Μουσακάς.. ένα λαχταριστό πιάτο με το αγαπημένο λαχανικό του καλοκαιριού, και όχι μόνο, την μελιτζάνα, που πάντα γίνεται ανάρπαστο λόγω της υπέροχης γεύσης του. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή για να απολαύσετε έναν μουσακά στην κλασική του εκδοχή, μόνο με μελιτζάνες και κιμά, καλυμμένο με μια υπέροχη μπεσαμέλ. Μια συνταγή της Ντ. Νικολάου για ένα ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε.
Υλικά συνταγής
- Για τις μελιτζάνες
- 1½ κιλό μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες κατά μήκος σε φέτες πάχους 1 εκ.
- 2 φλ. τσαγιού σπορέλαιο για το τηγάνισμα
- αλάτι
- Για τον κιμά
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 400 γρ. χυμό ντομάτας
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
- ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- ½ φλ. τσαγιού κρασί κόκκινο
- ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Για την μπεσαμέλ
- 120 γρ. βούτυρο
- ½ φλ. τσαγιού (65 γρ.) αλεύρι
- 1 λίτρο γάλα φρέσκο
- ½ φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι, τριμμένο
- 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση συνταγής
- Για τις μελιτζάνες: Πασπαλίζετε με αρκετό αλάτι τις φέτες της μελιτζάνας και τις αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν για 1½ ώρα, για να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένετε με άφθονο νερό και τις σκουπίζετε καλά με χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνετε το σπορέλαιο σε ένα μεγάλο τηγάνι, τις τηγανίζετε γυρίζοντάς τες μια φορά και τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί.
- Για τον κιμά: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε τον κιμά συνεχίζοντας το σοτάρισμα μέχρι να αλλάξει χρώμα και στη συνέχεια σβήνετε με το κρασί.
- Μετά από 1λ προσθέτετε τη δάφνη, την κανέλα, τη ρίγανη, τον χυμό ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 20 λ ανακατεύοντας περιστασιακά για να μη σβολιάσει ο κιμάς. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τον μαϊντανό και ανακατεύετε.
- Για τη μπεσαμέλ: Ζεσταίνετε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε, σε χαμηλή φωτιά, με έναν αυγοδάρτη μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά.
- Στη συνέχεια προσθέτετε σταδιακά το ζεστό γάλα ανακατεύοντας διαρκώς για να μη σβολιάσει. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα και μετά αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το μοσχοκάρυδο. Μόλις πήξει η κρέμα την αποσύρετε από τη φωτιά, την αφήνετε για 5 λ στην άκρη και έπειτα προσθέτετε το κεφαλοτύρι και τα αυγά ανακατεύοντας δυνατά με αυγοδάρτη.
- Σε ένα μέτριο ταψί στρώνετε τις μισές μελιτζάνες. Αδειάζετε από πάνω τον κιμά και τον στρώνετε με ένα κουτάλι. Σκεπάζετε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και τέλος περιχύνετε με την μπεσαμέλ, απλωμένη ομοιόμορφα.
- Ισιώνετε την επιφάνεια της μπεσαμέλ, προαιρετικά πασπαλίζετε από πάνω λίγο τριμμένο τυρί και μοσχοκάρυδο, και ψήνετε τον μουσακά, σε προθερμασμένο στους 180 βαθμού φούρνο, για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να ροδίσει. Αφήνετε το φαγητό σας να κρυώσει ελαφρώς, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Πηγή
22/08/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μουσακάς κλασικός με μελιτζάνες