[*][*]
Πεντανόστιμα μπουτάκια κοτόπουλου μαγειρεμένα σε μια υπέροχη σάλτα ντομάτας, σερβιρισμένα με μακαρόνια ή άλλο ζυμαρικό επιλογής σας. Μια απλή και εύκολη συνταγή, για ένα χορταστικό, υγιεινό και αγαπημένο πιάτο μικρών και μεγάλων, ιδανικό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- 12 κοπανάκια κοτόπουλου (το κάτω μέρος από το μπούτι κοτόπουλου)
- 3-4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 60-70 ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ή τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
- 2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
- 2 τρυφερά κλωνάρια σέλερι, χωρίς τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
- 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλετε)
- 1 συσκευασία των 500 γρ. Ντομάτα στον Τρίφτη
- 150 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
- 1 συσκευασία των 500 γρ. ζυμαρικό, μακαρόνια, ή ριγκατόνι ή άλλο επιλογής σας
- αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι για το σερβίρισμα του κοτόπουλου
- τριμμένο τυρί, παρμεζάνα ή πεκορίνο ή άλλο επιλογή σας για το ζυμαρικό
Εκτέλεση συνταγής
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα κοπανάκια, τα πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και το αλεύρι και τα ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν παντού από το αλεύρι. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα κοπανάκια για περίπου 6-8 λ, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
- Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, μεταφέρετε τα κοπανάκια με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος και στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε τα καρότα, το σέλερι, το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύετε για 1 λ. Μετά τοποθετείτε τα κοπανάκια πάνω από τα λαχανικά, το ένα δίπλα στο άλλο, στριμωχτά.
- Σε ένα μπολ αναμιγνύετε την τριμμένη ντομάτα, το κρασί, το θυμάρι και αλατοπίπερο, περιχύνετε με το μείγμα τα κοπανάκια και τα μαγειρεύετε σε δυνατή φωτιά για περίπου 1-2 λ ή μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
- Μειώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζετε με το καπάκι και μαγειρεύετε για περίπου 40-45 λ μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κοπανάκια και σχεδόν να μελώσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέσετε λίγο ακόμα βραστό νερό, ώστε να έχει μελώσει αλλά όχι τελείως η σάλτσα πριν το βάλετε στο φούρνο. [*]
- Λίγο πριν γίνει το φαγητό, προθερμαίνετε το γκριλ του φούρνου σας στους 200 βαθμούς. Όταν είναι έτοιμο το μεταφέρετε σε ταψί τα κοπανάκια το ένα δίπλα στο άλλο, με την σάλτσα τους, και τα ψήνετε στον φούρνο για 5-8 λ ή μέχρι να κάνουν μια ελαφριά κρούστα η πέτσα τους. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα σερβίρετε γαρνιρισμένα με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.
- Παράλληλα, έχετε βάλει να βράζουν τα ζυμαρικά σας, σε μπόλικο κοχλαστό, αλατισμένο με χοντρό αλάτι νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζετε, τα μοιράζετε στα πιάτα, από πάνω τοποθετείτε τα κοπανάκια και τη σάλτσα και προαιρετικά, πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί.
[*] Αν δεν θέλετε τραγανή πέτσα στα μπουτάκια, μπορείτε να παραλείψετε το ψήσιμο στο φούρνο και απλώς να τα βράσετε να μελώσετε τη σάλτσα και να τα σερβίρετε ως έχουν.
Σημείωση: Tα μπουτάκια (κοπανάκια) κοτόπουλου τα βρίσκετε σε δισκάκια στα κρεοπωλεία των Σούπερ Μάρκετ αλλά και σε όλα τα κρεοπωλεία.
24/08/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μπουτάκια κοτόπουλου σε υπέροχη σάλτσα ντομάτας με μακαρόνια
[*]Source link