Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021, 15:56
O Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ότι θα καταθέσει πρόταση στην πλατφόρμα δημόσιου διαλόγου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον μέλλον της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης.
Ανέλυσε και συζήτησε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας, πτυχές της πρότασής του για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να μην επιστρέψει η Ευρώπη στις αποτυχημένες συνταγές της λιτότητας.
Στο ίδιο πλαίσιο, στη συνάντησή του με τον ηγέτη του Ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λεττα, συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για μια προοδευτική πρόταση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.
Στο πλαίσιο αυτό ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να συμμετάσχει σε εκδήλωση – ημερίδα για το μέλλον της Ευρώπης και την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, που θα διοργανώσει το PD στην Ρώμη, τους πρώτους μήνες του επόμενου χρόνου.
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε επαφές με τον νέο Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, κατά την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου του Κόμματος των Ευρωσοσιαλιστών, στο οποίο συμμετέχει ως προσκεκλημένος παρατηρητής
Ο Αντόνιο Κόστα, στο πλαίσιο της συνάντησης τους, προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί την χώρα του και να στηρίξει την καμπάνια του ενόψει των επικείμενων εκλογών του Ιανουαρίου στην Πορτογαλία.
Η παρέμβασή του κ. Τσίπρα στο Συμβούλιο του PES βασίζεται στην πρωινή δήλωσή του ότι οι προοδευτικές αξίες δικαιώνονται («στήριξη δημόσιας υγείας είναι θέμα ζωής και θανάτου», «η κρατική στήριξη οικονομίας σώζει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας» κλπ), και ότι «πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες για να αλλάξουμε τις ζωές μας» και ότι στο πλαίσιο αυτό πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας σε 4 άξονες:
1. Επανεξέταση κριτηρίων για χρέος και έλλειμμα κ συμπερίληψη κοινωνικών κριτηρίων για ανεργία, φτώχεια, ανισότητες
2. Εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων που συμβάλλουν σε παραγωγικότητα από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων
3. Μηχανισμός που να εξασφαλίζει συμμετρία ευρωπαϊκής οικονομίας, περιορίζοντας και πλεονάσματα βορρά
4. Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να γίνει μόνιμο οικονομικό εργαλείο για πρόληψη και αντιμετώπιση κρίσεων και προκλήσεων
Τα βασικά σημεία της παρουσίας του κ. Τσίπρα στην εκδήλωση του PES είναι:
– η πρόσκληση από Κόστα σε Πορτογαλία για προεκλογική του εκστρατεία τον Ιανουάριο
– η πρόσκληση από Λέττα να μιλήσει στην Ιταλία τον Μάρτιο σε εκδήλωση PD για μέλλον ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης
– η ανακοίνωση ότι θα καταθέσει τις επόμενες 2 βδομάδες συγκεκριμένη πρόταση για νέο Σύμφωνο στο πλαίσιο της πλατφόρμας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μέλλον οικονομικής διακυβέρνησης
Σημειώνεται ότι προσερχόμενος στην εκδήλωση του PES ο κ. Τσίπρας τόνισε σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους:
«Η Ευρώπη διέρχεται μιας πολλαπλής κρίσης. Της υγειονομικής κρίσης, της κλιματικής κρίσης, της κρίσης ενέργειας. Δεν μπορούμε λοιπόν να συνεχίζουμε με τις συνταγές του χθες. Το Σύμφωνο Σταθερότητας οφείλει να αναθεωρηθεί, γιατί η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι δεν λειτουργούν.
Οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις, ιδιαίτερα οι προοδευτικές δυνάμεις να ενώσουμε τις φωνές μας για να μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω με τις συνταγές του χθες.
Να αναθεωρήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας σε ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης και κοινωνικής σύγκλισης. Να διευρύνουμε τα κριτήρια. Δεν αρκεί μόνο σήμερα να μιλάμε για το χρέος και το έλλειμμα που και αυτά σε σχέση με το ποσοστό του 60% και του 3% δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά πρέπει να μιλήσουμε και για κοινωνικά κριτήρια, τις ανισότητες, τη φτώχεια, την ανεργία.
Να εξαιρέσουμε τις αναπτυξιακές επενδύσεις από τον υπολογισμό του ελλείμματος. Να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό εξισορρόπησης, διότι τα πλεονάσματα του Βορρά είναι αυτά που αντικατοπτρίζουν τα ελλείμματα του Νότου. Άρα δεν μπορεί να μιλάμε μόνο για μειωμένα ελλείμματα στο Νότο αλλά και για χαμηλά πλεονάσματα στο Βορρά. Και τέλος, να μετατρέψουμε σε ένα μόνιμο εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Είναι πρωτοβουλίες που οφείλουμε να πάρουμε, να ενώσουμε δυνάμεις, για να μη γυρίσουμε στον φαύλο κύκλο της λιτότητας, στον φαύλο κύκλο της κοινωνικής διάλυσης που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια».