Με μια τουρκική κοινότητα σχεδόν 600.000 ψυχών, η Γαλλία είναι ένα προνομιακό πεδίο κυνηγιού για τους Τούρκους ισλαμιστές. Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί επιθετικό λόγο έναντι της Ευρώπης και της Γαλλίας ειδικότερα. Η Τουρκία πέρασε, σε διάστημα είκοσι χρόνων, από το να είναι σύμμαχος των Ευρωπαίων στο να είναι μια απειλή σε διάφορα επίπεδα.
Αυτός ο απεριόριστος ενθουσιασμός μπορεί να προαναγγείλει ένα ταραχώδες μέλλον, γεγονός το οποίο απαιτεί μια νέα προσέγγιση στις γαλλοτουρκικές σχέσεις. Ορισμένοι αναλυτές επικρίνουν την ευρωπαϊκή ανοχή απέναντι στην Τουρκία, η οποία επέτρεψε στον Ερντογάν να εξάγει το μοντέλο του τουρκικού Ισλάμ και να ενισχύσει τη κοινοτικοποίηση στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
.
Το 2020, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ισχυριστεί στη Μυλούζ ότι το «πολιτικό Ισλάμ δεν έχει θέση» στη Γαλλία. Ο ενοικιαστής του Ελυζέ είχε επίσης χτυπήσει τη θρησκευτική πολιτική της Τουρκίας στο γαλλικό έδαφος, ισχυριζόμενος ότι «δεν μπορούμε να έχουμε τους νόμους της Τουρκίας στο έδαφος της Γαλλίας». Όταν ο Ερντογάν ανακοίνωσε τη δημιουργία τουρκικών γυμνασίων στη Γαλλία, ο υπουργός της Εθνικής Παιδείας Μπανκέρ εξέφρασε ξεκάθαρα την αντίθεσή του.
Ο Milli Görüs, του οποίου είναι μέλος ο Τούρκος πρόεδρος, βασίζεται σε ένα δίκτυο 600 τζαμιών στην Ευρώπη, από τα οποία τα 71 στη Γαλλία. Λαμβάνει δωρεές από περίπου 150.000 μέλη στην γηραιά ήπειρο, συμπεριλαμβανομένων μερικών δεκάδων χιλιάδων πιστών στη Γαλλία. Ο Millî Görüs οφείλει το όνομά του στη θεωρία που αναπτύχθηκε από τον Νετσμεττίν Ερμπακάν, αρχηγό του Κόμματος της Ευημερίας (Refah).
.
Σύμφωνα με τον Ερμπακάν, του οποίου ο Ερντογάν έγινε ο καλύτερος μαθητής: «Ενώ ο τουρκικός πόλεμος της Ανεξαρτησίας ανέστρεψε τα (εβραϊκά) σχέδιά τους, η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 εισήχθη για να δημιουργήσει ένα κράτος όπου οι Τούρκοι θα αποξεχνούνταν από τη θρησκεία τους και από όλους τους θεσμούς τους που θα αναλαμβάνονταν από τον παγκόσμιο σιωνισμό. Έτσι, από εκείνη τη στιγμή, οι «συνεργάτες» μέσα στην Τουρκία προσπάθησαν να ενταχθούν στην ΕΕ για να αφαιρέσουν την Τουρκία από τη δική της ίδια ταυτότητα. Όλες οι δυνάμεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία ελέγχονται από τον παγκόσμιο σιωνισμό και είναι αποφασισμένες να καταστρέψουν την Τουρκία ως κράτος, έθνος και κοινότητα».
Οι ιμάμηδες δεν οδηγούν… μόνο την προσευχή
Έτσι, η Γαλλία φιλοξενεί 151 ιμάμηδες που αποσπώνται από το τουρκικό κράτος, ήτοι περισσότερο από ό, τι για την Αλγερία και το Μαρόκο μαζί, καθώς και δεκάδες καθηγητές της τουρκικής γλώσσας. Οι ιμάμηδες εξαρτώνται από την τουρκική κυβέρνηση μέσω του ακόλουθου για τις κοινωνικές υποθέσεις του προξενείου του Στρασβούργου και ακολουθούν τη σταδιοδρομία τους στη δημόσια υπηρεσία. Όλοι οι ιμάμηδές που λειτουργούν τα τουρκικά τζαμιά είναι Τούρκοι υπήκοοι.
.
