Στα πρόθυρα ενός ολικού πολέμου βρίσκονται πλέον Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν καθώς οι εχθροπραξίες έχουν βγει κι εκτός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, απειλώντας τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Ενώ οι απώλειες και από τα δυο στρατόπεδα αυξάνονται, η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας κορυφώνεται και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις έχουν πάρει φωτιά, το Sputnik συνομίλησε με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, Ανάρ Χουσεϊνόφ, και τον πρέσβη της Αρμενίας στην Ελλάδα, Φαντέι Τσαρτσογλιάν, για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή.
Ανάρ Χουσεϊνόφ, πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν: Η εμπλοκή Τουρκίας είναι ακόμα ένα τέχνασμα της Αρμενίας
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :
Ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, Ανάρ Χουσεϊνόφ
– Κύριε πρέσβη, επειδή υπάρχει διάσταση απόψεων για το πώς ξεκίνησε ο κύκλος των εχθροπραξιών, θα ήθελα να μας λέγατε τι έγινε; Το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι ξεκίνησε επιχείρηση βομβαρδισμού εναντίον πολιτικών στόχων. Σύμφωνα με το Ερεβάν, ο στρατός της Αρμενίας απάντησε στις επιθέσεις καταρρίπτοντας τέσσερα στρατιωτικά ελικόπτερα του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και 15 αεροσκάφη και 10 άρματα μάχης. Τον ισχυρισμό διέψευσε το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν. Τι ισχύει;
H νέα κυβέρνηση της Αρμενίας προετοιμαζόταν αρκετούς μήνες για την παρούσα κατάσταση, γεγονός που η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε επανειλημμένα σε διαφορετικά επίπεδα και διαφορετικά πλαίσια στη διεθνή κοινότητα, η οποία δυστυχώς αγνόησε όλες τις εκκλήσεις μας για δράση. Με αυτόν τον τρόπο, ήδη τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, η Αρμενία πραγματοποίησε ένοπλη επίθεση σε οικισμούς μας στα κρατικά σύνορα. Το σημείο αυτό απέχει πολύ από τη ζώνη σύγκρουσης. Κατά τη συγκεκριμένη επίθεση, τη ζωή τους έχασαν ένας άμαχος και αρκετοί στρατιωτικοί. Οι συγκρούσεις διήρκησαν τέσσερις μέρες και εφόσον από την πλευρά μας δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν στρατιωτικοί στόχοι στην Αρμενία, μόλις οι αρμενικές ένοπλες δυνάμεις απομακρύνθηκαν από την επικράτεια μας, με αμοιβαία συμφωνία έγινε κατάπαυση του πυρός.
Στη συνέχεια, μία ομάδα-ανιχνευτών διείσδυσε στην επικράτειά μας και εξουδετερώθηκε. Αμέσως μετά, η αρμενική πλευρά επιδεικτικά ανακοίνωσε δημοσίως τη μετεγκατάσταση των Αρμενίων από τον Λίβανο στα κατεχόμενα εδάφη και στην αρχαία πόλη Σουσά του Αζερμπαϊτζάν, πράξη που αποτελεί έγκλημα πολέμου. Αυτό συνιστά επίσης παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης. Αυτό πραγματοποιήθηκε επιδεικτικά. Πριν απ’ αυτό, διεξήγαγαν τη λεγόμενη «τελετή εγκαινίων» του λεγόμενου αρχηγού του εγκληματικού καθεστώτος Ναγκόρνο-Καραμπάχ στη Σουσά, ένα αρχαίο μαργαριτάρι του πολιτισμού του Αζερμπαϊτζάν.
Όλες αυτές οι εσκεμμένες προκλήσεις εναντίον μας είχαν στόχο να μας οδηγήσουν σε σύγκρουση και να προκαλέσουν αντίμετρα. Δείξαμε συγκράτηση, εποικοδομητική και κοινή λογική. Η Αρμενία με τη σειρά της, έχοντας αποτύχει στις προηγούμενες προκλήσεις, προέβη σε ακόμα μία προκλητική ενέργεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αρμενία, εκτός από τις δυσκολίες οικονομικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζει επίσης εσωτερικά πολιτικά προβλήματα. Η αρμενική ηγεσία είχε ανάγκη από κάποιον εξωτερικό παράγοντα, μία σύγκρουση για να αποσπάσει την προσοχή του λαού, στόχο που πέτυχαν.
