΑΕ απευθείας εντός της Τουρκίας. Τα ΜΜΕ που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση μετέδιδαν επί μήνες τον ισχυρισμό ότι το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν της 15ης Ιουλίου έγινε με τα χρήματα των ΗΑΕ. Επιπλέον, αυτός ο ισχυρισμός εκφράστηκε από επίσημα στόματα.
Ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοΐλου δήλωσε ανοιχτά ότι τα ΗΑΕ ήταν ο δράστης της 15ης Ιουλίου μαζί με τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε επίσης τα ίδια στοιχεία. Ο Τσαβούσογλου είπε: «Γνωρίζουμε ότι μια χώρα παρείχε χρηματοδότηση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στις προσπάθειες ανατροπής της κυβέρνησης με παράνομες μεθόδους» και είπε ότι τα ΗΑΕ βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Και ο ίδιος ο Ερντογάν είπε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι από τον Κόλπο χάρηκαν ιδιαίτερα για την απόπειρα πραξικοπήματος. Εάν κάποιοι έχουν υπηρεσίες πληροφοριών, έχουμε κι εμείς. Ξέρουμε πολύ καλά ποιοι και πώς κινήθηκαν εκείνο το βράδυ ».
Υπάρχουν επίσης βαθύτερες ιστορίες για τη σχέση των ΗΑΕ με το πραξικόπημα του FETO (Γκιουλέν). Ο Zeki Yusuf Hasan, ένας από τους δύο πράκτορες που συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό των ΗΑΕ, βρέθηκε νεκρός στις φυλακές της Σιλιβρίας στις 28 Απριλίου 2019. Η εφημερίδα Sabah έγραψε ότι τα ΗΑΕ είχαν εκ των προτέρων γνώση του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με βάση την κατάθεση ενός άλλου υπόπτου κατασκοπείας, του Σαμίρ Σεμίχ Σαμπάν.
Ο “κομάντο Ιμπραήμ” κήρυξε τον πόλεμο
Αναμφίβολα, ήταν το συγκρότημα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Şafak ήταν αυτό που επέμεινε ότι τα ΗΑΕ ήταν πίσω από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Αφού το περιοδικό Yeni Hayat του συγκροτήματος είπε ότι τα ΗΑΕ ήταν πίσω από την εξέγερση στο πάρκο Gezi, ισχυρίστηκε ότι τα ΗΑΕ «διέθεσαν έναν προϋπολογισμό 70 εκατομμυρίων δολαρίων για το έργο της ανατροπής του Ερντογάν».
Αναμφίβολα, ήταν η ομάδα Yeni Şafak που επέμεινε ότι τα ΗΑΕ ήταν πίσω από τις 15 Ιουλίου. Το περιοδικό Yeni Hayat της ομάδας ισχυρίστηκε ότι τα ΗΑΕ «διέθεσαν έναν προϋπολογισμό 70 εκατομμυρίων δολαρίων για το έργο της ανατροπής του Ερντογάν», αφού είπε ότι ακόμη και η εξέγερση στο πάρκο Gezi ήταν πίσω από τα ΗΑΕ.
