Μπακλαβάς παραδοσιακός με τραγανό πλούσιο φύλλο, γέμιση φιστικιού Αιγίνης και καρυδιού και μπόλικο σιρόπι. Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα εξαιρετικό γλυκό, αγαπημένο μικρών και μεγάλων για την ανεπανάληπτη γεύση του. Απολαύστε τον με μια μεγάλη μπάλα παγωτό και απογειώστε τη γεύση σας.
Υλικά συνταγής
- Για το σιρόπι
- 700 γρ. ζάχαρη
- 460 γρ. νερό
- 2 φλούδες λεμονιού
- 2 φέτες πορτοκαλιού
- 3 καρφάκια γαρύφαλλο
- 1 ξυλαράκι κανέλα
- Για τον μπακλαβά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
- 300 γρ. λιωμένο βούτυρο γάλακτος η αιγοπρόβειο για περισσότερη βουτυρένια ένταση
- 100 γρ. καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
- 250 γρ. καρυδόψιχα, θρυμματισμένα στο μούλτι σε μικρά κομματάκια (όχι σε πούδρα)
- 250 γρ. φιστίκι Αιγίνης ψίχα, θρυμματισμένο στο μούλτι σε μικρά κομματάκια (όχι σε πούδρα)
- 1 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
- 1 κ.σ. κανέλα σκόνη
- 3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση συνταγής
- Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Από την ώρα που θα πάρουν βράση τα αφήνετε για 4 λ και μετά αποσύρετε τη κατσαρολίτσα από τη φωτιά. Αφήνετε το σιρόπι σας στην άκρη να κρυώσει τελείως και μετά το σουρώνετε για να είναι έτοιμο για το σιρόπιασμα.
- Για τον μπακλαβά: Σε ένα μπολ ρίχνετε τα χοντροθρυμματισμένους ξηρούς καρπούς δηλ. την καρυδόψιχα και τα φιστίκια μαζί με την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη φρυγανιά και τα ανακατεύετε πολύ καλά.
- Αναμιγνύετε το βούτυρο γάλακτος με το καλαμποκέλαιο και με ένα πινέλο αλείφετε καλά ένα ταψί διαστάσεων 25×35 εκ. Τοποθετείτε σταυρωτά τα πρώτα 4 φύλλα, βουτυρώντάς τα ένα ένα, αφήνοντας να κρέμεται έξω από το ταψί ένα μέρος από αυτά.
- Μετά τοποθετείτε στο κέντρο του ταψιού άλλα 2 φύλλα, βουτυρωμένα και αυτά ένα ένα. Σημείωση: Δεν ακουμπάτε το πινέλο στα φύλλα, αλλά “πιτσιλάτε” το βούτυρο “ραντίζοντας” έτσι τα φύλλα.
- Σκορπάτε 1 γεμάτη χούφτα γέμιση σε κάθε στρώση και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα (αφήνοντας να προεξέχουν έξω από ταψί τα περίσσια φύλλα) και με τη γέμιση σε κάθε φύλλο, αφήνοντας 2 φύλλα για το τέλος.
- Μόλις τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση σκεπάζετε το γλυκό με τα φύλλα που εξέχουν. Τέλος στρώνετε στην επιφάνεια τα 2 τελευταία φύλλα βουτυρώνοντας πάλι ενδιάμεσα και σπρώχνετε προς τα μέσα, προς τη βάση του ταψιού περιμετρικά τα φύλλα που προεξέχουν.
- Από πάνω ρίχνετε όσο λιωμένο βούτυρο έχει περισσέψει και βάζετε το γλυκό σας στο ψυγείο για 15-20 λ να παγώσει το βούτυρο. Αφού παγώσει καλά με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσετε τα φύλλα (όχι μέχρι κάτω κάτω) σε ρόμβους ή τετράγωνα κομμάτια.
- Ψήνετε τον μπακλαβά σας σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα για 2-2 ½ ώρες μέχρι να γίνει τραγανός. Όταν ψηθεί, τον βγάζετε από το φούρνο και αμέσως, όπως είναι καυτός, τον σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι. Τον αφήνετε να κρυώσει και να τραβήξει πολύ καλά το σιρόπι.
Καλά Χριστούγεννα
Πηγή
21/12/2022
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μπακλαβάς παραδοσιακός