Επιπλέον, κυριολεκτικά δύο ημέρες πριν μας επιτεθούν, συνελήφθη για άλλη μια φορά ο αρχηγός του κόμματος αντιπολίτευσης της Αρμενίας. Με αυτόν τον τρόπο, ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής πρόκλησης των Αρμενίων, η οποία ξεκίνησε το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου, πυρά βαρέως πυροβολικού έπληξαν τους οικισμούς του Αζερμπαϊτζάν και τις θέσεις μάχης μας. Ως αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης, σκοτώθηκαν 14 άμαχοι του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένων δυο παιδιών και υπήρξαν επίσης θύματα μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού. Ήμασταν αναγκασμένοι να δώσουμε μία επαρκή απάντηση στον επιτιθέμενο και να προστατεύσουμε κατά αυτόν τον τρόπο τον λαό μας, τους ανθρώπους μας και τη γη μας. Έντονες μάχες συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα, ως αποτέλεσμα των οποίων ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν απελευθέρωσε, επισημαίνω πως απελευθέρωσε, δεν «κατέλαβε» όπως αναφέρεται, μια σειρά οικισμών από την κατοχή και ανέκτησε στρατηγικής σημασίας υψώματα προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Το Αζερμπαϊτζάν πολεμάει στα διεθνώς αναγνωρισμένα εδάφη του και δεν έχει εδαφικές αξιώσεις σε βάρος των γειτόνων του.
– Οι πληροφορίες ότι εμπλέκονται μισθοφόροι και η Τουρκία στις εχθροπραξίες είναι αναληθείς;
Όχι. Αυτό είναι ακόμα μία ψευδής είδηση. Δεν υπάρχουν μαχητές στο Αζερμπαϊτζάν. Δεν υπάρχει καμία μαρτυρία ούτε απόδειξη για αυτό. Αυτό αποτελεί προϊόν αρμενικής προπαγάνδας και κυκλοφορεί μέσω διαφορετικών ιστότοπων και μέσων μαζικής ενημέρωσης. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για κάτι τέτοιο. Το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει έναν εκπαιδευμένο στρατό, ένα μεγάλο απόθεμα εφεδρικών δυνάμεων σε περίπτωση κινητοποίησης, πληθυσμό 10 εκατομμυρίων κατοίκων έναντι 2 εκατομμυρίων κατοίκων της Αρμενίας, δεν έχουμε ανάγκη από επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό. Είμαστε ικανοί να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.
Όσον αφορά την εμπλοκή της Τουρκίας στη σύγκρουση, αυτό είναι ακόμα ένα τέχνασμα της Αρμενίας. Κανείς δεν αρνείται ότι έχουμε στενή στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία, όπως έχει η Αρμενία με αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Διοργανώνονται κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ανταλλαγή εμπειριών, κατάρτιση ανωτέρου επιπέδου κ.λπ. Ωστόσο, η άμεση εμπλοκή της Τουρκίας στη σύγκρουση απαιτεί συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία δεν υπάρχουν επειδή ακριβώς δεν υπάρχει καμία εμπλοκή. Αντιλαμβανόμαστε τον στόχο της αρμενικής πλευράς. Διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις τέτοιου είδους, η Αρμενία προσπαθεί να υποτιμήσει τη μαχητική ικανότητα του αζέρικου στρατού, ο οποίος τη δεδομένη στιγμή εκπληρώνει με αξιοπρέπεια το καθήκον του -να αποκαταστήσει δηλαδή την εδαφική του ακεραιότητα- και επίσης να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η σύγκρουση μεγαλώνει, στη σύγκρουση εμπλέκονται τρίτες χώρες και με αυτόν τον τρόπο να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες προκειμένου να δικαιολογήσει τις προκλήσεις της. Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνω ότι η Τουρκία δεν είναι μέρος της σύγκρουσης, δεν συμμετέχει σε αυτή με κανέναν τρόπο και δεν υπάρχει καμία ανάγκη για αυτό.
– Πόσα άτομα έχουν σκοτωθεί; Έχετε τον αριθμό των αμάχων;
Παραπάνω αναφέρθηκα στις απώλειες μας μεταξύ των αμάχων, όσον αφορά τις στρατιωτικές απώλειες δεν διαθέτω συγκεκριμένες πληροφορίες.
– ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, εκτός από τις εκκλήσεις για παύση πυρός, προτίθετο να μιλήσει τόσο με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, όσο και με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν. Έχουν γίνει οι συνομιλίες; Πώς θα μπορέσει να γίνει αποκλιμάκωση της έντασης; Πώς θα μπορούσε να βρεθεί ειρηνική λύση στην περιοχή;
Κατά τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια, το Αζερμπαϊτζάν υπήρξε πάντοτε υποστηρικτής της ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων και συμμετείχε εποικοδομητικά στη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Συγκεκριμένα, τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι δεσμευόμαστε στις αρχές του διακανονισμού, όπως αυτές έχουν αναπτυχθεί με την πάροδο των χρόνων και τις οποίες η Ομάδα του Μινσκ και οι Συμπρόεδροί της θεωρούν τη βάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Επιπλέον, έχουμε δηλώσει επανειλημμένα τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και νωρίτερα, ότι δεσμευόμαστε και στη μορφή των διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Υπάρχουν μόνο δύο πλευρές στη σύγκρουση. Μερικές φορές, όταν γίνεται λόγος για τη σύγκρουση, αναφέρονται «όλες» οι πλευρές. Αυτός ο ορισμός είναι λανθασμένος. Δεν υπάρχουν «όλες» οι πλευρές. Υπάρχουν μόνο δύο πλευρές, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.
Αλλά τι συνέβη τα τελευταία χρόνια, μετά το πραξικόπημα στην Αρμενία; Ο νέος πρωθυπουργός της Αρμενίας δήλωσε δημόσια ότι «το Καραμπάχ είναι Αρμενία. Τελεία». Μπορεί να γίνει λόγος για διαπραγματευτική διαδικασία σε αυτήν την περίπτωση; Εφόσον η ουσία των αρχών, όπως αυτές αναπτύχθηκαν από την Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ, προβλέπει ότι τα κατεχόμενα εδάφη πρέπει να επιστραφούν στο Αζερμπαϊτζάν. Όταν ο πρωθυπουργός της Αρμενίας δηλώνει πως “το Καραμπάχ είναι Αρμενία” και ότι οφείλουμε να διαπραγματευτούμε με το λεγόμενο καθεστώς-μαριονέτα που υπάρχει στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προσπαθώντας έτσι να ακυρώσει τη μορφή των διαπραγματεύσεων, η οποία υφίσταται ήδη 20 χρόνια, η Αρμενία παραβιάζει συνειδητά τη διαπραγματευτική διαδικασία και υποβάλλει μη αποδεκτές απαιτήσεις. Όταν μάλιστα η Ομάδα Μινσκ άρχισε πρόσφατα να συζητάει πιο ενεργά για το ποιος εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στον διακανονισμό, η Αρμενία προέβη σε προκλητική ενέργεια στις 27 Σεπτεμβρίου. Η Αρμενία με αυτές τις ενέργειες έχει στόχο να διαταράξει τη διαπραγματευτική διαδικασία, κατόπιν να κατηγορήσει το Αζερμπαϊτζάν, στη συνέχεια να εμπλέξει τρίτα μέρη και με αυτόν τον τρόπο να διακόψει τη διαπραγματευτική διαδικασία. Ο λόγος για τα παραπάνω, είναι η επιθυμία της αρμενικής πλευράς να διατηρήσει το υπάρχον status quo. Oι Συμπρόεδροι της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, που εκπροσωπούνται από τους αρχηγούς κρατών της Ρωσίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν κάνει επανειλημμένες δηλώσεις ότι το status quo είναι μη αποδεκτό. Και αυτό σημαίνει ότι τα κατεχόμενα εδάφη πρέπει να επιστραφούν στο Αζερμπαϊτζάν. Δυστυχώς, οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για την επιστροφή εδαφών με ειρηνικά μέσα δεν οδήγησαν σε επιτυχία και κατά συνέπεια το Αζερμπαϊτζάν αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το νόμιμο δικαίωμά του για αυτοάμυνα σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ και να αναγκάσει τον επιτιθέμενο να απελευθερώσει τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν. Η χώρα μας δεν μπορεί ατελείωτα να διεξάγει άκαρπες διαπραγματεύσεις, με την κατάληψη του 20% της επικράτειάς της και την παρουσία ενός εκατομμυρίου προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων, εκ των οποίων σχεδόν 300 χιλιάδες εκδιώχθηκαν από την ίδια την Αρμενία.
Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΟΗΕ, αρκεί να πούμε ότι το 1993 εγκρίθηκαν 4 ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία καλούν τις κατοχικές δυνάμεις, δηλαδή την Αρμενία, προς άμεση, πλήρη και άνευ όρων απόσυρση των στρατευμάτων της από τα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, όπως γνωρίζετε, η Αρμενία αγνοεί αυτά τα ψηφίσματα και έχει υπονομεύσει ολόκληρη τη διαπραγματευτική διαδικασία. Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί, το Αζερμπαϊτζάν και σήμερα είναι διατεθειμένο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο βλέπουμε εντελώς αντίθετες ενέργειες από την πλευρά της Αρμενίας.
– Έχετε μιλήσει καθόλου με τη ελληνική κυβέρνηση από την ώρα έναρξη των εχθροπραξιών;
Η ελληνική πλευρά δεν έχει συζητήσει μαζί μας σχετικά με τα γεγονότα που διαδραματίζονται τη δεδομένη στιγμή στην περιοχή. Απ’ όσο καταλαβαίνω, καταβάλλει προσπάθειες για την αποκατάσταση των ειρηνευτικών συνομιλιών στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ. Είμαι πεπεισμένος ότι οι προσεγγίσεις της Αθήνας δεν θα περιέχουν διπλά πρότυπα για την επίλυση των εδαφικών συγκρούσεων βάσει των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου, από τις οποίες καθοδηγείται και η ίδια. Το Αζερμπαϊτζάν ήταν και παραμένει υποστηρικτής της ανάπτυξης διμερών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων με την Ελλάδα.
Φαντέι Τσαρτσογλιάν, πρέσβης της Αρμενίας: Η Τουρκία πολεμά δίπλα-δίπλα στο Αζερμπαϊτζάν, στρατολογώντας ξένους τρομοκράτες
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :
Ο πρέσβης της Αρμενίας στην Ελλάδα, Φαντέι Τσαρτσογλιάν
– Κύριε Πρέσβη, επειδή υπάρχει διάσταση απόψεων για το πώς ξεκίνησε ο κύκλος των εχθροπραξιών, θα ήθελα να μας λέγατε τι έγινε. Το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι ξεκίνησε επιχείρηση βομβαρδισμού εναντίον πολιτικών στόχων. Σύμφωνα με το Ερεβάν, ο στρατός της Αρμενίας απάντησε στις επιθέσεις καταρρίπτοντας τέσσερα στρατιωτικά ελικόπτερα του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και 15 αεροσκάφη και 10 άρματα μάχης. Τον ισχυρισμό διέψευσε το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν. Τι ισχύει;
Η κλιμάκωση ξεκίνησε νωρίς το πρωί στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν μαζική επίθεση κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής επαφής του Αρτσάχ και του Αζερμπαϊτζάν. Με τα δεδομένα της 1ης Οκτωβρίου, η μεγάλης κλίμακας επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Αρτσάχ συνεχίζεται. Από νωρίς το πρωί, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξανάρχισαν τις -μεγάλης κλίμακας- αεροπορικές, πυραυλικές και χερσαίες επιθέσεις κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής επαφής του Αρτσάχ και του Αζερμπαϊτζάν.
Με τα δεδομένα της 5ης ημέρας της επίθεσης, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν βομβάρδισαν τις περιοχές Μαρτουνί και Χαντρούτ του Αρτσάχ και ως αποτέλεσμα των οποίων τραυματίστηκαν ο ανταποκριτής της γαλλικής «Le Monde» (Γάλλος πολίτης) και δημοσιογράφοι των μέσων ενημέρωσης «Armenia TV» και «24news.am». Ο ανταποκριτής της «Le Monde» τραυματίστηκε ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού του κτίριο του δήμου Μαρτουνί από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.
