Γιουβέτσι… Ένα αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων, νοστιμότατο, χορταστικό ιδανικό για το καθημερινό και Κυριακάτικο τραπέζι είτε το φτιάξετε με κρέας όπως μοσχάρι, χοιρινό ή αρνάκι αλλά και με κοτόπουλο. Εδώ σας δίνουμε μια απλή και εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα γιουβέτσι με μπουτάκια κοτόπουλου με κριθαράκι σε πλούσια και μυρωδάτη σάλτσα ντομάτας που θα γίνει το αγαπημένο σας. Ξεκινήστε τη συνταγή στη κατσαρόλα, τελειώστε τη στο φούρνο, πασπαλίστε το φαγητό σας με τυρί φέτα και απολαύστε το τέλειο πιάτο!!!
Υλικά συνταγής
- 6 μπούτια κοτόπουλου με τη πέτσα τους (μόνο το επάνω μέρος όχι τα πόδια)
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
- 3-4 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια του
- 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
- ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 3-4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
- 2 φλ. τσαγιού ντοματοχυμός Passata
- 1 κ.γ. πάπρικα
- ½ κ.γ. κανέλα
- 1 ½ φλ. τσαγιού κριθαράκι μέτριο ή χοντρό (ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 ζωμό “Σπιτικό” ή κύβο κότας (προαιρετικά)
- θρυμματισμένη φέτα (ή άλλο τριμμένο τυρί επιλογής σας) για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Πλένετε το κοτόπουλο και το στεγνώνετε καλά με χαρτί κουζίνας. Μετά τα αλευρώνετε καλά και από τις δυο πλευρές και τα τινάζετε ελαφρώς να φύγει το πολύ αλεύρι. Τα αφήνετε στην άκρη Σε ένα μπλέντερ ρίχνετε τις ντομάτες, το μαϊντανό και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε καλά μέχρι να έχετε μια λεία “πάστα”. Το αφήνετε και αυτό στην άκρη μέχρι να το χρειαστείτε.
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, και μόλις κάψει τηγανίζετε τα αλευρωμένα μπούτια κοτόπουλου, πρώτα με τη πέτσα τους προς τα κάτω και μετά και από την άλλη πλευρά μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό μελί χρώμα. Μετά τα αλατοπιπερώνετε, τα πασπαλίζετε με τη ρίγανη και συνεχίζετε το τηγάνισμα.
- Μόλις πάρουν ένα μελί-καφετί χρώμα και από τις 2 πλευρές, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, προσθέτετε το κρεμμύδι και τις πιπεριές και συνεχίζετε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν. Μετά, ρίχνετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 1-2 λ επιπλέον.
- Στη συνέχεια προσθέτετε τη “πάστα” ντομάτας-μαϊντανού, το χυμό ντομάτας “Passata” τη πάπρικα και τη κανέλα, ανακατεύετε ελαφρώς και ελέγχετε αν η σάλτσα ντομάτας καλύπτει το κοτόπουλο. Αν όχι προσθέτετε λίγο νερό ή ζωμό κότας, τόσο όσο να καλύπτεται το φαγητό.
- Μειώνετε τη φωτιά στο πολύ χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε το κοτόπουλο για περίπου 1 ώρα. 5-10 λ πριν το αποσύρετε από τη φωτιά, δοκιμάζετε τη σάλτσα και αν απαιτείται προσθέτετε λίγο ακόμα αλατοπίπερο.
- Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο το αδειάζετε, μαζί με τη σάλτσα του, από τη κατσαρόλα σε ένα ταψί. Προσθέτετε το κριθαράκι και 1 φλ. βραστό νερό ή ζωμό κότας ή όσο νερό ή ζωμός απαιτείται για να καλύπτουν τα υγρά πλήρως το κριθαράκι.
- Το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λ, ανακατεύοντας περιστασιακά. Δοκιμάζετε αν το κριθαράκι σας έχει βράσει διαφορετικά προσθέτετε λίγο ακόμα βραστό νερό ή ζωμό, προκειμένου να είναι ζουμερό, λαμβάνοντας υπ όψη ότι το κριθαράκι θα συνεχίζει να “ρουφά” τα υγρά του ακόμα και όταν θα το βγάλετε από το φούρνο.
- Λίγα λεπτά πριν το βγάλετε από το φούρνο το πασπαλίζετε, προαιρετικά, με λίγη φέτα. Το βγάζετε από το φούρνο και το σερβίρετε αμέσως. Αν δεν προτιμήσατε τη φέτα πασπαλίστε το με τριμμένο τυρί επιλογής σας, όπως μυζήθρα, ή κεφαλοτύρι, ή πεκορίνο ή παρμεζάνα. Καλή σας όρεξη!
23/11/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μπουτάκια κοτόπουλου γιουβέτσι σε υπέροχη σάλτσα ντομάτας