Είπαμε για τη Yeni Şafak, όμως πώς μπορεί κανείς να ξεχάσει τον “ατέλειωτο πόλεμο εναντίον των ΗΑΕ” του εκδιωγμένου αρχισυντάκτη της İbrahim Karagül, ο οποίος είναι γνωστός με το παρατσούκλι “Commando İbrahim”; Ο Καραγκούλ ήθελε να κηρυχθεί τρομοκράτης ο πρίγκιπας των ΗΑΕ Ζάιντ, υποστηρίζοντας ότι αυτός βρίσκεται πίσω από όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες από τις 15 Ιουλίου έως τις επιθέσεις στη Λιβύη, και ζητούσε από την Τουρκία να κηρύξει τον πόλεμο στα ΗΑΕ:
«Τα ΗΑΕ και ο Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ επιτίθενται παντού στην Τουρκία. Ξοδεύει πολλά χρήματα, διευθύνει τις οργανώσεις που είναι εναντίον της Τουρκίας. Η Τουρκία βρίσκεται σε πόλεμο με τα ΗΑΕ, αυτό είναι ξεκάθαρο τώρα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δοκιμαστούν στρατιωτικές μέθοδοι. Η Τουρκία θα πρέπει να χτυπήσει τα ΗΑΕ στο σπίτι τους, όχι στη Λιβύη. Ο Μπιν Ζάιντ θα πρέπει να θεωρείται αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης. Αν εσύ Μπιν Ζάιντ μεταφέρεις τον πόλεμο στην Υεμένη, τη Λιβύη, στοχεύετε στην Τυνησία, αν επιτίθεσαι με κάθε τρόπο στην Τουρκία, αν δημιουργείς στο εσωτερικό της Τουρκίας ίντριγκες, αν χρησιμοποιείς τρομοκρατικές οργανώσεις γι’ αυτόν τον σκοπό … Ε τότε κάποιος θα μεταφέρει αυτόν τον πόλεμο στο σπίτι σας. Άνοιξες αυτήν την πόρτα».
Όσον αφορά τον Zayed, τον οποίο ο Karagül χαρακτήρισε χθες «αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης», ο Ερντογάν είπε την περασμένη εβδομάδα, «ελπίζω να συναντηθούμε».
Πού είναι εκείνοι οι εισαγγελείς;
Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα…
Είτε όλα όσα είπε η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ για τις 15 Ιουλίου και για τα μέλη της ΜΙΤ που μαρτύρησαν στη Λιβύη ήταν ψέματα, είτε το AKP, ο Ερντογάν και τα μέσα ενημέρωσής τους συμφώνησαν με τους δράστες του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και με εκείνους που σκότωσαν τα στελέχη της ΜΙΤ στη Λιβύη. Και τα δύο ενδεχόμενα είναι πιο καταστροφικό το ένα από το άλλο, χειρότερο από το άλλο!
Με ποιο αντάλλαγμα έγιναν όλα αυτά λοιπόν;
Ο Ερντογάν έδωσε την απάντηση: «Πιστεύω ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα κάνουν σοβαρές επενδύσεις στη χώρα μας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».
Τα χρήματα εξαγόρασαν πάλι ό,τι μπορούσαν να αγοράσουν!
Ίσως να είναι και υπερβολικές προσδοκίες…
Οι εισαγγελείς που μας συνέλαβαν και άσκησαν διώξεις κατά παραγγελία της ΜΙΤ, προήχθησαν στα γραφεία τους στην Άγκυρα τον περασμένο χρόνο. Τα μάτια μου έψαχναν για εκείνους τους εισαγγελείς που φορούσαν στα πρόσωπά τους τη λεγόμενη «μάσκα του πολέμου εναντίον της FETO» και έπαιζαν τον «πατριωτικό ρόλο» ενώ έγραφαν το κατηγορητήριο. Περίμενα ίσως ότι θα σταματούσαν το όχημα του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών των ΗΑΕ που πήγαινε προς το Παλάτι και θα ζητούσαν τον λογαριασμό για το θάνατο των μαρτυρικών μελών του MIT και των 251 πολιτών μας που δολοφονήθηκαν στις 15 Ιουλίου. Φυσικά και όχι… Προφανώς, η ζεστή καρέκλα ήταν πιο γλυκιά από την πατρίδα.
Η ιστορία εκείνων που διέταξαν τη σύλληψη εκείνων που κάλυψαν την κηδεία ενός μάρτυρα του MIT και η φιλοξενεία σε μεταξωτά χαλιά εκείνου που τους σκότωσε, δείχνει πώς η εικόνα του πατριωτισμού στην Τουρκία έχει γυρίσει ανάποδα. «Ο πατριωτισμός που μπορεί να αγοραστεί με χρήματα» μου θύμισε αυτό που είχα πει στην απολογία μου στο δικαστήριο: «Αν οι άνθρωποι που έχτισαν αυτή τη σκευωρία έχουν πατρίδα, εγώ είμαι ο προδότης αυτής της χώρας! Ευτυχώς για μένα, δεν έχουν πατρίδα… »
Πηγή: cumhuriyet.com.tr