Μερικές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, του Βελγίου, της Αυστρίας, των Κάτω Χωρών, της Ελβετίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας, έχουν διεξαγάγει έρευνες για ορισμένους Τούρκους ιμάμηδες, υπάλληλους της Ντιγιανέτ (Diyanet), για κατασκοπεία για λογαριασμό των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (MIT) εναντίον Τούρκων πολιτών που ζουν στις χώρες τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους Τούρκους οι οποίοι θεωρούνται εχθροί του καθεστώτος Ερντογάν, ιδίως για τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν (Fethullah Gülen).
.
Η Ντιγιανέτ (Diyanet) δεν διστάζει να ενθαρρύνει τους ιμάμηδες να συλλέγουν πληροφορίες. Η εφημερίδα Hurriyet Daily δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο «Η Ντιγιανέτ συλλέγει πληροφορίες για ύποπτους γκιλενιστές μέσω Ιμάμηδων σε τριάντα οκτώ χώρες» (7 Δεκεμβρίου 2016).
.
Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις της Ντιγιανέτ που αποκαλύφθηκαν στο σκεπτικό μιας δημόσιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που δημιουργήθηκε για να διερευνήσει την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, οι ιμάμηδες της συγκέντρωσαν πληροφορίες σε 38 διαφορετικές χώρες. Η δράση των Ιμάμηδων επικεντρωνόταν στις «δραστηριότητες ύποπτων υποστηρικτών του ισλαμικού κήρυκα ο οποίος εδρεύει στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν, εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016».
Το Στρασβούργο, η μικρή… Κωνσταντινούπολη
Η Τουρκία διαθέτει σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα διπλωματικά κτίρια στο εξωτερικό στο Στρασβούργο, όπου εδρεύει μεταξύ των άλλων η κεντρική δομή του MIT για την Ευρώπη είναι μεταξύ άλλων. Το Στρασβούργο υπήρξε από καιρό προπύργιο της Τουρκίας στη Γαλλία και στην Ευρώπη. Η μείζονα περιοχή φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες τουρκικής καταγωγής στη Γαλλία, περίπου 20.000 άτομα μόνο για την μείζονα περιοχή. Είναι επίσης έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου η Τουρκία είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη.
.
Πολλοί Τούρκοι πολιτικοί αξιωματούχοι έρχονται στο Στρασβούργο για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Στρασβούργο έχει γίνει ένα είδος σχολείου για πολιτική κατάρτιση. Μερικοί πολιτικοί άνδρες έχουν μάθει τη διεθνή πολιτική στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ανάμεσά τους, ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκουλ και ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου. Το Τζαμί Σουλτάνου Eyyûb του Στρασβούργου έχει γίνει ένα σημαντικό μέρος διέλευσης και προώθησης για τους Τούρκους πολιτικούς.
Οι Γκρίζοι Λύκοι
Κατά τη διάρκεια μιας πορείας στη Λυών το περασμένο φθινόπωρο, μέλη της ομάδας απείλησαν τους Αρμένιους με συνθήματα όπως «Θα τους σκοτώσουμε». Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν στη Λυών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων εθνικιστών που διαμαρτύρονταν για τον πόλεμο στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Πολλά βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα κοινωνικά δίκτυα έδειξαν δεκάδες διαδηλωτές τουρκικής ταυτότητας που διαδήλωναν στους δρόμους της Ντιζόν με κραυγές «Αλλάχ Αμπάρ» πριν διασκορπιστούν από την αστυνομία.
.
Μερικές αναφορές που στάλθηκαν στο Ελυζέ στη Γενική Διεύθυνση της Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI), τη Γενική Διεύθυνση της Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE) και τη Διεύθυνση των Υπηρεσιών Πληροφοριών του Επιτελείου της Αστυνομίας (DRPP) στα τέλη Οκτωβρίου 2020 προειδοποιούν για μια στρατηγική ενορχηστρωμένης διείσδυσης από την Άγκυρα μέσω της τουρκικής πρεσβείας και του MIT, της τουρκικής υπηρεσίας κατασκοπείας.
Κύριε Μακρόν, μήπως γνωρίζετε ότι εκτός από τη COVID-19, πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν και άλλοι ιοί;…
.
Ο Κωνσταντίνος ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ είναι ειδικός για την Τουρκία και εμπειρογνώμονας στην Οικονομική Νοημοσύνη. Απόφοιτος της σχολής Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου Αθηνών, έχει συν-συγγραφεί μερικά βιβλία για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή και τα άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στους ελληνικό και τουρκικό Τύπους.
Το τελευταίο του βιβλίο «MIT – Le service secret turc» μόλις εκδόθηκε από τις εκδόσεις VA Éditions και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ινφογνώμων.
παραγγείλετε το βιβλίο
.