Τι είναι όμως αυτό που οδηγεί στην αύξηση των τιμών στα ακίνητα στη Σερβία; Μεταξύ άλλων παραγόντων …ο πόλεμος. «Είναι πάρα πολλοί οι ξένοι που αγοράζουν ακίνητα στη Σερβία.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε πάρα πολλούς Ρώσους και Ουκρανούς στο Βελιγράδι οι οποίοι είτε αγόρασαν είτε νοίκιασαν.
Δεν υπήρχε ελεύθερο σπίτι για ενοίκιο και τα ακίνητα πωλούνταν ήδη “από την ταμπέλα”» παρατήρησε ο κ.Γεωργάκος.
Πάντως, αν οι Σέρβοι δείχνουν να προτιμούν πλέον ακριβότερα ελληνικά ακίνητα, φαίνεται ότι -με βάση τις πρώτες ενδείξεις- φέτος δεν επέλεξαν με τον ίδιο ενθουσιασμό τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνοσερβικου Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, η εκτίμηση είναι ότι οι Σέρβοι τουρίστες στην Ελλάδα ήταν φέτος λιγότεροι σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, «καθώς οι τεράστιες καθυστερήσεις στα σύνορα, από τέσσερις έως και οκτώ ώρες, τους αποθαρρύνουν και τους στρέφουν προς προορισμούς όπως η Αλβανία, όπου επισημαίνουν ότι βρίσκουν καλή φιλοξενία σε μισές τιμές».
Παρότι ο κ.Γεωργάκος δεν είχε στη διάθεσή του στοιχεία για τις αντίστροφες τουριστικές ροές -από Ελλάδα προς Σερβία- ωστόσο επισήμανε ότι, χάρη στις επαφές και τις συναντήσεις που έγιναν στο 2ο φόρουμ, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου της Βοϊβοντίνα, Μπόσκο Βουτσούρεβιτς (Boško Vučurević), τον ενημέρωσε ότι για πρώτη φορά είδε τόσα ελληνικά λεωφορεία να καταφθάνουν και στο Νόβισαντ, αντί να επιλέγουν μόνο το Βελιγράδι.
Αύξηση του αριθμού των βαλκανικών συνεδρίων που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και των ταξιδιών για ιατρικό τουρισμό από και προς τα Βαλκάνια, διαπίστωσε από την πλευρά της η Νάνσυ Ανοιξά, εκ μέρους της Voyager Travel & Congress, ενώ εκπροσωπώντας τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ), η Τζελίνα Μαρκαντωνάκη, υπενθύμισε ότι τους τελευταίους μήνες λειτουργεί το «dry port» (χερσαία πύλη) της ΟΛΘ στη Νις της Σερβίας, με δύο δρομολόγια block trains εβδομαδιαίως, το οποίο ενδέχεται να αναπτυχθεί περαιτέρω, αναλόγως της ζήτησης.
Στο μεταξύ, πίσω φαίνεται να αφήνει η Πρέβεζα τις κακές ημέρες της πανδημίας, καθώς οι τουριστικές εισροές εμφανίζονται στο 150%-160% των αντίστοιχων του 2019 ενώ οι πληρότητες της θερινής περιόδου ανήλθαν στο 100%, όπως επισήμανε ο Λεωνίδας Αργυρός, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας και υπεύθυνος τουρισμού. Τις τουριστικές ροές ευνοεί η ανάπτυξη του αεροδρομίου του Ακτίου, και ενώ η πόλη της Πρέβεζας καθεαυτή προσελκύει τουρίστες κυρίως από την αγγλική, ιταλική, γαλλική και γερμανική αγορά, τα περίχωρά της φαίνεται πως είναι πολύ δελεαστικά για επισκέπτες από βαλκανικές χώρες.
Σε καλύτερη χρονιά από το 2019 εξελίσσεται για τον τουρισμό στην Κεφαλονιά το 2022, σύμφωνα με τον πρόεδρο του εκεί επιμελητηρίου, Σταύρο Σπαθή. ‘Oπως λέει, η τουριστική κίνηση, που συνήθως αναπτύσσεται στο διάστημα αρχών Απριλίου- τέλους Οκτωβρίου, άργησε μεν «να πάρει μπροστά», αλλά οι μήνες Ιούνιος έως και Σεπτέμβριο εξελίχθηκαν πολύ καλά, με πρώτη αγορά την αγγλική, ενώ αφίξεις υπήρξαν επίσης από τις βαλκανικές χώρες, τη Γερμανία και τη Σκανδιναβία.