Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020, 08:26
Η κατακόρυφη αύξηση των θανάτων στη χώρα μας καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, τριψήφιος αριθμός θυμάτων, φτάνοντας τους 108 ενώ την ίδια ώρα το σύστημα υγείας να φτάνει στα όριά του με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται σε 522, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν τίθεται θέμα για άρση των περιορισμών από την 1η Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, οι διασωληνωμένοι ήταν 519 και την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου, 499 σε όλη τη χώρα.
Δεδομένου ότι, παρά τα αυστηρά μέτρα και το lockdown στη χώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων στην πραγματικότητα παραμένει σταθερός, με τη Θεσσαλονίκη να «χτυπάει» κόκκινο, οι επιδημιολόγοι ανησυχούν για την έξαρση της επιδημίας που στο σύνολό της διατηρεί υψηλό αριθμό κρουσμάτων.
Μόνο την τελευταία εβδομάδα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 17.646 νέα κρούσματα κορωνοϊού και αυτό εξηγεί την έξαρση της πανδημίας η οποία εκτίναξε τον αριθμό των μολύνσεων στη χώρα.
Όπως είπε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, καθώς «χρειάζονται τουλάχιστον 15 ημέρες, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία».
Σημειώνεται ότι η πληρότητα των κλινών Εντατικής COVID-19 αυξάνεται επικίνδυνα σε όλη την επικράτεια, ξεπερνώντας την Παρασκευή το 80%.
Την ίδια ώρα, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση ενώ οι ημερήσιοι απολογισμοί κρουσμάτων και θανάτων δεν έχουν περιοριστεί στον επιθυμητό βαθμό. Ειδικά στη βόρειο Ελλάδα «δεν έχει μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο», είπε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, πάρθηκαν και τα επιπλέον μέτρα «στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας».
Υπό πίεση τα νοσοκομεία της χώρας
Στη Θεσσαλονίκη, χθες Σάββατο 21 Νοεμβρίου, εντοπίστηκαν 606 νέα κρούσματα, ενώ στην Αττική 382. Αυτό δείχνει ότι η Θεσσαλονίκη είναι η περιφερειακή ενότητα που δοκιμάζεται περισσότερο από όλους τους άλλους νομούς ακόμα και της Αττικής. Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει από ασθενείς και διασωληνωμένους με τους γιατρούς να δίνουν μάχη για να τους κρατήσουν στη ζωή.
«Δυστυχώς, δεν επιστρέφουν όλοι ζωντανοί από τις ΜΕΘ», λένε οι γιατροί και τονίζουν ότι ο μέσος όρος των ασθενών πια έχει πέσει στα 65 έτη κατά μέσο όρο, ενώ υπάρχουν νέοι ακόμα και κάτω των 40 ετών, πουπαλεύουν για τη ζωή τους στις Εντατικές Μονάδες Covid-19.
Υπενθυμίζεται ότι ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, οδήγησε την κυβέρνηση στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στις οποίες, αφού αδειάσουν οι κλίνες θα μεταφερθούν πιθανότατα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ασθενείς με κορωνοϊό από δημόσιες νοσηλευτικές δομές.
Προϋποθέσεις για άρση των μέτρων
Η χώρα θα επανέλθει στην κανονικότητα εφόσον τα κρούσματα μειωθούν και παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 πανελλαδικά. «Τότε μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων όπως είναι τα σχολεία – τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια μετά και το λιανεμπόριο», λέει ο κ. Γώγος.
Στη συνέχεια θα μπορούσε να ακολουθήσει μετά η εστίαση αλλά με την έννοια των εστιατορίων και με τη λειτουργία εξωτερικών χώρων με θερμαντικές συσκευές.
Γι’ αυτό η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη καθώς θα δείξει την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, καθώς η μείωση των κρουσμάτων γίνεται με πάρα πολύ χαμηλούς ρυθμούς. «Προς το παρόν, το μόνο ζητούμενο τώρα είναι η εξέλιξη της πανδημίας», λέει ο κ. Γώγος, ενώ το ζήτημα των μέτρων μετατίθεται για το τέλος της επόμενης εβδομάδας.