Αφράτα, ζουμερά και πεντανόστιμα μπιφτεκάκια ψημένα με πατατούλες κυδωνάτες στο φούρνο. Μια απλή και εύκολη συνταγή για να γευτείτε στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι αυτά τα υπέροχα λαχταριστά μπιφτέκια, που η προσθήκη λίγης παρμεζάνας στη ζύμη τους θα απογειώσουν τη γεύση τους. Μια συνταγή για ένα πιάτο, που πάντα θα μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια, και που θα αγαπήσουν οι μεγάλοι και θα λατρέψουν τα παιδιά για το υπέροχο γευστικό τους αποτέλεσμα.
Υλικά συνταγής
- Για τα μπιφτέκια
- 350 γρ. κιμά από μοσχαρίσια ελιά (περασμένος 1 φορά από το μηχάνημα)
- 350 γρ. κιμά από μοσχαρίσια λάπα (περασμένος 1 φορά από το μηχάνημα)
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
- 200 γρ. ψίχα από σταρένιο μπαγιάτικο ψωμί
- 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
- 1 αυγό
- 1 ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
- 1/2 ματσάκι δυόσμο, μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα
- 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
- 1/2 πιπεριά πράσινη, τριμμένη στον τρίφτη (προαιρετικά)
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξύδι, κατά προτίμηση μηλόξυδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 60 γρ. τυρί τριμμένο, κατά προτίμηση παρμεζάνα ή πεκορίνο ή γραβιέρα πικάντικη
- Για τις πατάτες
- 1 κιλό πατάτες
- 1 λεμονιού ο χυμός
- 1 πορτοκαλιού ο χυμός
- 1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
- 2 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι αποξηραμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, προαιρετικά
- ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι
- 1 φλ. τσαγιού νερό
Εκτέλεση συνταγής
- Για τα μπιφτέκια: Βάζετε το ψωμί σε νερό να μουλιάσει. Καθαρίζετε και τρίβετε την ντομάτα, τρίβετε και το κρεμμύδι και ψιλοκόβετε τα λαχανικά και τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ. Στύβετε το μουλιασμένο ψωμί και το ρίχνετε και αυτό στο μπολ μαζί με την φρυγανιά.
- Προσθέτετε στο μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής εκτός από τον κιμά και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. Τέλος ρίχνετε και τον κιμά μαζί με το τυρί και προαιρετικά την τριμμένη πιπεριά και με ελαφρώς λαδωμένα χέρια ζυμώνετε το μείγμα πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά.
- Καλύπτετε το μπολ με μεμβράνη τροφίμων και βάζετε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λ ή μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά και οι γεύσεις και σφίξει το μείγμα. Στη συνέχεια το βγάζετε από το ψυγείο, ζυμώνετε πάλι για λίγο το μείγμα και το πλάθετε σε μπιφτέκια.
- Για τις πατάτες: Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε κυδωνάτες και τις ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τις πατάτες, εκτός από το νερό, και τις ανακατεύετε πολύ καλά. Τις αδειάζετε σε ταψί, μαζί με όλα τα υγρά του από το μπολ και τις απλώνετε ομοιόμορφα στη βάση του ταψιού.
- Πάνω από τις πατάτες τοποθετείτε τα μπιφτέκια, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο το ταψί και ψήνετε το φαγητό σας στους 190 βαθμούς στις αντιστάσεις για 50-60 λ ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Μετά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, γυρίζετε τα μπιφτέκια από την άλλη πλευρά, μειώνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20-30 λ περίπου.
- Σημείωση: Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο σας και από το μέγεθος που έχετε κόψει τις πατάτες και μέγεθος των μπιφτεκιών σας.
- Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας με μια μεγάλη χωριάτικη ή πράσινη σαλάτα, με τυρί φέτα και φρέσκο ζεστό ψωμί. Καλή σας απόλαυση.
Tip: Αν φτιάξετε μικρά μπιφτεκάκια, ψήστε πρώτα τις πατάτες για 50 λ, με σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο ταψί και μετά το ξεσκεπάζετε, τοποθετείτε τα μπιφτεκάκια σας πάνω στις πατάτες και συνεχίζετε το ψήσιμο με ξεσκέπαστο ταψί για 20-30 λ περίπου.
Συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ
12/08/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μπιφτέκια αφράτα και ζουμερά με πατατούλες στο φούρνο