Πρώην σύντροφος του Ερντογάν λέει ότι ο δρόμος για νέα θητεία του Ερντογάν είναι κλειστός!
Ο Μουσταφά Καμαλάκ, πρώην Πρόεδρος του Κόμματος Ευτυχίας (Saadet Partisi, συνέχεια του Κόμματος Ευημερίας, Refah Partisi, από το οποίο προήλθε και ο Ερντογάν) και δικηγόρος, έκανε δηλώσεις σχετικά με την προετοιμασία του νέου συντάγματος, το τρέχον κυβερνητικό σύστημα και την επανεκλογή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου του AKP.
Ο Καμαλάκ, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Kulis Ankara, που μεταδόθηκε στην TV5, δήλωσε:
“Εάν οι εκλογές γίνουν πραγματικά το 2023 στην ώρα τους, ο Ταγίπ Μπέης δεν μπορεί να είναι υποψήφιος σύμφωνα με το σύνταγμα. Εάν το κοινοβούλιο αποφασίσει για πρόωρες εκλογές, τότε ο κ. Πρόεδρος θα είναι υποψήφιος για τρίτη φορά. “Μπορεί να είναι υποψήφιος μία φορά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος”, είπε.
Ο Καμαλάκ αξιολόγησε το ενδεχόμενο υποψηφιότητας Ερντογάν για τρίτη φορά, εντός του νομικού πλαισίου, με τις ακόλουθες λέξεις:
“Εάν οι εκλογές γίνουν πραγματικά στην ώρα τους το 2023, ο Ταγίπ Μπέη δεν μπορεί να είναι υποψήφιος σύμφωνα με το σύνταγμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Επειδή η 2η παράγραφος του 101ου άρθρου του Συντάγματος είναι πολύ σαφής: η θητεία του Προέδρου είναι 5 έτη. Ένα άτομο μπορεί να εκλεγεί ως Πρόεδρος το πολύ 2 φορές. Εξαίρεση σε αυτό η παράγραφος 3 του άρθρου 116 … Αυτή λέει ότι εάν το Κοινοβούλιο αποφασίσει να ανανεώσει τις εκλογές κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Προέδρου, τότε ο Πρόεδρος μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος. Αυτό σημαίνει ότι ο Ερντογάν μπορεί να είναι και πάλι υπψήφιος μόνον εάν το Κοινοβούλιο αποφασίσει για πρόωρες εκλογές πριν από το 2023. Ανά πάσα στιγμή μέχρι το 1923, σύμφωνα με το άρθρο 116, 3ο εδάφιο, του Συντάγματος, ο κ. Πρόεδρος μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά. Αν όμως ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία του, δεν υπάρχει τρόπος να είναι ξανά υποψήφιος».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Duvar, ο Kamalak, απαντώντας στην ερώτηση “Ο κ. Πρόεδρος είναι πολύ αποφασισμένος και επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023, ακριβώς στην ώρα τους. Ερμηνεύουν διαφορετικά το άρθρο του Συντάγματος;” είπε τα εξής:
“Δεν νομίζω ότι το ερμήνευσαν διαφορετικά. Εάν πήραν μια βεβιασμένη γνωμάτευση από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, όπως έγινε στις εκλογές του Δήμου Κωνσταντινούπολης, δεν το γνωρίζω, αλλά το Σύνταγμα είναι πολύ σαφές.”
Ο Καμαλάκ συνεχίζοντας είπε:
“Τώρα, ο Πρόεδρός μας θέτει δύο προαπαιτούμενα σχετικά με την τροποποίηση του συντάγματος. Το ένα είναι:” Τα αμετάβλητα άρθρα του Συντάγματος δεν θα τα αγγίξουμε, η κόκκινη γραμμή μας”. Αμέσως μετά προσθέτει και λέει ότι “Το Προεδρικό Σύστημα είναι επίσης η κόκκινη γραμμή μας”. Ξέρετε, με τον πρώτο όρο που θέτει, δεν ασχολείται πλέον κανείς με τα άρθρα του Συντάγματος που δεν μπορούν να αλλάξουν, αφού αυτό ούτως ή άλλως απαγορεύεται. Άρα, η πραγματική κόκκινη γραμμή του είναι το Προεδρικό Σύστημα. Αυτό δεν θέλει να το αγγίξει κανείς”.