Το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την στοματική υγιεινή αλλά όχι μόνο.
Γνωρίζεις από μικρό παιδί πόσο σημαντικό είναι το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα για να είναι τα δόντια σου πιο καθαρά, λευκά, γερά και υγιή.
Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα είναι πολύ σημαντικό και για έναν άλλον λόγο. Γιατί βοηθά στο να αποτρέψεις το Αλτσχάιμερ!
Κι όμως! Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Bergen στη Νορβηγία έδειξαν πως τα βακτήρια που προκαλούν την ουλίτιδα -P. gingivalis- βρέθηκαν στους εγκεφάλους των ασθενών με Αλτσχάιμερ και θεωρούν πως αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες για την ανάπτυξη της ασθένειας.
Τα ένζυμα που παράγονται από τα βακτήρια, γνωστά ως gingipains, καταστρέφουν τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και προκαλούν απώλεια μνήμης πριν μετατραπεί τελικά σε… Αλτσχάιμερ, λένε οι συγγραφείς της έρευνας.
«Ανακαλύψαμε πως το βακτήριο που προκαλεί ουλίτιδα μπορεί να μετακινηθεί απ’ το στόμα στον εγκέφαλο», αναφέρει ο Piort Mydel, ερευνητής του Τμήματος Κλινικών Επιστημών του πανεπιστημίου.
Ο ίδιος και η ομάδα του αναφέρουν πως η μελέτη τους είναι και η πρώτη που διεξάγει αυτά τα στοιχεία και έφτασε στα συγκεκριμένα συμπεράσματα. Ειδικότερα, για την έρευνά τους, πήραν 53 ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και βρήκαν τα συγκεκριμένα βακτήρια στους εγκεφάλους του 96% των συμμετεχόντων. Αν και τα βακτήρια δεν είναι αυτά που ευθύνονται για την ίδια τη νόσο, οι ερευνητές λένε πως διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή της και μπορεί να επιταχύνουν την εξέλιξή της.
Ο ερευνητής Mydel προτείνει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα και να χρησιμοποιούμε και οδοντικό νήμα σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, μας συμβουλεύει να μην αμελούμε τις επισκέψεις στον οδοντίατρο προκειμένου να αποτρέψουμε την ανάπτυξη των βακτηριδίων. Τα άτομα μάλιστα με ουλίτιδα και οικογενειακό ιστορικό της νόσου, θα πρέπει να δίνουν ακόμη περισσότερη προσοχή στη στοματική τους υγιεινή.
Η ομάδα εργάζεται επίσης, σε ένα φάρμακο που θα μπορούσε ενδεχομένως να εμποδίσει τα ένζυμα από τα βακτηρίδια, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Advances.
ΠΗΓΗ