Λαχταριστή, πεντανόστιμη μπουγάτσα με τυρί! Στο άκουσμα της “μπουγάτσας” σε όλους μας έρχεται στο νου η συνηθισμένη γλυκιά εκδοχή της μπουγάτσας, που δύσκολα κάποιος μπορεί να της αντισταθεί. Εδώ όμως σας δίνουμε τη συνταγή μια “μπουγάτσας” στην αλμυρή της εκδοχή με τον συνδυασμό δύο διαφορετικών τυριών, της φέτας και της γραβιέρας, που θα σας εντυπωσιάσει με τη νοστιμιά της και θα γίνει η αγαπημένη σας!
Υλικά για 5 ατομικές τυρομπουγάτσες
Υλικά συνταγής
- 500 γρ. φύλλα κρούστας
- 250 γρ. βούτυρο για τα φύλλα
- 100 γρ. βούτυρο για τη γέμιση
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 λίτρο γάλα
- 1 κρόκος αυγού
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 400 γρ. φέτα τριμμένη
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, τα 100 γρ. βούτυρο. Μόλις λιώσει, προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα.
- Προσθέτετε λίγο λίγο το γάλα, συνεχίζοντας τα διαρκές ανακάτεμα μέχρι να γίνει μια βελούδινη μπεσαμέλ. Μετά την αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε και ανακατεύετε γρήγορα τον κρόκο αυγού και τα τυριά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει για 10 λ.
- Εν τω μεταξύ λιώνετε και τα 250 γρ. βούτυρο και αλείφετε 2 φύλλα κρούστας. Τα τοποθετείτε το ένα πάνω στο άλλο και προσθέτείτε στη μέση το 1/5 από το μείγμα της γέμισης, απλώνοντάς το ελαφρώς, σε σχήμα παραλληλόγραμμου.
- Φέρνετε τις τέσσερις πλευρές των φύλλων προς το κέντρο για να καλύψετε τη γέμιση και να σχηματίσετε ένα παραλληλόγραμμο πακετάκι. Κάθε πλευρά που διπλώνετε, τη βουτυρώνετε.
- Φτιάχνετε και τις υπόλοιπες μπουγάτσες και τις τοποθετείτε σε μεγάλο ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, με την ένωση προς τα κάτω. Βουτυρώνετε την επιφάνειά τους και τις ψήνετε για 30 λ ή μέχρι να ροδίσουν καλά.
Συνταγή Δ. Μιχαηλίδη από περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι πηγή εδώ
14/10/2023
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μπουγάτσα με τυρί