Στις 30 Σεπτεμβρίου, το Αζερμπαϊτζάν παρέδωσε τη διοίκηση των αεροπορικών επιχειρήσεων-επιθέσεων κατά της Δημοκρατίας του Αρτσάχ στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Ξεκινώντας από τις 10:00, τα δυο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 μαζί με τα μαχητικά αεροσκάφη SU-25 του Αζερμπαϊτζάν και τουρκικά κατασκοπευτικά Bayraktar πέταξαν από την αεροπορική βάση Γκγιουρνταμίρ στο Αζερμπαϊτζάν, εξαπολύοντας αεροπορικές επιθέσεις προς τους οικισμούς Χαντρούτ και Μαρτουνί. Η Πολεμική Αεροπορία διεξάγει επιχειρήσεις αέρος από το απομακρυσμένο σημείο διοίκησης του τουρκικού αρχηγείου Ε7-T από το τμήμα Erzurum-Kars της Τουρκίας. Επίσης, από τα σύνορα της περιοχής Χαντρούτ και σε ένα ορισμένο βάθος υπάρχει ένας τουρκικός σταθμός διοίκησης μη επανδρωμένων, ο οποίος δίνει εντολές στα επιθετικά αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν. Τα περισσότερα θύματα των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν προέρχονται από τις εθνικές μειονότητες που διαμένουν στο Αζερμπαϊτζάν, ιδίως από τους Lezgins και Talysh. Με αυτό τον τρόπο, το Αζερμπαϊτζάν προβαίνει σε εσκεμμένη εθνοκάθαρση των εθνικών μειονοτήτων του, κάτι που αποτελεί μία σαφή εκδήλωση μίας πολιτικής εθνοκαθάρσεων στο κρατικό επίπεδο και άλλων μαζικών θηριωδιών του Αζερμπαϊτζάν.
Τέλος, να πω ότι αυτό που συνέβη δεν είναι κάτι καινούργιο: η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε το 2016, μία δεύτερη πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, τον Ιούλιο (του 2020) και τώρα έχουμε την τρίτη προσπάθειά τους. Αλλά και τώρα είμαστε απολύτως αποφασισμένοι, για άλλη μία φορά να αποκρούσουμε την επίθεση, χάρη στην αποφασιστικότητα του λαού της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
– Οι πληροφορίες ότι εμπλέκονται μισθοφόροι και η Τουρκία είναι αναληθείς; Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ να συγκρατήσει την Τουρκία.
Η Τουρκία έχει πάρει μια πολύ επιθετική στάση εναντίον της Αρμενίας και του Αρτσάχ, προμηθεύοντας το Αζερμπαϊτζάν με στρατιωτικό υλικό. Τους τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιήσει ασκήσεις και έχουν μεταφέρει εξοπλισμό στο Αζερμπαϊτζάν. Σε ό,τι αφορά στη στρατολόγηση των τρομοκρατών, λαμβάνουμε ανησυχητικές πληροφορίες από εκείνες τις περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας. Λαμβάνουμε τέτοιες πληροφορίες από διάφορες πηγές. Αλλά στην αρχή ήμασταν πολύ προσεκτικοί, επειδή έπρεπε να είμαστε σίγουροι πόσο αξιόπιστες είναι αυτές οι πληροφορίες, αλλά η συχνότητα και ο όγκος αυτών των πληροφοριών δείχνουν ότι τελικά είναι αξιόπιστες. Η Τουρκία πολεμά δίπλα-δίπλα στο Αζερμπαϊτζάν, στρατολογώντας ξένους τρομοκράτες-μαχητές από εκείνες τις περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού. Η συμμαχία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν είναι πολύ εμφανής στη σύγκρουση. Μιλάμε για χιλιάδες μισθοφόρους. Εμείς το έχουμε πει γι’ αυτό. Αυτός είναι ο δρόμος που επέλεξε η Τουρκία, για να σπείρει και να εξάγει την αστάθεια προς τον Νότιο Καύκασο, κάτι που δεν είναι αποδεκτό.
Να θυμίσω, στις 30 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έκανε δήλωση σχετικά με τη μετακίνηση των ξένων μισθοφόρων στη ζώνη σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ όπου αναφέρεται ότι οι μαχητές των παράνομων ένοπλων ομάδων μετακινούνται από τη Συρία και τη Λιβύη στη ζώνη σύγκρουσης του Καραμπάχ για άμεση συμμετοχή στις εχθροπραξίες. Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σημειώνει ότι η ρωσική πλευρά ανησυχεί πολύ γι’ αυτές τις εξελίξεις οι οποίες όχι μόνο συμβάλλουν στην κλιμάκωση της έντασης στη ζώνη των συγκρούσεων, αλλά επίσης δημιουργούν μακροπρόθεσμες απειλές για την ασφάλεια για όλες τις χώρες της περιοχής. Η ρωσική πλευρά κάλεσε τους ηγέτες των ενδιαφερόμενων κρατών να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα ώστε άμεσα να αποτραπεί η συμμετοχή των ξένων τρομοκρατών και των μισθοφόρων στη σύγκρουση.
