Πεντανόστιμο μπακαλιάρος με τραγανή κρούστα από κουρκούτι με μια τέλεια σκορδαλιά! Ένα πιάτο που σίγουρα θα μείνει αξέχαστο σε όλους όσους το δοκιμάσουν για την υπέροχη γεύση του. Μια απλή συνταγή γι” αυτό το υπέροχο, νοστιμότατο και υγιεινό πιάτα που σίγουρα σας προτείνουμε να δοκιμάσετε την 25η Μαρτίου, του Ευαγγελισμού αλλά και όλες τις εποχές του χρόνου.
Υλικά συνταγής
- Για τον μπακαλιάρο
- 800 γρ. μπακαλιάρο φιλέτο κατεψυγμένο, αποψυγμένο
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το πανάρισμα
- αλάτι
- Για το κουρκούτι
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 250 ml αναψυκτικό σόδα
- 330 ml μπύρα, ξανθιά
- 2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- αλάτι
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- Για τη σκορδαλιά
- 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
- 200 ml ελαιόλαδο
- 4-6 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
- 1 μικρό κομμάτι από την ουρά του μπακαλιάρου
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη σκορδαλιά: Κόβετε την ουρά ενός φιλέτου μπακαλιάρου. Γεμίζετε ένα κατσαρόλι με αρκετό νερό, ρίχνετε μέσα την ουρά και την βράζετε για 5 λ σε μέτρια φωτιά για να δώσει γεύση στο νερό. Στη συνέχεια αφαιρείτε το ψάρι από το κατσαρόλι και κρατάτε στην άκρη τα 150 ml από νερό που το βράσατε.
- Εν τω μεταξύ, βράζετε τις πατάτες σε δυνατή φωτιά σε μια κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό για περίπου 20-25 λ. Μόλις μαλακώσουν πάρα πολύ καλά, τις σουρώνετε και τις αδειάζετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε στο μπολ το σκόρδο, το λάδι, το νερό, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάτε με το ραβδομπλέντερ ή στο multi μέχρι να έχετε ένα λεία και κρεμώδη σκορδαλιά.
- Για το κουρκούτι: Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύετε καλά με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αφήνετε στην άκρη.
- Για τον μπακαλιάρο: Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι αρκετό ηλιέλαιο, το ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί αρκετά, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή. Παράλληλα σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι με λίγο αλάτι και τα ανακατεύετε. Ρίχνετε μέσα στο αλεύρι τα φιλέτα μπακαλιάρου και τα πασπαλίζετε καλά ώστε να καλυφθούν τελείως με το αλεύρι.
- Στη συνέχεια βουτάτε τα φιλέτα του μπακαλιάρου μέσα στο κουρκούτι, τα καλύπτετε τελείως με αυτό και τα τηγανίζετε, σταδιακά, για 5-6 λ ή μέχρι να φουσκώσει το κουρκούτι και να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Μεταφέρετε τον μπακαλιάρο σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρετε ζεστό τον μπακαλιάρο σας μαζί με τη σκορδαλιά.
Πηγή
24/03/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μπακαλιάρος φιλέτο με την τέλεια σκορδαλιά