Σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία προσπαθεί να παίξει ηγετικό ρόλο ανάμεσα στον μουσουλμανικό χώρο και παρεμβαίνει ως σωτήρας των μουσουλμάνων σε διάφορα κράτη, οι Αραβες αντιδρούν και της ξηλώνουν το παιχνίδι. Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου κατηγορούν την Τουρκία ότι αποτελεί σοβαρή απειλή για τα αραβικά έθνη, τοποθέτηση που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.
Ένας από τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η Τουρκία, τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι η διείσδυση σε χώρες όπου υπάρχουν μουσουλμάνοι. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ενέταξε η Τουρκία τις στρατιωτικές της επεμβάσεις στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη.
Η προσπάθεια αυτή της Τουρκίας προκαλεί την αντίδραση των Αράβων, γεγονός που καταγράφηκε κατά την πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου που συνεδρίασε στο Κουβέιτ. Η αραβική υπουργική σύνοδος κατήγγειλε τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών, χαρακτηρίζοντας ως «άνομη» την τουρκική στρατιωτική παρουσία σε αραβικές χώρες, ιδιαίτερα στο Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία. Ζητώντας από την Άγκυρα να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου αναφέρεται πως: «Η τουρκική επέμβαση αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας των αραβικών χωρών και σοβαρή απειλή για την αραβική εθνική ασφάλεια».
Ο Αραβικός Σύνδεσμος χαιρέτισε τη σύσταση επιτροπής για την «τουρκική επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών». Στην επιτροπή αυτή επικεφαλής είναι η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Ιράκ.
Η τοποθέτηση αυτή έρχεται και σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις με αριθμό αραβικών κρατών όπως είναι η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η Άγκυρα αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση του Αραβικού Συνδέσμου, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος της Τουρκίας. Στην ανακοίνωσή του τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε ως «εντελώς αβάσιμα τα ψηφίσματα που έχουν ληφθεί εναντίον της Τουρκίας» από τον Αραβικό Σύνδεσμο».
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «είναι γνωστό ότι ορισμένα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου επιμένουν σε στερεότυπους ισχυρισμούς εναντίον της Τουρκίας». Σύμφωνα με την Άγκυρα, «πρόκειται για συγκάλυψη των φιλοδοξιών και προσωπικών ατζέντων που δεν έχουν απήχηση στους φίλους και αδελφούς αραβικούς λαούς».
Η Τουρκία έκανε λόγο για απόφαση με πολλές σκοπιμότητες και ισχυρίστηκε ότι είναι από τους πρωταγωνιστές στην προσπάθεια διατήρησης της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των αραβικών χωρών. Η Τουρκία καλεί τον Αραβικό Σύνδεσμο «να απεγκλωβιστεί από μάταιες προσεγγίσεις και να επικεντρωθεί στην ειρήνη και την ευημερία των αραβικών λαών».
Η Τουρκία προβαίνει συνεχώς σε διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος του Ιράκ προκειμένου να πλήξει στόχους του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). Στη Συρία εισέβαλε σε δύο περιοχές που ελέγχονται από συριακές κουρδικές μονάδες και συγκρούστηκε με συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. Στη Λιβύη ενεπλάκη στον εμφύλιο βοηθώντας την Κυβέρνηση Εθνικής Συμμαχίας στην Τρίπολη να σπάσει την πολιορκία και να αποκρούσει τις επιθέσεις από τις δυνάμεις του ανατολικού Λιβυκού Εθνικού Στρατού.
Ελλάδα: Καλές σχέσεις βάση του διεθνούς δικαίου
Σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα της επόμενης περιόδο αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αναφορικά με το πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επανέλαβε ότι η πολιτική της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία βασίζεται στην επιδίωξη καλών σχέσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
«Γνωρίζουν όλοι ότι το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο. Θεωρώ θετικό ότι το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν περισσότερο στο προσφυγικό, ζήτημα στο οποίο «υπάρχει βασική συμφωνία Ευρώπης-Ελλάδας και Τουρκίας», όπως είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως είναι “χρήσιμο να αποφεύγεται η περιττή ένταση. Σε ένα βαθμό το έχουμε πετύχει το 2021. Η Ελλάδα ακολουθεί στρατηγική ενεργού φύλαξης των συνόρων. Θα το κάνει και στο μέλλον».
Στο Μπαχρέιν ο Αναστασιάδης
Στη Μανάμα του Μπαχρέιν, βρίσκεται από χθες, για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Παλάτι Γκουντχαϊμπίγια, όπου θα τύχει υποδοχής από τον Βασιλιά Χαμάντ μπιν Ισα Χαλίφα, με τον οποίον θα παρακαθίσουν σε συνομιλίες επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Νωρίτερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στο Συμβούλιο Οικονομικής Ανάπτυξης του Μπαχρέιν.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στο Μπαχρέιν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδη, ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος και υπηρεσιακοί παράγοντες.
ΠΗΓΗ: Philenews.com