Την 25η Μαρτίου, ανήμερα της διπλής εορτής, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της εθνικής μας επετείου, καταλύεται η νηστεία της Σαρακοστής. Το έθιμο απαιτεί, μάλιστα, στο οικογενειακό τραπέζι να προσφέρεται μπακαλιάρος.
Ενόψει της εορτής της 25ης Μαρτίου, λοιπόν, ο Αγιορείτης Γέροντας Νικήτας, από το ιερό κελί Παναγίας Πορταϊτίσσης του Αγίου Όρους, μας μαθαίνει τα μυστικά της μοναστηριακής κουζίνας, μαγειρεύοντας μπακαλιάρο παστό με πατάτα, καρότο και σέλινο.
Αγιορείτικη συνταγή
Μπακαλιάρος παστός με πατάτα, καρότο και σέλινο
(6 μερίδες)
Υλικά:
1 φιλέτο παστού μπακαλιάρου (1200 γρ.)
2 πατάτες (Κυδωνάτες)
3 καρότα
4 σκελίδες σκόρδο
6 μέτρια κρεμμύδια (για τον ζωμό)
1 ποτήρι ελαιόλαδο