H 25η Μαρτίου φτάνει και σίγουρα δεν μπορεί να λείπει από κανένα Ελληνικό σπίτι το πατροπαράδοτο φαγητό που δεν είναι άλλο από τον μπακαλιάρο. Τη μέρα αυτή ο μπακαλιάρος σερβίρετε σε πολλές εκδοχές, κοκκινιστός, στιφάδο, πλακί κ.λ.π. αλλά κατ” εξοχήν μπακαλιάρος τηγανιτός καλυμμένος με κουρκούτι μαζί με σκορδαλιά. Εδώ σας δίνουμε μια απλή και εύκολη συνταγή για τηγανιτό μπακαλιάρο με τραγή κρούστα και μια υπέροχη σκορδαλιά, που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!
Δείτε σε βίντεο την εκτέλεση συνταγής του μπακαλιάρου βήμα βήμα
Υλικά συνταγής
- Για τον μπακαλιάρο
- 750 γρ. μπακαλιάρο παστό ή υγράλατο φιλεταρισμένο
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το αλεύρωμα του μπακαλιάρου
- σπορέλαιο για το τηγάνισμα
- Για το κουρκούτι
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. μέλι
- 1 πρέζα αλάτι +1 πρέζα πιπέρι μαύρο
- 300 ml μπύρα
- Για τη σκορδαλιά
- 800 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες με μικρά κομμάτια
- 1 κ.γ. χοντρό αλάτι
- 3-4 σκελίδες σκόρδο (αυξομειώστε τη ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
- 190 ml ελαιόλαδο
- 50 ml ξύδι κατά προτίμηση από λευκό κρασί
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Για τον μπακαλιάρο: Με ένα ψαλίδι κουζίνας αφαιρείτε τα πτερύγια και την ουρά του μπακαλιάρου και μετά με ένα μυτερό μαχαίρι ανασηκώνετε τη πέτσα στην ουρά και την τραβάτε να ξεκολλήσει μέχρι επάνω.
- Για να τον ξαλμυρίσετε πρώτα τον ξεπλένετε καλά σε τρεχούμενο νερό και τον κόβετε σε κομμάτια μερίδες. Μετά τον βάζετε σε μεγάλο μπολ με μπόλικο νερό, το οποίο πρέπει να αλλάζετε κάθε 4-5 ώρες για 1,5-2 ημέρες. Επειδή η διάρκεια του ξαλμυρίσματος ποικίλει από φιλέτο σε φιλέτο, προτείνουμε να δοκιμάζετε ανά διαστήματα ένα κομμάτι για να διαπιστώσετε αν έχει ξαλμυρίσει. Όσο πιο νωρίς αλλάζετε νερό τόσο πιο γρήγορα θα ξαλμυρίσει.
- Αφού τον ξαλμυρίσετε τον ξεπλένετε και τον αφήνετε πρώτα σε σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά υγρά του και μετά πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά του πριν το τηγανίσετε.
- Για το κουρκούτι: Σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για το κουρκούτι και τα ανακατεύετε καλά για να ομογενοποιηθούν πλήρως. Σημειώνουμε ότι το μέλι που προτείνετε δεν θα κάνει γλυκό το κουρκούτι απλά θα δώσει ένα ωραίο χρώμα στη κρούστα. Σε 1 μπολ με αλεύρι αλευρώνετε τα κομμάτια μπακαλιάρου (με το αλεύρι κολλάει καλύτερα το κουρκούτι πάνω στο ψάρι).
- Μετά τα βουτάτε στο κουρκούτι, τα “τινάζετε” ελαφρώς να φύγει το περίσσιο κουρκούτι, και τα τηγανίζετε σε τηγάνι σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να πάρει ένα χρυσό-μελί χρώμα και από τις δυο πλευρές και γίνει τραγανό. Το μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμμένη με απορροφητικό χαρτί.
- Για τη σκορδαλιά: Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό ρίχνετε το αλάτι και τις πατάτες και τις βράζετε για 20-30 λ. από την ώρα βρασμού, ή μέχρι να μαλακώσουν τελείως ανάλογα με το μέγεθος που τις κόψατε. Όταν είναι έτοιμες τις στραγγίζετε καλά και τις αφήνετε στην άκρη για 3-4 λ να εξατμιστεί η πολλή υγρασία τους.
- Εν τω μεταξύ ρίχνετε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάτε καλά μέχρι να διαλυθεί πλήρως το σκόρδο. Μετά μεταφέρετε τις πατάτες σε μπολ και τις πολτοποιείτε με το εργαλείο για πουρέ.
- Προσθέτετε στο μπολ και το μείγμα με το σκόρδο και ανακατεύετε πολύ καλά. Δοκιμάζετε και διορθώνετε ώστε να επιτύχετε το αποτέλεσμα προτίμησής σας σε όλα τα υλικά της. Έχετε υπ” όψη ότι όσο περνάει η ώρα η μυρωδιά και η γεύση του σκόρδου γίνεται πιο έντονη και επίσης ότι με το πέρασμα της ώρας η σκορδαλιά σφίγγει περισσότερο.
Δείτε στο video την εκτέλεση της συνταγής του μπακαλιάρου βήμα βήμα
23/03/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μπακαλιάρος με τραγανή κρούστα και υπέροχη σκορδαλιά (Video)