Εκτέλεση
Μπακαλιαρος τηγανητος, ξεχειλίζει γεύση, και είναι αγαπημένο έδεσμα μικρών και μεγάλων.
Ο μπακαλιαρος, παρασκευάζεται με πολλούς τρόπους. Ο πιο αγαπημένος είναι ο μπακαλιαρος τηγανητος, με συνοδευτικά από χόρτα, όσπρια μέχρι πράσα, σπανάκι, και διάφορα κηπευτικά. Στην Κρήτη γίνεται με ρεβίθια, ενώ στην Κεφαλονιά γίνεται μπακαλιαρόπιτα. Μία από τις πιο κλασικές συνταγές όμως παραμένει ο τηγανητός μπακαλιάρος που συναντιέται σ’ όλη την ενδοχώρα της Ελλάδας. Ειδικά, ο τηγανιτος μπακαλιαρος μπορεί να γίνει είτε με αλευρι είτε με κουρκουτι που περιλαμβάνει και κάποιο υγρό, μπιρα ή σοδα. Όποια συνταγή κι αν επιλέξετε, ο μπακαλιαρος έθρεψε γενιές και γενιές και δικαιωματικά απέκτησε τη δική του θέση στο εθνικό μας εδεσματολόγιο.
Για να γίνει ο μπακαλιαρος τηγανητος,
- Διαλέγουμε 4 κομμάτια μπακαλιαρο φρέσκο ημέρας.
- Καθαρίζουμε τα ψαρια και τα ξεπλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Στραγγίζουμε τα ψαρια σε σουρωτηρι.
- Τα στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί μέσα κι έξω.
- Προσθέτουμε αλατι κυρίως στην κοιλιά.
- Σε ένα μικρό ταψί βάζουμε το αλευρι και το καλαμποκαλευρο.
- Προσθέτουμε λίγο αλατι.
- Τα ανακατεύουμε.
- Ντύνουμε ένα ένα ψαρι με το αλευρι, φροντίζουντας να αλευρωθεί καλά
- Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλευρι.
Πως τηγανίζουμε
- Ζεσταίνουμε βαθύ τηγανι και προσθέτουμε το λαδι. Το λαδι πρέπει να καλύπτει το 1/3 του τηγανιού.
- Ζεσταίνουμε το τηγανι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά κι αφήνουμε το λαδι να κάψει.
- Βάζουμε 2-2 τους μπακαλιάρους στο καυτό λαδι και τηγανίζουμε για 4-5’ από κάθε πλευρά.
- Προσοχή αν η φωτιά είναι δυνατή, ο μπακαλιαρος τηγανητος με αλευρι θα πιάσει γρήγορα απέξω και μέσα δεν θα προλάβει να ψηθεί σωστά ο τηγανητος μπακαλιαρος.
- Αν πέσει η θερμοκρασία του λαδιού βάζοντας πολλά ψαρια μαζί, αντί να ροδίσει και να κάνει κρούστα το ψαρι, θα ρουφηξει πολύ λαδι
- Μόλις ροδίσει από την μια πλευρά τον γυρίζουμε να τηγανιστεί κι από την άλλη.
- Για να στεγνωσει καλά ο μπακαλιαρος τηγανητος με αλευρι, μόλις βγει από το τηγανι πρέπει να τον ακουμπήσουμε σε απορροφητικό χαρτι για να στεγνωσει καλά.
Ο μπακαλιάρος τηγανητός σερβίρεται ζεστός με χορτα εποχής και σαλάτες .
Σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια