[*]
Πεντανόστιμο μοσχαρίσιο ρολό με μυρωδικά και υπέροχη μυρωδάτη σάλτσα. Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα εξαιρετικό γιορτινό πιάτο, μιας και το ρολό είναι η πλέον κατάλληλη επιλογή για ένα επίσημο γεύμα. Το σερβίρετε σε πιατέλα, κομμένο σε λεπτές ευπαρουσίαστες φέτες και μας βγάζει πάντα ασπροπρόσωπους, είτε πρόκειται για ένα φιλικό είτε για πιο επίσημο κάλεσμα. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- Για το μοσχάρι
- 2.200-2.500 γρ. μοσχαρίσια σπάλα (ζητάτε από τον κρεοπώλη να σας ετοιμάσει ένα ενιαίο κομμάτι για ρολό)
- 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 καρότα, καθαρισμένα, σε χοντρές ροδέλες πάχους 2 εκ.
- 400 ml ζωμός λαχανικών ή νερό
- 200 ml ξηρό κόκκινο κρασί
- 4 φλ. τσαγιού παγάκια
- 50 ml ελαιόλαδο
- Για το άλειμμα
- 4 κ.σ. μαροκινό μείγμα μπαχαρικών “Ρας ελ χανούτ” (σε μεγάλα μπαχαράδικα· αλλιώς φτιάχνετε το δικό σας) [*]
- 1 κ.σ. δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
- 1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- 1 κ.γ. πάπρικα καυτερή
- 1 κ.σ. κόκκοι πράσινου πιπεριού, χοντροσπασμένοι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τη σάλτσα
- 2 κ.σ. μοσχολέμονου (λάιμ) ή 3 κ.σ. χυμός λεμονιού
- 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
- 2 κ.σ. μουστάρδα, προτιμότερο πικάντικη
Εκτέλεση συνταγής
- Για το κρέας και το άλειμμα: Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά όλα τα υλικά για το άλειμμα. Τοποθετείτε το κρέας ανοιχτό σε επίπεδη επιφάνεια, το αλείφετε με τα 3/4 του αλείμματος και το τυλίγετε σφιχτά σε ρολό. Το δένετε καλά με σπάγκο ή το καλύπτετε με δίχτυ. Αλείφετε με το υπόλοιπο άλειμμα την εξωτερική πλευρά του ρολού, το τυλίγετε σφιχτά με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 12 ώρες, να μαριναριστεί.
- Βγάζετε το ρολό από το ψυγείο, το αφήνετε για 1 ώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά αφαιρείτε τη μεμβράνη. Στερεώνετε μια σχάρα μέσα στη γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί με καπάκι. Αν δεν έχετε, εφαρμόζετε μέσα στη γάστρα ένα τσέρκι ή ένα μεταλλικό καλαθάκι για να ψηθεί το ρολό χωρίς να ακουμπάει στα υγρά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το καρότο με αλατοπίπερο για περίπου 5 λ. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε 2-3 λ να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτετε το ζωμό. Μαγειρεύετε για λίγα λ να πάρει βράση ο ζωμός και τον αδειάζετε στη γάστρα.
- Τοποθετείτε το ρολό στη σχάρα, κλείνετε με το καπάκι και σιγοψήνετε για 3 ώρες. Ελέγχετε στα μισά του ψησίματος και προσθέτετε λίγο νερό αν χρειαστεί. Βγάζετε το ρολό από το φούρνο, το μεταφέρετε σε πιατέλα, το καλύπτετε καλά με αλουμινόχαρτο και το αφήνετε στην άκρη.
- Για τη σάλτσα: Σουρώνετε τα υγρά της γάστρας σε μια κατσαρόλα και αδειάζετε τα λαχανικά στον πολυκόφτη. Για να απομακρύνετε το λίπος από τα υγρά, ρίχνετε στην κατσαρόλα παγάκια. Το λίπος θα κολλήσει πάνω τους, θα τα βγάλετε με τρυπητή κουτάλα και θα τα πετάξετε μαζί με το λίπος.
- Ζεσταίνετε τη κατσαρόλα με το υγρό σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Αδειάζετε το υγρό στον πολυκόφτη με τα λαχανικά, προσθέτετε το χυμό, το ξύσμα και τη μουστάρδα και τα πολτοποιούμε για 1-2 λ ή μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
- Για το σερβίρισμα: Αφαιρείτε το σπάγκο από το ρολό και το κόβετε με κοφτερό μαχαίρι χωρίς δοντάκια, σε λεπτές φέτες. Το περιχύνετε με λίγη από τη σάλτσα και την υπόλοιπη την αφήνετε δίπλα, για να βάλει ο καθένας όση θέλει. Προαιρετικά το σερβίρετε με τραγανές πατάτες, συνταγή εδώ, περιχυμένες με τη μυρωδάτη σάλτσα σας.
[*] Σπιτικό μείγμα «ρας ελ χανούτ»: Αναμιγνύετε 2 κ.σ. κόλιανδρο ξερό σε σκόνη με 2 κ.γ. μαραθόσπορο κοπανισμένο, 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο, 1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη, 1/2 κ.γ. σπόρους κάρδαμου καλά κοπανισμένους και 1/2 κ.σ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συνοδεύστε το φαγητό σας τις γιορτινές μέρες με ένα πλατώ τυριών σε χριστουγεννιάτικο σχήμα, με ελιές, κράκες και ντοματίνια (κομμένα στα 4 σε χαρτί κουζίνας για να τραβήξουν τα υγρά) γαρνιρισμένο με μικρά κλαδάκια φρέσκου δενδρολίβανου.
Πηγή
28/12/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μοσχαρίσιο ρολό με μυρωδικά και υπέροχη σάλτσα
[*]Source link