Την ίδια ημέρα, 30 Σεπτεμβρίου πάλι, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για μια διαρκή διαπραγματευτική διευθέτησή της. Και ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με την πολεμοχαρή ρητορική της Τουρκίας.
Την 1η Οκτωβρίου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Σαίντ Χατεμπζαντέ, δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα επιτρέψει σε τρομοκρατικές ομάδες να μετατρέψουν τις περιοχές που γειτνιάζουν με τα βόρεια σύνορα της χώρας σε απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ιράν. Είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι οι εχθροπραξίες ήταν εκ των προτέρων προμελετημένες και προσχεδιασμένες, όχι μόνο από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και με τη μεγάλη βοήθεια της Τουρκίας. Οι πρόσφατες δηλώσεις της ανώτατης ηγεσίας της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν το αποδεικνύουν αυτό. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, εκείνοι συνεχώς απειλούσαν με χρήση βίας. Μετά τον Ιούλιο, η πολύ επιθετική ρητορική συνοδευόταν από επιθετικές ενέργειες, οι οποίες ήταν προάγγελος της στρατιωτικής κλιμάκωσης και σήμερα τόλμησαν να προχωρήσουν σε αυτή την κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας βία και επιδιώκοντας μια στρατιωτική λύση. Η Αρμενία και το Αρτσάχ δεν έχουν κανένα συμφέρον ή πρόθεση για επιδείνωση της κατάστασης. Εμείς έχουμε απορρίψει την επιλογή στρατιωτικής επίλυσης για τη διένεξη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ως εκ τούτου, είναι εντελώς απαράδεκτες οι κατηγορίες, ότι το ξεκινήσαμε εμείς. Κι η στάση της Τουρκίας είναι εξαιρετικά εχθρική και επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση. Πρόκειται για μια καινούρια εξέλιξη σε αυτήν τη σύγκρουση.
– ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, εκτός από τις εκκλήσεις για παύση πυρός, προτίθετο να μιλήσει τόσο με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, όσο και με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ. Έχουν γίνει οι συνομιλίες;
Εργαζόμαστε για μια ειρηνική διευθέτηση της διένεξης στο πλαίσιο ενός διεθνώς συμφωνημένου πλαισίου που είναι η Ομάδα Μίνσκ του ΟΑΣΕ και αποτελείται από τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας για να αμβλύνουμε την κατάσταση, να μειώσουμε τις εντάσεις και να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις. Η Γαλλία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται εντατικά και νομίζω ότι είμαστε μάρτυρες μιας πολύ καλής ενότητας της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, της ΕΕ, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία απορρίπτει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με όλους τους εταίρους μας για τη μείωση των εντάσεων, για την απομάκρυνση των προβληματικών παραγόντων εκτός της περιοχής του Νοτίου Καυκάσου και για τον τερματισμό των αποσταθεροποιητικών τους ενεργειών. Η Αρμενία δεν απέρριψε ποτέ τη διαπραγματευτική διαδικασία. Πρέπει να επαναλάβω ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στο πλαίσιο ενός διεθνώς εγκεκριμένου πλαισίου το οποίο αποτελείται από τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και εμείς εργαζόμαστε μέσα σε αυτό το διεθνώς συμφωνημένο πλαίσιο. Είμαστε δεσμευμένοι στο πλαίσιο και θα συνεχίσουμε έτσι. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Αρμενία απορρίπτει τις διαπραγματεύσεις. Ακριβώς το αντίθετο. Βλέπουμε τις επεκτατικές διαθέσεις του Αζερμπαϊτζάν και τη χρήση βίας που με τη σειρά του σημαίνει ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτήν τη σύγκρουση. Με την αποφασιστική μας υπεράσπιση απορρίπτουμε τη στρατιωτική λύση. Αυτή η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο ειρηνικά. Με ικανοποίηση πρέπει να σημειώσω ότι στις 29 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το κεκλεισμένων των θυρών Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την κλιμάκωση της έντασης στη ζώνη σύγκρουσης του Αζερμπαϊτζάν-Καραμπάχ όπου τα μέλη του Συμβουλίου καταδίκασαν σφοδρά τη χρήση βίας και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο κάλεσμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, μείωση των εντάσεων και επιστροφή σε εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Συμπρόεδροι της Ομάδας Μίνσκ του ΟΑΣΕ.
– Πώς θα μπορούσε να βρεθεί ειρηνική λύση στην περιοχή; Πώς θα μπορέσει να αποκλιμακωθεί η ένταση;
Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις από την πλευρά της Αρμενίας. Η Αρμενία είναι σταθερή! Δεσμεύεται για την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Και είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τους Συμπροέδρους της Ομάδας Μίνσκ του ΟΑΣΕ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και ειρήνης. Η αζερική πλευρά απειλούσε με τη χρήση βίας και τώρα την εφαρμόζει στην πράξη, επιδιώκοντας μια στρατιωτική λύση στη σύγκρουση, αναμένοντας μονομερείς παραχωρήσεις από το Αρτσάχ και την Αρμενία, κάτι που δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε. Δεσμευόμαστε σταθερά για μια ειρηνική διευθέτηση. Ταυτόχρονα, ο αρμενικός πληθυσμός του Αρτσάχ είναι πολύ αποφασισμένος να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Η Αρμενία υπήρξε και παραμένει η μοναδική εγγυήτρια της ασφάλειας του Αρτσάχ. Θα το υπερασπιστούμε. Το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση εναντίον του λαού του Αρτσάχ, πρέπει να έρθει στο πεδίο της κοινής λογικής, να συμμετάσχει σε ειρηνικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση της διένεξης.
– Έχετε μιλήσει με την ελληνική κυβέρνηση από την ώρα που ξέσπασε η κρίση;
Ναι. Από την αρχή των εχθροπραξιών ξεκίνησε μια επιχειρησιακή επικοινωνία μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών κι έχουν πραγματοποιηθεί τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των Υπουργών. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε την υποστήριξή της ελληνικής κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποδοκιμάζει κάθε παρέμβαση τρίτων που υποδαυλίζει την ένταση. Είναι ενδεικτικό, θα έλεγα, ότι στις 30 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ για να συζητηθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπέβαλε το σχετικό αίτημα με επιστολή του στην Αλβανική Προεδρία του ΟΑΣΕ. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβάλει για την άμεση αποκλιμάκωση της έντασης. Ο κ. Δένδιας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Αρμένιο ομόλογό του, Ζοχράμπ Μνατσακανάν, μίλησε και εξέφρασε την ετοιμότητα αυτή και επιβεβαίωσε τους στενούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας. Την 1η Οκτωβρίου μέσω της τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε η επόμενη συνάντηση μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών. Και δράττοντας της ευκαιρίας, θα ήθελα εκ μέρους του αρμενικού λαού να εκφράσω τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη προς τη φίλη ελληνική κυβέρνηση και τον αδελφό ελληνικό λαό για την υποστήριξη και συμπαράσταση στον αρμενικό λαό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.
– Κάτι τελευταίο: Είναι αλήθεια ότι 600 άνδρες θα μεταβούν από την Ελλάδα εθελοντικά στο μέτωπο του Καραμπάχ; Η μετάβαση πώς θα γίνει; Αν κάποιος επιθυμεί να βοηθήσει απευθύνεται σε εσάς για να μεταβεί εκεί;
Άμεσα μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ κηρύχθηκε κατάσταση πολέμου και επιστράτευση. Το ίδιο συνέβη και στην Αρμενία. Τούτη την ώρα, οι αμυντικές δυνάμεις του Αρτσάχ δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αμύνονται, καθώς τώρα αποκρούουν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις των ειδικών δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής επαφής του Αρτσάχ και του Αζερμπαϊτζάν.
Πολλοί από τους συμπατριώτες μας και φίλοι μας από διαφορετικές περιοχές της Αρμενίας, καθώς και από διαφορετικές χώρες του κόσμου, έχουν εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψουν στην πατρίδα για να πολεμήσουν και να αποκρούσουν, αντιμετωπίσουν αυτήν την επιθετικότητα ενάντια στην ελευθερία και την ασφάλεια των ανθρώπων μας. Μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι για πολλούς από τους εθελοντές που συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από τα κέντρα στρατολόγησης, η εντολή είναι να περιμένουν.
ΠΗΓΗ: sputniknews.gr