Η Τουρκία, η οποία ακολουθεί επιθετική πολιτική στη Συρία, τη Λιβύη και την Κύπρο, καλεί την Αρμενία να εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική και τις ενέργειές της και να αξιολογήσει τη δυνατότητα διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στο Νότιο Καύκασο.
Ο πολιτικός επιστήμονας, Στεπάν Γκριγκοριάν σχολίασε αυτή η θέση, η οποία προήλθε μετά τη σκληρή δήλωση του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας.
«Ο Ερντογάν δεν είναι καλά ενημερωμένος» Δεν είναι η Αρμενία που θέλει την ειρήνη, αλλά το Αζερμπαϊτζάν.»
Σήμερα, το Αζερμπαϊτζάν κρατά τους Αρμένιους αιχμαλώτους, χρησιμοποιεί σκληρή αντι-Αρμενική ρητορική, διείσδησε στο έδαφος της Αρμενίας, οπότε ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα να μιλήσει για την ειρήνη μέχρι να αρχίσει να συμπεριφέρεται καλά προς την Κύπρο, τη Λιβύη και τη Συρία. «Δεύτερον, ας παρακολουθήσουμε την πολιτική που διεξάγει το Αζερμπαϊτζάν και μετά να μας δίνουν οδηγίες».
Από την άλλη πλευρά, ο ειδικός τουρκικών θεμάτων Ρουμπέν Σαφραστιάν, δεν συνδέει τη δήλωση της επίσημης Άγκυρας με την αυστηρότητα της θέσης του Υπουργείου Άμυνας, σημειώνοντας ότι οι ατζέντες του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν εγκριθεί νωρίτερα.
«Νομίζω ότι το ζήτημα αυτό υπήρχε εδώ και πολύ καιρό, η σχετική δήλωση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας είχε προετοιμαστεί εδώ και πολύ καιρό». Η Άγκυρα συνεχίζει την πολιτική που υιοθέτησε στον πόλεμο των 44 ημερών. Αναγκάζει την Αρμενία να κάνει παραχωρήσεις για την επίλυση του προβλήματος του Αρτσάχ ασκόντας πίεση στην Αρμενία μαζί με τον Αζερμπαϊτζάν.
Ο ειδικός λέει ότι το λεγόμενο ζήτημα “διαδρόμου” είναι σημαντικό για την Τουρκία.
Στόχος είναι η εφαρμογή των μακροχρόνιων παντουρκικών στόχων.
«Ναι, είναι σημαντικό για την Τουρκία, αλλά όχι μόνο για την Τουρκία, είναι εξίσου σημαντικό και για το Αζερμπαϊτζάν.
Είναι σημαντικό από την στρατιωτική άποψη, γιατί επιτρέπει στην Τουρκία να εμβαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δημιουργώντας μια σύνδεση με το Αζερμπαϊτζάν μέσω του Ναχτζεβάν.
Είναι στρατιωτικά σημαντικό γιατί επιτρέπει στην Τουρκία να εμβαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δημιουργώντας μια σύνδεση με το Αζερμπαϊτζάν μέσω του Ναχτζεβάν.
Οι πολιτικοί επιστήμονες επισημαίνουν την επιθετική πολιτική της Άγκυρας, η οποία μιλά για την επιθετικής πολιτική, η οποία κάποτε υιοθέτησε το σύνθημα “μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες”, έχει πολλά προβλήματα με τους γείτονές της.
Χάρη στις κοινές δηλώσεις Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, όπου τονίζεται η «επιθετική πολιτική της Αρμενίας», οι πολιτικοί κύκλοι τονίζουν ότι οι συμφωνίες παραβιάστηκαν από το Αζερμπαϊτζάν, για παράδειγμα, θέτοντας προϋποθέσεις για την επιστροφή των αιχμαλωτών.
ΠΗΓΗ: el.armradio.am